Site Announcements

Καλέ, Μαρία, κάνε μπλουμ,
τα φλογισμένα νιάτα να δροσιστούν.
:mrgreen:



NEWS:

Αβοκάντο

Αβοκάντο

Δημοσίευσηαπό mamaka » Κυρ Ιούλ 18, 2010 11:31 pm

Kαλησπέρα στην παρέα!
Πριν κανά μήνα περίπου έβαλα 3 κουκούτσια αβοκάντο σε βαμβάκι το οποίο κρατούσα πάντα με υγρασία. Σήμερα ποθ τα ξετίληξα ένα ένα είδα ότι τα 2 απο τα 3 αρχίσουν βγάζουν ρίζα.
Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:
1) πόσο πρέπει να μεγαλώσει η ρίζα σε εκατοστά για να την φυτέψω?
2)τρόπος φυτέματος (έχω ακούσει ότι το βάζεις στο χώμα μέχρι τη μέση και με την μήτη προς τα πάνω). Ισχύει κάτι τέτοιο?
3) να φυτέψω τα 2 μαζί το ένα δίλα στο άλλο (λόγο αρσενικού θηληκού,όπως άκουσα) ή σε απόσταση?
4) πότε πρέπει να τα φυτέψω?
Όποιος γνωρίζει κάτι ας απαντήσει!
THANKS
mamaka
 
Δημοσιεύσεις: 136
Εγγραφή: Τρί Σεπ 29, 2009 1:06 am
Cash on hand: 70.05
Τοποθεσία: Βέροια
Has thanked: 1 time
Have thanks: 0 time

Re: Αβοκάντο

Δημοσίευσηαπό ayami » Δευτ Ιούλ 19, 2010 1:23 am

mamaka έγραψε: (έχω ακούσει ότι το βάζεις στο χώμα μέχρι τη μέση και με την μήτη προς τα πάνω). Ισχύει κάτι τέτοιο?


To δικό μου έτσι το φύτεψα και πήγε μια χαρά.
Άβαταρ μέλους
ayami
 
Δημοσιεύσεις: 2241
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2010 6:00 pm
Cash on hand: 3,626.55
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Has thanked: 55 times
Have thanks: 27 times

Δημοσίευσηαπό φωτεινος » Δευτ Ιούλ 19, 2010 9:58 am

εγω ειχα τα κουκουτσια μεχρι τη μεση σε νερο εβγαλαν ριζες και το φυτεψα μολις εβγαλε βλασταρακι
Άβαταρ μέλους
φωτεινος
 
Δημοσιεύσεις: 814
Mood: Happy
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 07, 2010 1:14 pm
Cash on hand: 1,110.85
Bank: 720.10
Has thanked: 0 time
Have thanks: 9 times

Δημοσίευσηαπό ayami » Δευτ Ιούλ 19, 2010 12:25 pm

Άλλοι συμβουλεύουν να μείνει το κουκούτσι για 1-2 μήνες ακριβώς πάνω από την επιφάνεια του νερού και σε καμμία περίπτωση να μην το ακουμπάει για να βλαστήσει. Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι. Δοκίμασα το τελευταίο αλλά δεν είδα προκοπή...
Άβαταρ μέλους
ayami
 
Δημοσιεύσεις: 2241
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2010 6:00 pm
Cash on hand: 3,626.55
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Has thanked: 55 times
Have thanks: 27 times

Δημοσίευσηαπό Eliza » Σάβ Αύγ 21, 2010 6:51 pm

εγώ το έβαλα κατευθείαν στο χώμα ως τη μέση και όλα πήγαν μια χαρά. Φύτρωσε βέβαια αρκετούς μήνες μετά.
Eliza
 
Δημοσιεύσεις: 58
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 20, 2010 1:53 pm
Cash on hand: 170.00
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 0 time
Have thanks: 6 times

Δημοσίευσηαπό mamaka » Σάβ Αύγ 21, 2010 10:09 pm

Eπιστρέφω στο θέμα με ευχάριστα νέα! Αφού είχε βγάλει ένα μικρό βλαστάρι το έβαλα ολόκληρο το κουκούτσι μέσα στο χώμα.Εννοείται τι βλαστέρι το άφησα πάνω απο το χώμα και φρόντισα να μην του λίψει το νερό. Και.....ιδού το αποτέλεσμα

Εικόνα

Uploaded with ImageShack.us
mamaka
 
Δημοσιεύσεις: 136
Εγγραφή: Τρί Σεπ 29, 2009 1:06 am
Cash on hand: 70.05
Τοποθεσία: Βέροια
Has thanked: 1 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό ven » Σάβ Αύγ 21, 2010 11:56 pm

