Site Announcements
Συγχαρητήρια
th_zorbas


NEWS:

ΦΥΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Συντονιστής: Tsouknidas

ΦΥΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Δημοσίευσηαπό Demi@ » Τετ Αύγ 04, 2010 4:19 pm

Υπάρχουν είδη φυτών που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές και μπορούν να διακοσμήσουν το χώρο μας, αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες μας για σκιά, χρώμα και μυρωδιά. Οι δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν αφορούν την ποιότητα του χώματος και του νερού ποτίσματος. Παράλληλα, πρέπει να αντέξουν στους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και στα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν.

Τα 3 βασικά προβλήματα

Το χώμα κοντά στη θάλασσα συνήθως περιέχει μεγάλο ποσοστό άμμου, η οποία δημιουργεί προβλήματα στα φυτά. Η κακή σύσταση και δομή του εδάφους δεν προσφέρει την επιθυμητή υγρασία, τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, ούτε και την κατάλληλη στήριξη. Θα πρέπει να ενι­σχύσουμε το χώμα με βελτιωτικά εδάφους, ενώ θα πρέπει να προσφέρουμε επιπλέον στήριξη στα φυτά - ιδιαίτερα στα δέντρα και τους ψηλούς θάμνους. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε ότι το χώμα δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα αλάτων, γιατί διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να το αλλάξουμε.
Αλατα συνήθως περιέχονται και στο νερό με το οποίο ποτίζουμε (αν δεν προέρχεται από το δημοτικό δίκτυο). Η μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα νατρίου και χλωρίου προκαλεί προβλήματα στο ριζικό σύστημα των φυτών, υποβαθμίζοντας την εμφάνισή τους, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την ξήρανσή τους. Επιπλέον, τα σταγονίδια που πέφτουν πάνω στα φύλλα, όταν καταβρέχουμε τα φυτά, αφήνουν λευκούς λεκέδες και μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα. Έτσι, θα πρέπει, πριν αποφασίσουμε ποια είδη θα χρησιμοποιήσουμε, να κάνουμε ανάλυση νερού, για να καταλήξουμε στα πιο κατάλληλα φυτά για τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Ο θαλασσινός αέρας προκαλεί, επίσης, προβλήματα στα φυτά και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Τα σταγονίδια άλμης που μεταφέρει δημιουργούν εγκαύματα στα φύλλα, ακόμη και ξήρανση, ενώ, όταν φυσούν πολλά μποφόρ, ο άνεμος σπάζει κλαδιά, καταστρέφει φύλλα, αφυδατώνει το φυτό και, βέβαια, προκαλεί προβλήματα σταθερότητας.Ποια φυτά να διαλέξουμε
Η λίστα των φυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα είναι αρκετά πλούσια και θα καλύψει τις περισσότερες ανάγκες και επιθυμίες. Κάποια είδη είναι πιο συνηθισμένα και τα συναντάμε στις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Τα κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι πρόκειται για φυτά ιδιαίτερα σκληρά και ανθεκτικά, τόσο στην κακή ποιότητα του νερού όσο και του χώματος. Είναι τα είδη που δεν χρειάζονται πολύ πότισμα και ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες και είναι ανθεκτικά στους δυνατούς ανέμους. Είναι φυτά κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν και σε κήπους εξοχικών σπιτιών, όπου η φροντίδα τους είναι περιορισμένη.

Αλμυρίκι: Χαρακτηριστικό δέντρο ή μεγάλος θάμνος των παραθαλάσσιων περιοχών, που το συναντάμε ακόμη και σε παραλίες. Το αλμυρίκι είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, αλλά και στο αλμυρό νερό. Καθώς είναι δέντρο χαμηλής ανάπτυξης και δέχεται αυστηρά κλαδέματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει φράκτες. Παράλληλα, μπορεί να διακοσμήσει τον κήπο μας με την όμορφη ανθοφορία του από λουλούδια ροζ ή λευκά.

