Επειδη τα αβοκαντο ειναι η αδυναμια μου(εχω 10) θα σου πω οτι γνωριζω.
Πρωτα απο ολα ειναι ευκολο φυτο αν προσεχεις το κρυο και το ποτισμα του και δευτερον φυτρωνει πολυ ευκολα.
Η μεθοδος σου με το βαμβακι ειναι αρκετα καλη. Εγω χρησιμοποιω μουσκεμενη χαρτοπετσετα την οποια τυλιγω το κουκουτσι και το τοποθετω σε ενα πλαστικο ποτηρακι με λιγο νερο ισα ισα να διατηρει τη πετσετα υγρη( μισος ποντος νερο το πολυ). Καθε μερα παρατηρω απο πανω εαν σωθηκε το νερο και ριχνω λιγο οταν ειναι αναγκαιο.Μεσα σε διαστημα 20 ημερων θα εχει ριζοβολησει.
ΔΕΝ ριζοβολουν παντα διοτι καποια εμβρυα στα κουκουτσια ή ειναι ατελη ή δεν ειναι ζωντανα. Εγω εχω παρατητηρησει επιτυχια απο 80% εως και 20%. Εξαρταται απο το κουκουτσι.
Αμεσως το φυτευω σε χωμα με υψηλο ποσοστο περλιτη (20-30%) σε γλαστρες 3 λιτρων με τη μυτη προς τα πανω και τα 2/5 του κουκουτσιου να εξεχουν απο το χωμα. Ποτιζω καλα τη πρωτη φορα και το αφηνω σε χωρο με αρκετο αλλα οχι αμεσο φως.
Οσον αφορα το ποτισμα, ποτιζω λιγο πριν το χωμα παει να στεγνωσει αλλα προσεκτικα. Δε πρεπει να εχω ουτε πολυ υγρο χωμα για μεγαλο χρονικο διαστημα, ουτε πρεπει να το αφηνω να στεγνωσει εντελως διοτι και στις 2 περιπτωσεις βλαπτω τις ριζες του. Το καλοκαιρι ποτιζω καθε 12-14 μερες σε μεγαλες γλαστρες. Σε μικρες ισως να χρειαζεται πιο συχνα.
Μια μεγαλη λεπτομερεια.
Πριν τη παραπανω διαδικασια πλενω καλα το κουκουτσι κσι το βαζω σε θερμο νερο 48-50 °C για μιση ωρα(οχι πανω απο μιση ωρα και οπωσδηποτε οχι πανω απο 50 °C or bye bye little avocado).
Με αυτο το τροπο σκοτωνω το χειροτερο εχθρο του αβοκαντο, ενα μυκητα που λεγεται phytophthora cinnamonii και μπορει να αφανισει μεχρι και μεγαλα δεντρα.Εαν το φρουτο εχει προσβληθει τοτε υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα και το φυτο σου να προσβληθει. Μετα τη απολυμανση σχιζω προσεκτικα το καφε περιτυλιγμα του κουκουτσιου ωστε να πηγαινει πιο ευκολα η υγρασια στο εμβρυο και να συντομευσω τη διαδικασια.
Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω το αβοκαντο σου δε θα ζησει πολυ καιρο στο κλιμα της βεροιας. Στη περιοχη σου οι χειμωνες ειναι πολυ ψυχροι για ενα τροπικο/υποτροπικο φυτο οπως το αβοκαντο. Για να το κρατησεις θα πρεπει να το κρατας σε θερμοκηπιο η μεσα στο σπιτι και σε θερμοκρασιες μεχρι το μηδεν και ποτε πιο κατω. Οι περισσοτερες ποικιλιες αβοκαντο καιγονται οταν εκτιθενται σε θερμοκρασιες κατω του -1°C για πανω απο 4 ωρες. Οι περιοχες που ενδεικνυνται για τη καλλιεργεια του στη χωρα μας ειναι η κρητη, ροδος σαμος, κως, καρπαθος και ισως τα παραθαλασσια των νομων μεσσηνιας και λακωνιας. Ακομα και ετσι πρεπει να χρησιμοποιηθουν ποικιλιες που να ειναι ανθεκτικες στο κρυο οπως zutano, bacon και fuerte. Η ποικιλια fuerte μονο για κρητη τη βλεπω επειδη ειναι περισσοτερο επιρεππης στο κρυο. Αυτα σε περιπτωση που το θες με τη ελπιδα οτι καποια μερα θα σου κανει φρουτα. Αν το καλλιεργεις μονο σαν φυτο εσωτερικου χωρου δε βλεπω λογους να μη το κρατησεις.
Αν ομως περιμενεις για φρουτα εχω περισσοτερα κακα μαντατα.
Πρωτον καμια ποικιλια αβοκαντο δε κληρονομει τα χαρακτηριστικα των γονικων ποικιλιων. Αυτο που εννοω ειναι πως απο σπορο δε θα παρεις φυτο ομοιο με το αρχικο, που σημαινει οτι μπορει να μην κανει φρουτα ευγευστα η να κανει φρουτα με ινωδη σαρκα κλπ ή αν κανει απο την αλλη πλευρα καλα φρουτα αυτα να ειναι λιγα. Επισης το φυτο που θα παρεις ειναι εξαιρετικα πιθανο να μην εχει ουτε την αντοχη στο κρυο , ουτε την αντοχη σε ασθενειες των μητρικων φυτων. Σε περιπτωση που αυτο συμβει θα σε συμβουλευα να πας να παιξεις τζοκερ
Υπαρχουν γυρω στις 130 εμπορικες ποικιλιες αβοκαντο (εγκατελειμενες και νυν εμπορικες) και αυτες ειναι αποτελεσμα επιλεγμενης διασταυρωσης δεκαδων ως εκατονταδων χιλιαδων επιλεκτικων διασταυρωσεων εδω και ενα αιωνα.