Μια χαρά το αβοκάντο. Εγώ πρέπει να φυτέψω ξανά mango.
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 44005
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,031,528.65
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 912 times
Have thanks: 2444 times

Δημοσίευσηαπό avo » Παρ Σεπ 17, 2010 2:33 am

Επειδη τα αβοκαντο ειναι η αδυναμια μου(εχω 10) θα σου πω οτι γνωριζω.
Πρωτα απο ολα ειναι ευκολο φυτο αν προσεχεις το κρυο και το ποτισμα του και δευτερον φυτρωνει πολυ ευκολα.
Η μεθοδος σου με το βαμβακι ειναι αρκετα καλη. Εγω χρησιμοποιω μουσκεμενη χαρτοπετσετα την οποια τυλιγω το κουκουτσι και το τοποθετω σε ενα πλαστικο ποτηρακι με λιγο νερο ισα ισα να διατηρει τη πετσετα υγρη( μισος ποντος νερο το πολυ). Καθε μερα παρατηρω απο πανω εαν σωθηκε το νερο και ριχνω λιγο οταν ειναι αναγκαιο.Μεσα σε διαστημα 20 ημερων θα εχει ριζοβολησει.
ΔΕΝ ριζοβολουν παντα διοτι καποια εμβρυα στα κουκουτσια ή ειναι ατελη ή δεν ειναι ζωντανα. Εγω εχω παρατητηρησει επιτυχια απο 80% εως και 20%. Εξαρταται απο το κουκουτσι.
Αμεσως το φυτευω σε χωμα με υψηλο ποσοστο περλιτη (20-30%) σε γλαστρες 3 λιτρων με τη μυτη προς τα πανω και τα 2/5 του κουκουτσιου να εξεχουν απο το χωμα. Ποτιζω καλα τη πρωτη φορα και το αφηνω σε χωρο με αρκετο αλλα οχι αμεσο φως.
Οσον αφορα το ποτισμα, ποτιζω λιγο πριν το χωμα παει να στεγνωσει αλλα προσεκτικα. Δε πρεπει να εχω ουτε πολυ υγρο χωμα για μεγαλο χρονικο διαστημα, ουτε πρεπει να το αφηνω να στεγνωσει εντελως διοτι και στις 2 περιπτωσεις βλαπτω τις ριζες του. Το καλοκαιρι ποτιζω καθε 12-14 μερες σε μεγαλες γλαστρες. Σε μικρες ισως να χρειαζεται πιο συχνα.
Μια μεγαλη λεπτομερεια.
Πριν τη παραπανω διαδικασια πλενω καλα το κουκουτσι κσι το βαζω σε θερμο νερο 48-50 °C για μιση ωρα(οχι πανω απο μιση ωρα και οπωσδηποτε οχι πανω απο 50 °C or bye bye little avocado).
Με αυτο το τροπο σκοτωνω το χειροτερο εχθρο του αβοκαντο, ενα μυκητα που λεγεται phytophthora cinnamonii και μπορει να αφανισει μεχρι και μεγαλα δεντρα.Εαν το φρουτο εχει προσβληθει τοτε υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα και το φυτο σου να προσβληθει. Μετα τη απολυμανση σχιζω προσεκτικα το καφε περιτυλιγμα του κουκουτσιου ωστε να πηγαινει πιο ευκολα η υγρασια στο εμβρυο και να συντομευσω τη διαδικασια.
Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω το αβοκαντο σου δε θα ζησει πολυ καιρο στο κλιμα της βεροιας. Στη περιοχη σου οι χειμωνες ειναι πολυ ψυχροι για ενα τροπικο/υποτροπικο φυτο οπως το αβοκαντο. Για να το κρατησεις θα πρεπει να το κρατας σε θερμοκηπιο η μεσα στο σπιτι και σε θερμοκρασιες μεχρι το μηδεν και ποτε πιο κατω. Οι περισσοτερες ποικιλιες αβοκαντο καιγονται οταν εκτιθενται σε θερμοκρασιες κατω του -1°C για πανω απο 4 ωρες. Οι περιοχες που ενδεικνυνται για τη καλλιεργεια του στη χωρα μας ειναι η κρητη, ροδος σαμος, κως, καρπαθος και ισως τα παραθαλασσια των νομων μεσσηνιας και λακωνιας. Ακομα και ετσι πρεπει να χρησιμοποιηθουν ποικιλιες που να ειναι ανθεκτικες στο κρυο οπως zutano, bacon και fuerte. Η ποικιλια fuerte μονο για κρητη τη βλεπω επειδη ειναι περισσοτερο επιρεππης στο κρυο. Αυτα σε περιπτωση που το θες με τη ελπιδα οτι καποια μερα θα σου κανει φρουτα. Αν το καλλιεργεις μονο σαν φυτο εσωτερικου χωρου δε βλεπω λογους να μη το κρατησεις.
Αν ομως περιμενεις για φρουτα εχω περισσοτερα κακα μαντατα.
Πρωτον καμια ποικιλια αβοκαντο δε κληρονομει τα χαρακτηριστικα των γονικων ποικιλιων. Αυτο που εννοω ειναι πως απο σπορο δε θα παρεις φυτο ομοιο με το αρχικο, που σημαινει οτι μπορει να μην κανει φρουτα ευγευστα η να κανει φρουτα με ινωδη σαρκα κλπ ή αν κανει απο την αλλη πλευρα καλα φρουτα αυτα να ειναι λιγα. Επισης το φυτο που θα παρεις ειναι εξαιρετικα πιθανο να μην εχει ουτε την αντοχη στο κρυο , ουτε την αντοχη σε ασθενειες των μητρικων φυτων. Σε περιπτωση που αυτο συμβει θα σε συμβουλευα να πας να παιξεις τζοκερ :)