Κουκουναριά: Ανήκει στην οικογένεια των πεύκων και είναι, επίσης, χαρακτηριστικό είδος των παραθαλάσσιων περιοχών. Το πυκνό φύλλωμα και το σχήμα της προσφέρουν σκιά και φιλοξενία τις ζεστές ώρες. Στον κήπο χρησιμοποιείται συνήθως μόνη της ή δίπλα σε άλλα δέντρα.

Φοίνικας: Η οικογένεια των φοινικοειδών ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι φυτά ιδιαίτερα ανθεκτικά στο δυνατό άνεμο, στα σταγονίδια της θάλασσας, αλλά και στην ξηρασία. Σε αυτή την κατηγορία, υπάγονται δέντρα ή θάμνοι με ιδιαίτερο χαρακτήρα και διακοσμητική αξία για τον κήπο.

Χαρουπιά Ή ξυλοκερατιά: Αειθαλές δέντρο που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και προσαρμοστικό. Συναντάται στις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι φυτό σημαντικό για τον κήπο, καθώς δημιουργεί πλούσια σκιά με το πυκνό, σκούρο, πράσινο φύλλωμα σε σφαιρικό σχήμα που διαθέτει. Αναπτύσσεται, όμως, αρκετά αργά.

Αγιόκλημα: Αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος με λεπτό άρωμα και πλούσια ανθοφορία. Το αγιόκλημα το βρίσκουμε στις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φρακτών, αλλά και για σκιά σε πέργολες. Είναι φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό.

Λαντάνα: Είναι θάμνος με πλούσια, καλοκαιρινή, δίχρωμη συνήθως ανθοφορία. Έχει σχήμα σφαιρικό και συμπαγές και διακοσμεί όμορφα τον κήπο, είτε σε ομάδες είτε συνδυασμένο με άλλα φυτά. Υπάρχουν και νάνες ποικιλίες με κίτρινα ή άσπρα λουλούδια.

Μυόπορο: Αειθαλής θάμνος με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Φυτεύεται σε ημισκιερές ή ηλιόλουστες θέσεις. Είναι θάμνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φράκτη ή μεμονωμένα μέσα στον κήπο. Είναι ιδιαίτερα διακοσμητικός λόγω του πλούσιου πράσινου φυλλώματος, του σχήματος, αλλά και της καλοκαιρινής του ανθοφορίας.

Πλουμπάγκο ή Μπλε γιασεμί: Αειθαλής θάμνος που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και μεγαλώνει γρήγορα. Τα λουλούδια του έχουν ένα χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα και διατηρούνται όλο το καλοκαίρι. Διακοσμεί όμορφα τον κήπο, είτε μόνο του είτε ανάμεσα σε άλλα φυτά.

Μπούζι: Φυτό εδαφοκάλυψης με χαρακτηριστικά μακρόστενα σαρκώδη φύλλα και έντονη μοβ ή ροζ ανθοφορία. Το μπούζι είναι ιδιαίτερα σκληρό και ανθεκτικό φυτό χωρίς πολλές απαιτήσεις, που χρησιμοποιείται ευρέως σε παραθαλάσσιους κήπους. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως εδαφοκάλυψη σε σημεία του κήπου, σε βραχόκηπους, αλλά και σε ζαρντινιέρες. Στον κήπο κοντά στη θάλασσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα γνωστά μας φυτά που είναι ανθεκτικά στις συνθήκες που επικρατούν, όπως: ελιά, μουριά, ροδιά, αγγελική, αθάνατο, δεντρολίβανο, λεβάντα, λεβαντίνη, δάφνη Απόλλωνος, ευώνυμο, λυγαριά, πικροδάφνη, πυράκανθο, μπουκαμβίλια, γιασεμί, γυνέριο, σπάρτο, σχίνο, μαργαρίτα και ιβίσκο.Τις ημέρες του καύσωνα, πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω;
Κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες, που διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος του, τη θέση που βρίσκεται και το αν είναι φυτεμένο σε γλάστρα ή στο χώμα. Γενικά, τις ημέρες του καύσωνα, θα πρέπει αργά το απόγευμα ή το βράδυ να καταβρέχετε τα φυτά σας, ώστε να δροσίζονται. Αν τα φυτά σας δείχνουν ταλαιπωρημένα ή το χώμα τους είναι στεγνό, τότε θα πρέπει να τα ποτίσετε αμέσως.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΟΣΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!
Demi@
 