Δευτερον το φυτο που φυτεψες εαν ποτε κανει φρουτα δεν θα ειναι συντομα. Για να κανει φρουτα θα πρεπει να βρισκεται στο εδαφος τουλαχιστο για 10 χρονια στην καλυτερη εως 20 στη χειροτερη. Τα αβοκαντο περνανε μια μεγαλη νεανικη περιοδο χωρις να βγαζουν λουλουδια.
Τριτον θελεις και δευτερη ποικιλια αβοκαντο για να κανει σταυροεπικονιαση και να δωσει καρπο. Ομως τα αβοκαντο δε διακρινονται σε αρσενικα και θυληκα αλλα σε τυπου Α και τυπου Β.Το λουλουδι του αβοκαντο ειναι διχογαμικο δηλαδη ειναι και αρσενικο και θυληκο, μονο που αυτο στο ιδιο δεντρο δε συμβαινει ταυτοχρονα. Στα τυπου Α τα λουλουδια ανοιγουν ως θυληκα το πρωι μενουν ανοιχτα για λιγς ωρες και κλεινουν για να ανοιξουν το επομενο απογευμα ως αρσενικα. Το αντιστροφο συμβαινει στα τυπου Β. Εδω ειναι και ο κυριος λογος αποτυχιας στη καλλιεργεια. Για να πετυχει η γονιμοποιηση των λουλουδιων πρεπει η θερμοκρασια κατα τη διαρκεια μερας και νυχτα να μη πεσει κατω απο 15 Εαν συμβει αυτο δε γινεται γονιμοποιηση. Τα πιο ευαισθητα ειναι τα τυπου Β (zutano, fuerte, baconειναι τυπου Β) . Αν και οι ποικιλιες αυτες ειναι σχετικα ανθεκτικες στο ψυχος δε μπορουν να δωσουν ευκολα καρπο στην ελλαδα διοτι ανθιζουν κατα το μαρτη που εχουμε αρκετο κρυο. Το γεγονος οτι ολες οι ενδεικνυομενες για ελλαδα ποικιλιες ειναι τυπου Β δημιουργει και αυτο προβληματα αλλα εχει παρατηρηθει πως σε χαμηλες θερμοκρασιες τα λουλουδια δεν ανοιγουν στο προκαθορισμενο χρονο εντος της ημερας αλλα υπαρχουν καθυστερησεις κλπ με αποτελεσμα να εχουμε μικρη αλληλεπικαλυψη και σταυροεπικονιαση απο τυπου Β σε τυπο Β λουλουδι εντος ακομη και της ιδιας ποικιλιας ακομη και στο ιδιο δεντρο. Αυτο συμβαινει κυριως στη ποικιλια Fuerte ενω στη ποικιλια zutano εχει παρατηρηθει αντοχη μεχρι 11 °C. Οποτε οπως καταλαβαινεις ακομα και ενα δεντρο μπορει να δωσει καρπο αλλα αυτο εξαρταται απο τη ποικιλια. Αλλες παρουσιαζουν την ιδιοτροπια της ποικιλιας Fuerte και δινουν ακομα και μονες τους φρουτα και αλλες δεν δινουν.
Στη κρητη καλιεργουν πολυ το αβοκαντο με κυρια ποικιλια την fuerte αλλα με το χιονια του φεβρουαριου του 2008 καηκαν τα περισσοτερα δεντρα και η παραγωγη τους επεσε κατα 80%.
Τα αβοκαντο αν και καιγονται απο το ψυχος αναγενιουνται πολυ ευκολα οταν ειναι μεγαλα δεντρα.
Τελος το αβοκαντο θελει καλη αποστραγγιση και αραιο αλλα καλο ποτισμα οπως και οι λεμονιες. Επισης το νερο τους δε πρεπει να εχει πολλα αλατα διοτι καιγονται ευκολα τα φυλλα τους και για αυτο το λογο ΔΕΝ ριχνουμε λιπασμα καθολου το πρωτο 1,5 χρονο της ζωης τους για να μη τα καψουμε. Οταν τα λιπαινουμε ριχνουμε μισες ποσοτητες λιπασμα σε σχεση με αλλα καρποφορα και τα καλυπτουμε με 50% υφασμα σκιασης για τα πρωτα 4-5 χρονια της ζωης τους διοτι τα νεαρα φυλλα ειναι ευαισθητα στον ηλιο.Εαν το εχεις στο μπαλκονι και δε το χτυπαει αμεσα ο ηλιος δε χρειαζεται οπως καταλαβαινεις διχτυ σκιασης.
Αυτα τα λιγα και ελπιζω να μη σε ενοχλησα με τα κακα μαντατα
Το μεγαλο κριμα ειναι πως δε μπορουμε να προμηθευτουμε καλες ποικιλιες απο το εξωτερικο διοτι θελουν πολλα χαρτια και τα φυτωρια ειναι αμερικη
Οποιος ομως ξερει κατι ας μου πει.
Ενδιαφερομαι