Υπαρχουν γυρω στις 130 εμπορικες ποικιλιες αβοκαντο (εγκατελειμενες και νυν εμπορικες) και αυτες ειναι αποτελεσμα επιλεγμενης διασταυρωσης δεκαδων ως εκατονταδων χιλιαδων επιλεκτικων διασταυρωσεων εδω και ενα αιωνα.
Δευτερον το φυτο που φυτεψες εαν ποτε κανει φρουτα δεν θα ειναι συντομα. Για να κανει φρουτα θα πρεπει να βρισκεται στο εδαφος τουλαχιστο για 10 χρονια στην καλυτερη εως 20 στη χειροτερη. Τα αβοκαντο περνανε μια μεγαλη νεανικη περιοδο χωρις να βγαζουν λουλουδια.
Τριτον θελεις και δευτερη ποικιλια αβοκαντο για να κανει σταυροεπικονιαση και να δωσει καρπο. Ομως τα αβοκαντο δε διακρινονται σε αρσενικα και θυληκα αλλα σε τυπου Α και τυπου Β.Το λουλουδι του αβοκαντο ειναι διχογαμικο δηλαδη ειναι και αρσενικο και θυληκο, μονο που αυτο στο ιδιο δεντρο δε συμβαινει ταυτοχρονα. Στα τυπου Α τα λουλουδια ανοιγουν ως θυληκα το πρωι μενουν ανοιχτα για λιγς ωρες και κλεινουν για να ανοιξουν το επομενο απογευμα ως αρσενικα. Το αντιστροφο συμβαινει στα τυπου Β. Εδω ειναι και ο κυριος λογος αποτυχιας στη καλλιεργεια. Για να πετυχει η γονιμοποιηση των λουλουδιων πρεπει η θερμοκρασια κατα τη διαρκεια μερας και νυχτα να μη πεσει κατω απο 15 Εαν συμβει αυτο δε γινεται γονιμοποιηση. Τα πιο ευαισθητα ειναι τα τυπου Β (zutano, fuerte, baconειναι τυπου Β) . Αν και οι ποικιλιες αυτες ειναι σχετικα ανθεκτικες στο ψυχος δε μπορουν να δωσουν ευκολα καρπο στην ελλαδα διοτι ανθιζουν κατα το μαρτη που εχουμε αρκετο κρυο. Το γεγονος οτι ολες οι ενδεικνυομενες για ελλαδα ποικιλιες ειναι τυπου Β δημιουργει και αυτο προβληματα αλλα εχει παρατηρηθει πως σε χαμηλες θερμοκρασιες τα λουλουδια δεν ανοιγουν στο προκαθορισμενο χρονο εντος της ημερας αλλα υπαρχουν καθυστερησεις κλπ με αποτελεσμα να εχουμε μικρη αλληλεπικαλυψη και σταυροεπικονιαση απο τυπου Β σε τυπο Β λουλουδι εντος ακομη και της ιδιας ποικιλιας ακομη και στο ιδιο δεντρο. Αυτο συμβαινει κυριως στη ποικιλια Fuerte ενω στη ποικιλια zutano εχει παρατηρηθει αντοχη μεχρι 11 °C. Οποτε οπως καταλαβαινεις ακομα και ενα δεντρο μπορει να δωσει καρπο αλλα αυτο εξαρταται απο τη ποικιλια. Αλλες παρουσιαζουν την ιδιοτροπια της ποικιλιας Fuerte και δινουν ακομα και μονες τους φρουτα και αλλες δεν δινουν.
Στη κρητη καλιεργουν πολυ το αβοκαντο με κυρια ποικιλια την fuerte αλλα με το χιονια του φεβρουαριου του 2008 καηκαν τα περισσοτερα δεντρα και η παραγωγη τους επεσε κατα 80%.
Τα αβοκαντο αν και καιγονται απο το ψυχος αναγενιουνται πολυ ευκολα οταν ειναι μεγαλα δεντρα.
Τελος το αβοκαντο θελει καλη αποστραγγιση και αραιο αλλα καλο ποτισμα οπως και οι λεμονιες. Επισης το νερο τους δε πρεπει να εχει πολλα αλατα διοτι καιγονται ευκολα τα φυλλα τους και για αυτο το λογο ΔΕΝ ριχνουμε λιπασμα καθολου το πρωτο 1,5 χρονο της ζωης τους για να μη τα καψουμε. Οταν τα λιπαινουμε ριχνουμε μισες ποσοτητες λιπασμα σε σχεση με αλλα καρποφορα και τα καλυπτουμε με 50% υφασμα σκιασης για τα πρωτα 4-5 χρονια της ζωης τους διοτι τα νεαρα φυλλα ειναι ευαισθητα στον ηλιο.Εαν το εχεις στο μπαλκονι και δε το χτυπαει αμεσα ο ηλιος δε χρειαζεται οπως καταλαβαινεις διχτυ σκιασης.
Αυτα τα λιγα και ελπιζω να μη σε ενοχλησα με τα κακα μαντατα
:)
Το μεγαλο κριμα ειναι πως δε μπορουμε να προμηθευτουμε καλες ποικιλιες απο το εξωτερικο διοτι θελουν πολλα χαρτια και τα φυτωρια ειναι αμερικη :(
Οποιος ομως ξερει κατι ας μου πει.
Ενδιαφερομαι 8)
Τελευταία επεξεργασία από avo και Παρ Σεπ 17, 2010 8:40 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά