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 29, 2010 2:10 am
Cash on hand: 0.00
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό harryharry » Τετ Αύγ 04, 2010 8:10 pm

για να ειμαστε τυπικοι, θα πρεπει να προσθεσεις και την πηγη του αρθρου
Άβαταρ μέλους
harryharry
 
Δημοσιεύσεις: 3977
Mood: Scream
Εγγραφή: Σάβ Σεπ 19, 2009 9:55 pm
Cash on hand: 0.00
Bank: 0.00
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 9 times
Have thanks: 17 times

Δημοσίευσηαπό ven » Τετ Αύγ 04, 2010 8:44 pm

Demi@ σε παρακαλώ πολύ, κάθε φορά που αντιγράφεις ένα άρθρο να αναφέρεις πάντα την πηγή και φυσικά να βάζεις και το link.

Το άρθρο το έχεις πάρει από το http://www.vita.gr
συγκεκριμένα από το http://www.vita.gr/html/ent/080/ent.7080.asp
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 44227
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,032,679.00
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 948 times
Have thanks: 2484 times

Δημοσίευσηαπό loylas » Τετ Αύγ 04, 2010 9:32 pm

Παντως επ ευκαιριας υπαρχει μια περιοχη παραθαλασσια που λεγεται <<Δαφνες>> .

Το γιατι πιστευω πως τα καταλαβαινουμε ολοι.

Πηγαινα εκει μικρο παιδι. Οι δαφνες στην κυριολεξια ποτιζονταν απο το κυμα. Ακομα και σημερα που πηγαινω που κ που, υπαρχουν οι ιδιεςς δαφνες χωρις να εχουν παθει τιποτα εδω κ 20 χρονια.
Το μονο που εχει αλλαξει ειναι πως η παραλια εχει μεγαλωσει και η αποσταση τους απο την θαλασσα ειναι καμια 15αρια περιπου μετρα.
Ειναι σαν δεντρα βεβαια τωρα, αλλα απτοητες. !!!!!!!!!!!!
Πρέπει :wink:

Την μαλακία πολλοί αγάπησαν, τον μαλάκα κανείς.

Η επιτυχία προηγείται της εργασίας, μόνο στο λεξικό.

Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
loylas
 
Δημοσιεύσεις: 3234
Mood: Cool
Εγγραφή: Τρί Οκτ 20, 2009 11:48 am
Cash on hand: 5,301.75
Bank: 6,666.60
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 71 times
Have thanks: 147 times

Δημοσίευσηαπό Demi@ » Πέμ Αύγ 05, 2010 2:23 am

παιδιαααα SORRY αλλα ειμαι καινουργια και δεν εχω μαθει ακομη πως να βαζω την πηγη...και αν σασ πω οτι το αρθρο αυτο το εχω στον υπολογιστη μου λογω δουλιας εδω και πολυ καιρο και ειχα ξεχασει την πηγη!με συχγωρειτε παντως!
Demi@
 
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 29, 2010 2:10 am
Cash on hand: 0.00
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time


Επιστροφή στο Προτάσεις & Ιδέες για Φυτά - Διαμόρφωση - Κηποτεχνία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτηςAds Free Forum Hosting | APAC Free Forum Listing | EUROPE Free Forum Listing | USA Free Forum Listing | Terms of Service | Privacy