Site Announcements
Συγχαρητήρια
vek
vek


Καλέ, Μαρία, κάνε μπλουμ,
τα φλογισμένα νιάτα να δροσιστούν.
:mrgreen:



NEWS:

Διάλυμα κοπριάς (σερμπέτι)

Συντονιστής: Tsouknidas

Διάλυμα κοπριάς (σερμπέτι)

Δημοσίευσηαπό ne3go » Παρ Ιουν 04, 2010 12:51 pm

Το είδα να το αναφέρουν βιβλία κηπουρικής, και εδώ στη Σαντορίνη το χρησιμοποιούσαν κάποιοι παλιότερα, κυρίως για το λαχανόκηπο, αλλά και για λουλούδια και το λένε σερμπέτι.
Διαλύεις σ'ένα βαρέλι ή κάδο (με καπάκι οπωσδήποτε!) κοπριά μέσα σε νερό (το νερό σε δεκαπλάσια ποσότητα) ανακατεύεις για καμμιά βδομάδα, και το χρησιμοποιείς, σαν υγρό λίπασμα. Παίρνεις μ'ένα κουβαδάκι μια ποσότητα υγρού, το ξανα-αραιώνεις σε νερό ώστε να πάρει το χρώμα του αραιωμένου τσαγιού, και ποτίζεις.

Αποφάσισα και γώ να το εφαρμόσω...Έβαλα ώριμη κοπριά. Το υγρό διάλυμα είναι έτοιμο, αλλά βρωμάει απίστευτα...είναι το φυσιολογικό μου είπαν, και μάλλον έτσι θά'ναι, απλά δεν...αντέχεται!
:x :x :x

Το έχω βάλει κανά 2 φορές στα λαχανικά μου (ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες) χωρίς καμμιά εντυπωσιακή διαφορά. :?

Το παραθέτω στην παρέα, μήπως κανείς άλλος τό'χει χρησιμοποιήσει ή έχει ακούσει, και αν όντως έχει δράση ως λίπασμα ή μόνο σαν βελτιωτικό εδάφους....
Άβαταρ μέλους
ne3go
 
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: Πέμ Απρ 29, 2010 1:20 pm
Cash on hand: 215.90
Τοποθεσία: Σαντορίνη
Has thanked: 0 time
Have thanks: 2 times

Δημοσίευσηαπό Manos » Παρ Ιουν 04, 2010 3:54 pm

δες σχετικό παλαιό θέμα
topic-t1513.html

το διάλυμα που έφτιαξες, οξυγονώθηκε καθόλου?
Άβαταρ μέλους
Manos
 
Δημοσιεύσεις: 1183
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 22, 2009 3:51 pm
Cash on hand: 55.00
Τοποθεσία: Ηράκλειο
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό ne3go » Παρ Ιουν 04, 2010 6:26 pm

Η αλήθεια είναι ότι το παλιότερο θέμα δεν το είδα... :oops:
Το δικό μου διάλυμα δεν το άφησα ανοιχτό στον αέρα καθόλου (βασικά γιατί μύριζε όλος ο κήπος!). Παίζει ρόλο?
Άβαταρ μέλους
ne3go
 
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: Πέμ Απρ 29, 2010 1:20 pm
Cash on hand: 215.90
Τοποθεσία: Σαντορίνη
Has thanked: 0 time
Have thanks: 2 times

Δημοσίευσηαπό olma156 » Παρ Ιουν 04, 2010 7:43 pm

Για το "σερμπετι" οπως το αναφερουν στην Σαντορινη ή τσαι κλπ βαζουν φρεσκια κοπρια και οχι χωνεμενη, το ιδιο γινεται και απο φρεσκοκομενο χορταρι, τα ζουμια που βγαινουν χρησιμοποιουνται για λιπασμα.

Οι μικροοργανισμοι δουλεια τους ειναι να μετατρεπουν τις διαφορες οργανικες ή φυτικες ουσιες του χωματος σε τροφη για τα φυτα, για να επιζησουν αυτοι οι οργανισμοι χρειαζονται οξυγονο γι αυτο και ονομαζονται αεροβιοι.
Επισης εαν βαλουμε χημικο λιπασμα ή εαν δεν εχουν οξυγονο, πεθαινουν αυτοι οι μικροοργανισμοι.

Η καλυτερη μεθοθος ειναι να βαζεις φρεσκια κοπρια (κατσικισια ή απο προβατα) νωρις το φθινοπωρο και μεχρι την ανοιξη εχει χωνεψει και την ανοιξη με ενα σκαψιμο εχεις ετοιμο για φυτεμα το λαχανοκηπο σου, χωρις χημικα ή αλλα λιπασματα.

Η κατσικισια/προβεια κοπρια διατηρειται για 3-4 χρονια, δηλ δεν χρειαζεται καθολου λιπασμα γι αυτην την περιοδο.

Ετοιμους μικροοργανισμου συνηθως βαζουν σε γλαστρες και ειδικα αυτοι που δεν διαθετουν κηπο.

διαβασε το παρακατω λινκ, να δεις πως λειτουργει
http://triton.chania.teicrete.gr/bio_ge ... mbost_.htm
Άβαταρ μέλους
olma156
 
Δημοσιεύσεις: 1209
Εγγραφή: Παρ Οκτ 31, 2008 11:59 am
Cash on hand: 65.00
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 7 times

Δημοσίευσηαπό ne3go » Παρ Ιουν 04, 2010 9:55 pm

olma156 ευχαριστώ για την απάντηση, και για το πολύ χρήσιμο link για το κομπόστ.
Να διευκρινήσω κάτι:

Την όλη διαδικασία του κομπόστ, την έχω ξεκινήσει απ'το Γενάρη. Συσσωρεύω οργανικό υλικό, το οποίο με ανακάτεμα και σχετική υγρασία, έχει μετατραπεί ένα μεγάλο μέρος του σε μαύρο μαλακό χώμα.
Για τη λίπανση με κοπριά, δεν έχω τόση ποσότητα κοπριάς για να λιπάνω όλο τον κήπο ικανοποιητικά.

Τη διαδικασία του "εκχυλίσματος" κοπριάς σε νερό, δεν την έχω ξανακάνει.Φαντάζομαι ότι γίνονται διαφορετικές διεργασίες αποσύνθεσης απ'ότι στο κομπόστ.

Στα βιβλία κηπουρικής, αναφέρουν ότι το δοχείο είναι κλειστό, κι ότι θα έχει άσχημη μυρωδιά, το ίδιο και οι ντόπιοι που το κάνανε. Δεν ξέρω αν παίζουν ρόλο οι αερόβιοι οργανισμοί, μιας και ουσιαστικά είναι μια διαδικασία που γίνεται σε νερό.Σ'αυτό θέλω μια διευκρίνηση απ'όποιον γνωρίζει πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία, είναι απαραίτητος ο αέρας?
Άβαταρ μέλους
ne3go
 
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: Πέμ Απρ 29, 2010 1:20 pm
Cash on hand: 215.90
Τοποθεσία: Σαντορίνη
Has thanked: 0 time
Have thanks: 2 times


Επιστροφή στο Υποστρώματα - Εργαλεία - Αυτόματο Πότισμα - Προστασία: Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες



Ads Free Forum Hosting | APAC Free Forum Listing | EUROPE Free Forum Listing | USA Free Forum Listing | Terms of Service | Privacy