For this message the author avo has received thanks:
Μικρή Κηπουρός(Τρί Ιουν 11, 2013 12:13 am)
Rating:5.56%
 
avo
 
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Παρ Σεπ 17, 2010 1:11 am
Cash on hand: 51.00
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 1 time
Have thanks: 7 times

Δημοσίευσηαπό ayami » Παρ Σεπ 17, 2010 5:48 pm

BBB
Γιατί βρε παιδιά;!;
Έπαθε κάτι το αβοκάντο μου και δεν το ξέρω;;

Πάντως κοντά στο σπίτι μου υπάρχει ένα τεράστιο αβοκάντο που μας βομβαρδίζει κυριολεκτικά με τους καρπούς του. Δεν ξέρω αν είναι καλή ποικιλία, πάντως εμείς γλύφουμε οικογενειακώς τα δάχτυλά μας. Οπότε, μη στενοχωριέσαι mamaka, θα πάρουμε μπόλι! :D
Άβαταρ μέλους
ayami
 
Δημοσιεύσεις: 2241
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2010 6:00 pm
Cash on hand: 3,626.55
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Has thanked: 55 times
Have thanks: 27 times

Δημοσίευσηαπό avo » Παρ Σεπ 17, 2010 8:40 pm

Ayami δικο μου λαθος. Ξεχασα το πρωτο ποστ σου και εμεινα με την εντυπωση πως δεν ειχες επιτυχια στο φυτρωμα του αβοκαντο.Κανω το απαραιτητο edit.
Avo
avo
 
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Παρ Σεπ 17, 2010 1:11 am
Cash on hand: 51.00
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 1 time
Have thanks: 7 times

Δημοσίευσηαπό ayami » Σάβ Σεπ 18, 2010 1:40 pm

Όλα εντάξει :)

edit? (Ελπίζω να το δει η Κιάρρα που έχει αναλάβει την επιμόρφωσή μου όσον αφορά τις άγνωστες εκφράσεις :P )
Τελευταία επεξεργασία από ayami και Πέμ Φεβ 17, 2011 11:45 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
ayami
 
Δημοσιεύσεις: 2241
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2010 6:00 pm
Cash on hand: 3,626.55
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Has thanked: 55 times
Have thanks: 27 times

Δημοσίευσηαπό kiaRRa » Σάβ Σεπ 18, 2010 2:01 pm

edit βάζουμε στα fora συνήθως όταν ενώ εχουμε γράψει και δημοσιεύσει μια απάντηση μας μέσω ενός ποστ, θέλουμε να προσθέσουμε κατι ακόμα. Οπότε προκειμένου να καταλάβουν τα υπόλοιπα μέλη ότι προσθέτουμε κάτι εκ των υστέρων βάζουμε το edit!
Άβαταρ μέλους
kiaRRa
 
Δημοσιεύσεις: 8581
Mood: Angry
Εγγραφή: Τετ Οκτ 28, 2009 12:48 pm
Cash on hand: 1,275.15
Bank: 32,740.85
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 225 times
Have thanks: 335 times

Δημοσίευσηαπό ayami » Σάβ Σεπ 18, 2010 2:08 pm

:thumbsup
Το πιασα!
Ευχαριστώ, κυρία!
:D
Τελευταία επεξεργασία από ayami και Πέμ Φεβ 17, 2011 11:45 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
ayami
 
Δημοσιεύσεις: 2241
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2010 6:00 pm
Cash on hand: 3,626.55
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Has thanked: 55 times
Have thanks: 27 times

Δημοσίευσηαπό kiaRRa » Σάβ Σεπ 18, 2010 2:24 pm

:lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
kiaRRa
 
Δημοσιεύσεις: 8581
Mood: Angry
Εγγραφή: Τετ Οκτ 28, 2009 12:48 pm
Cash on hand: 1,275.15
Bank: 32,740.85
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 225 times
Have thanks: 335 times

Δημοσίευσηαπό avo » Σάβ Σεπ 18, 2010 6:35 pm

Ayami σου ειναι ευκολο να ποσταρεις μερικες φωτογραφιες απο το φυτο που εχει ο γειτονας σου καθως και φωτογραφια απο το φρουτο?
Επισης θυμασαι ποτε ριχνει τα πρωτα αβοκαντο στο εδαφος?
Εαν ειναι εμπορικη ποικιλια μπορω να βοηθησω να μαθουμε πια ειναι απο τις φωτογραφιες.
Eπισης αν και κινδυνευω να γινω αδιακριτος μενεις κοντα στη θαλασσα η αν οχι σε τι αποσταση και περιπου σε τι υψομετρο?
Διοτι αν εχετε διπλα σας αβοκαντο που κανει φρουτα και ειστε σε περιοχη που την πιανει παγος εστω και λιγο το βραδυ αυτο θα σημαινει πως το αβοκαντο του γειτονα ειναι και ανθεκτικο στο κρυο. Θυμασαι το φεβρουαριο του 2008 αν καηκε απο το παγετο?
Το πρωτο μου αβοκαντο εκανα το λαθος να το παω στο χωριο μου κοντα στη χωρα μεσσηνιας και λογω παγετου δεν αντεξε ουτε 6 μηνες. Βεβαια εκει ειναι λιγο ορεινα(κοντα στα 400 μετρα υψομετρο) και οι παγετοι αρκετα συχνοι.
Αvo
Τελευταία επεξεργασία από avo και Σάβ Σεπ 18, 2010 6:46 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
avo
 
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Παρ Σεπ 17, 2010 1:11 am
Cash on hand: 51.00
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 1 time
Have thanks: 7 times

Δημοσίευσηαπό ayami » Σάβ Σεπ 18, 2010 6:43 pm

avo έγραψε:Ayami σου ειναι ευκολο να ποσταρεις μερικες φωτογραφιες απο το φυτο που εχει ο γειτονας σου καθως και φωτογραφια απο το φρουτο?
Επισης θυμασαι ποτε ριχνει τα πρωτα αβοκαντο στο εδαφος?
Εαν ειναι εμπορικη ποικιλια μπορω να βοηθησω να μαθουμε πια ειναι απο τις φωτογραφιες.
Αvo


OK Θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία.
Αν δεν κάνω λάθος πλησιάζει η εποχή που πέφτουν οι καρποί (έχει 1 χρόνο που άνοιξε καινούριος, πιο βολικός δρόμος και δεν περνάμε συχνά ώστε να σου πω σίγουρα)
Άβαταρ μέλους
ayami
 
Δημοσιεύσεις: 2241
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2010 6:00 pm
Cash on hand: 3,626.55
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Has thanked: 55 times
Have thanks: 27 times

Δημοσίευσηαπό avo » Σάβ Σεπ 18, 2010 6:52 pm

Χμ. Εαν ριχνει τα φρουτα απο οκτωβρη ως φεβρουαριο ειναι μεξικανικης φυλης οποτε θα ειναι και αρκετα ανθεκτικο στο κρυο.
avo
 
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Παρ Σεπ 17, 2010 1:11 am
Cash on hand: 51.00
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 1 time
Have thanks: 7 times

Ποικιλιες αβοκαντο

Δημοσίευσηαπό ΠΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ » Τρί Νοέμ 16, 2010 10:30 pm

Καλησπερα σε ολους!!
Μενω στην ροδο και σκεφτομαι να φυτεψω στον κηπο μου αβοκαντο κ Θα ηθελα να ρωτησω το εξης...Ποια ποικιλια να επιλεξω?Με ενδιαφερει πιο πολυ το μεγεθος,οσο ποιο μεγαλο γινεται το δεντρο σε βαθος χρονου βεβαια, τοσο το καλυτερο (λογικα οι ποικιλιες μεταξυ τους θα εχουν διαφορα στο ποσο μεγαλα δεντρα γινονται??)...υπαρχει κ κατι αλλο που πρεπει να προσεξω?

Ευχαριστω πολυ εκ τον προτερων!!
ΠΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 15, 2010 8:41 pm
Cash on hand: 0.00
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό olma156 » Τρί Νοέμ 16, 2010 11:19 pm

avo
πολυ χρησιμα αυτα που εγραψες.
Τι χαρτια σου ζητανε ? απ οτι γνωριζω χρειαζεται ενα πιστοποιητικο φυτουγειας και πιθανον μια αδεια εισαγωγης απο το Υπουργειο Γεωργιας (που στην στελνουν και μεσω email), βεβαια δεν μιλαμε για ποσοτητα.
Άβαταρ μέλους
olma156
 
Δημοσιεύσεις: 1209
Εγγραφή: Παρ Οκτ 31, 2008 11:59 am
Cash on hand: 65.00
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 7 times

Re:

Δημοσίευσηαπό avo » Πέμ Ιαν 06, 2011 3:18 am

olma156 έγραψε:avo
πολυ χρησιμα αυτα που εγραψες.
Τι χαρτια σου ζητανε ? απ οτι γνωριζω χρειαζεται ενα πιστοποιητικο φυτουγειας και πιθανον μια αδεια εισαγωγης απο το Υπουργειο Γεωργιας (που στην στελνουν και μεσω email), βεβαια δεν μιλαμε για ποσοτητα.

Ναι ακριβώς. Μου ζητησανε πιστοποιητικο φυτουγειας και αδεια εισαγωγης. Η ποσοτητα παιζει ρολο διοτι κανενα σχεδον φυτωριο στην αμερικη δε στελνει λιανικη και λιγα φυτα. Οι περισσοτεροι δικαιολογουνται με το πολυ ακριβο κοστος μεταφορας και τα απαραιτητα χαρτια που πρεπει να συγκεντρωσουν για να τους επιτραπει η εξαγωγη. Τι απο ολα αυτα ισχυει δε μπορω να το γνωριζω.
Παλαιοτερα ειχα κανει μια παραγγελια απο αμερικη 2 καραμπολες (star fruit) τα φυτα εφθασαν πολυ ταλαιπωρημενα (και τα 2 ξεραθηκαν εντελως μεσα σε 3 βδομαδες) παρολο που τα εστειλαν με airmail και τα ειχα μεσα σε 5 μερες. Ασε που με χιλια παρακαλια επεισα το φυτωριο στην αμερικη να μου τα στειλουν καθως και τα λεφτα και τη ταλαιπωρια στο εκτελωνισμο. Ουτε φυτωριο να ανοιγα ρε γμτο. Γενικα απο αμερικη τα φυτωρια δυσκολα στελνουν και τα φυτα δε τη βγαζουν καθαρη ενω τρως και ταλαιπωρια με το τελωνειο. Βεβαια στη παρεα μου φημιζομαι για τη γκαντεμια μου.
Απλως γραφω τι αντιμετωπισα εγω.
Παντως εαν εχετε την ακρη και παραγγειλετε απο αμερικη αβοκαντο ειμαι ΜΕΣΑ. :D Επισης εαν γνωριζετε καποιο φυτωριο που στελνει ελλαδα χωρις πολλα χαρτια και ταλαιπωρια παλι ενδιαφερομαι.
Για τις ποικιλιες μπορω να βοηθησω. Οι πιο ενδεδειγμενες για ελλαδα ειναι Bacon, Zutano, Fuerte. Η πιο καλη και εμπορικη ειναι η hass αλλα ειναι πιο ευαισθητη στο κρυο απο τις παραπανω. Επισης πολυ καλες αλλα εξισου ευαισθητες στο παγετο ειναι οι pinkerton, lamb hass. Εαν μενετε σε περιοχες που δε πεφτει κατω απο 0 βαθμους κελσιου να προτεινω και τις Reed, Jan Boyce και Sharwil η kona Sharwil οπως την λενε οι αμερικανοι. Οι Jan boyce και sharwil ειναι και οι πιο νοστιμες ποικιλιες και ειναι δυσευρετες. Επισης οι reed, pinkerton, hass, lamb hass ειναι επισης πολυ νοστιμα αβοκαντο(Ενδεδειγμενα για guacamole).

Στεφανε το κλιμα της ροδου ειναι πολυ καλο για τα αβοκαντο. Επισης για το μεγεθος που ανησυχεις να ξερεις πως ουτως η αλλως τα αβοκαντο γινονται πολυ πολυ μεγαλα δεντρα. Συνηθως εχουν ευρος μεχρι 8-10 μετρα και υψος μεχρι 22 μετρα. Επισης το σχημα τους εξαρταται απο τη ποικιλια. Τα fuerte γινονται πολυ μεγαλα αλλα με αστατο σχημα(πολλα κλαδια εδω και εκει). Τα Hass, Zutano, Bacon ειναι πιο μαζεμενα και παρουσιαζουν κατακορυφη αναπτυξη περισσοτερο και αναπτυσσονται λιγοτερο κατα πλατος. Τα Sharwil ειναι πιο compact και μπορεις να τα κρατησεις ευκολα στα 3-5 μετρα ενω τα reed ειναι τεραστια.
Υπαρχουν και ποικιλιες που αντεχουν πολυ κρυο οπως οι mexicola, arizona, lila κλπ αλλα αυτα ειναι πολυ μεγαλα δεντρα με μικρα αβοκαντο σε μεγεθος αχλαδιου, λεια μαυρη και ευαισθητη φλουδα και γευση μεταξυ αβοκαντο και μπανανας η γενικα γλυκιζουσα γευση. Θα ηθελα τετοια φυτα αλλα ειναι επισης δυσευρετα.
Οπως και να εχει χρειαζεσαι 2 ποικιλιες, μια τυπου Α και μια τυπου Β(διαβασε πιο πανω ποστ μου) για να εχεις καλες αποδοσεις ενω ειναι αναγκαιο στη περιοχη σου να μην επικρατουν ισχυροι ανεμοι διοτι θα εχεις πτωση φρουτων και σπασιμο κλαδιων.
avo
 
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Παρ Σεπ 17, 2010 1:11 am
Cash on hand: 51.00
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 1 time
Have thanks: 7 times

Re: Αβοκάντο

Δημοσίευσηαπό valentina » Δευτ Ιαν 10, 2011 6:06 pm

εδώ και μια εβδομάδα έβαλα και εγώ κουκούτσι για να δούμε θα πιάσει.. :?: :?:
Το αβοκάντο είναι από αυτά που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ και να πω την αλήθεια δεν έδωσα μεγάλη βάση από που είναι!!!
παντός και παλιότερα που ειχα δοκιμάσει να φυτέψω δεν έπιασε...... ίσως αυτή τι φορά θα υπάρχει πραγματικά διαφορά!!!! happ3 happ3 happ3
Άβαταρ μέλους
valentina
 
Δημοσιεύσεις: 87
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 16, 2010 4:46 pm
Cash on hand: 400.15
Τοποθεσία: SANTORINI
Has thanked: 0 time
Have thanks: 2 times

Re: Αβοκάντο

Δημοσίευσηαπό natmanou » Τρί Ιαν 11, 2011 12:04 pm

Πιστεύω θα φυτρώσει, έχω φυτρώσει με επιτυχία 2-3. Αν δεν σου πετύχει, την άλλη φορά που θα αγοράσεις κοίτα να είναι ελληνικής παραγωγής, οπότε θα είναι πιο φρέσκα, λογικά τέτοια εποχή υπαρχουν και ελληνικά.
Άβαταρ μέλους
natmanou
 
Δημοσιεύσεις: 3060
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 24, 2010 2:19 pm
Cash on hand: 265.00
Bank: 390,180.13
Has thanked: 360 times
Have thanks: 272 times

Re: Αβοκάντο

Δημοσίευσηαπό Athina » Κυρ Σεπ 11, 2011 10:40 am

Χθες, μετά από μία κρίση μαγειρέματος «εξωτικών» φαγητών, κατέληξα να έχω στην κατοχή μου ένα όμορφο κουκούτσι αβοκάντο. Στην αρχή σκέφτηκα να το πετάξω αλλά το λυπήθηκα γιατί ήταν τόσο όμορφο! Έτσι λοιπόν, με την κοιλιά ταράτσα από το πολύ φαγητό, μπήκα στο φόρουμ και είδα ότι μπορώ να το φυτέψω! Διάβασα και την κατατοπιστικότατη δημοσίευση του avo σχετικά με την εμβάπτιση του σπόρου σε ζεστό νερό και είπα να πειραματιστώ.. Καθώς δεν έχω θερμόμετρο κατάλληλο για να μετρήσω θερμοκρασίες της τάξεως των 50 βαθμών, ζέστανα ένα μπρίκι νερό και δοκίμαζα με το δάχτυλο την θερμοκρασία.. στο σημείο που άρχισα να δυσανασχετώ με την θερμοκρασία του νερού, κατέβασα το μπρίκι και έβαλα μέσα τον σπόρο. Ελπίζω να μην τον μαγείρεψα! :mrgreen:
Μετά από κάνα μισάωρο (να πω την αλήθεια δεν χρονομετρούσα) έβγαλα τον σπόρο, τον τρύπησα με οδοντογλυφίδες και τον έβαλα σε ποτήρι με το 1/3 του σπόρου κάτω από τη στάθμη του νερού.
Και ελπίζω.. Πόσο καιρό θα πρέπει να κρατήσει ζωντανή η ελπίδα μου? Ποιο είναι το χρονικό εύρος βλάστησης του αβοκάντο με αυτήν την μέθοδο?
Άβαταρ μέλους
Athina
 
Δημοσιεύσεις: 699
Mood: Cool
Εγγραφή: Παρ Απρ 29, 2011 9:01 pm
Cash on hand: 2,130.75
Bank: 18,896.00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 47 times
Have thanks: 68 times

Re: Αβοκάντο

Δημοσίευσηαπό maria2512 » Κυρ Σεπ 11, 2011 10:50 am

Αθηνά αυτό με τους 50 βαθμούς που το λέει?
Τέλος πάντων, ελπίζω κι εγώ να μην τον έβρασες !! :lol: :lol: Δεν νομίζω βέβαια να έπαθε κάτι, διότι το κουκούτσι είναι αρκετα μεγάλο...
Καταρχήν να σου πω ότι εάν ο σπόρος είναι από εισαγώμενο αβοκάντο, καλύτερα να ξεχάσεις την προσπάθεια.. Τα φρούτα αυτά μαζεύονται αρκετά άγουρα, δέχονται και αρκετή επεξεργασία με χημικά και επιπλέον χωρίς να είμαι σίγουρη 100% παίζει ρόλο και η ποικιλία τους.. Αποτέλεσμα είναι να μην φυτρώνουν. Εάν είναι Κρητης, θα φυτρώσει..

Η τακτική με την οδοντογλυφίδα είναι μια χαρά, να φροντίσεις να έχει συνεχώς το κατω μέρος καλυμένο μα νεράκι κανά 2 εκ. και να συμπληρώνεις για να μην μείνει στεγνό.. Τα υπόλοιπα όταν φυτρώσει.. Χρειάζεται κάνα μήνα.. και μέχρι να μεγαλώσει λίγο η ρίζα και να βγάλει και κορυφη άλλο κάνα 2μηνο.!!!

Καλή αναμονή!!! :D

Έχω 2 όμορφα φυτούλια και ελπίζω να τους αρέσει ο χειμώνας μέσα στο σπίτι, αλλιώς θα γίνουν παγάκια.. :lol:
maria2512
 
Δημοσιεύσεις: 9451
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 8:05 pm
Cash on hand: 22,639.60
Bank: 20,008,487.45
Has thanked: 759 times
Have thanks: 305 times

Re:

Δημοσίευσηαπό Athina » Κυρ Σεπ 11, 2011 11:02 am

avo έγραψε:Πριν τη παραπανω διαδικασια πλενω καλα το κουκουτσι κσι το βαζω σε θερμο νερο 48-50 °C για μιση ωρα(οχι πανω απο μιση ωρα και οπωσδηποτε οχι πανω απο 50 °C or bye bye little avocado).
Με αυτο το τροπο σκοτωνω το χειροτερο εχθρο του αβοκαντο, ενα μυκητα που λεγεται phytophthora cinnamonii και μπορει να αφανισει μεχρι και μεγαλα δεντρα.


Μαρία εδώ το διάβασα.. λες να έκανα χαζομάρα; :roll: Πάντως φρόντισα το νερό να μην είναι πολύ καυτό. Αφού δεν έβρασε το δάχτυλό μου φαντάζομαι ότι δεν έκανα μεγάλη ζημιά στον σπόρο.
Επίσης δεν έχω ιδέα αν το αβοκάντο ήταν ελληνικό ή όχι.. που να ήξερα ότι θα το φύτευα όταν πήγα για ψώνια; :lol:
Υπομονή λοιπόν.. αν δεν βλαστήσει θα φροντίσω την επόμενη φορά να πάρω ελληνικό αβοκάντο και να μην το βράσω :lol:
Άβαταρ μέλους
Athina
 
Δημοσιεύσεις: 699
Mood: Cool
Εγγραφή: Παρ Απρ 29, 2011 9:01 pm
Cash on hand: 2,130.75
Bank: 18,896.00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 47 times
Have thanks: 68 times

Επόμενο

Επιστροφή στο Σπορές - Πολλαπλασιασμοί - Μεταφυτεύσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης



Ads Free Forum Hosting | APAC Free Forum Listing | EUROPE Free Forum Listing | USA Free Forum Listing | Terms of Service | Privacy