Site Announcements

NEWS:

Εδαφικό Κάλιο

Συντονιστής: Tsouknidas

Εδαφικό Κάλιο

Δημοσίευσηαπό asparagus » Σάβ Μαρ 26, 2011 11:32 pm

Ενα εισαγωγικο κειμενο για το εδαφικο καλιο ,οπου αναφερονται καποια βασικα πραγματα για το ρολο του συγκεκριμενου στοιχειου στα φυτα, τις πηγες καλιου στο εδαφος, τη συμπεριφορα του στο εδαφος και τον τροπο απελευεθερωσης του,την τροφοπενια καλιου και τις αλληλεπιδρασεις του με αλλα στοιχεια.

Προσπαθησα να δωσω μια γενικη εικονα ,αποφευγοντας υπερεξειδικευμενες αναφορες, ετσι ωστε να αντληθουν καποιες στοιχειωδεις γνωσεις. Σαφως και δεν απεφυγα καποιες απλοϊκες γενικευσεις, οπως και καποιες (ηθελημενες) παραλειψεις. Σκοπος εξαλλου του παροντος ειναι να δουμε λιγο κατω απο την επιφανεια της εκφρασης "Ριχνω καλιο στα φυτα". Να ξερουμε πεντε πραγματα για το τι περιπου γινεται.

Δυστυχως δεν ανεφερα κατι για τα καλιουχα λιπασματα. Η κατασταση του χεριου μου δε μού επιτρεπει να πληκτρολογω με τους ρυθμους που θα ηθελα. Τα περι καλιουχων λιπασματων, λοιπον, θα γραφουν σε καποιο επομενο κειμενο!


TO ΕΔΑΦΙΚΟ KAΛΙΟ

Γενικά

Το Κάλιο ειναι απαραιτητο θρεπτικο στοιχειο για καθε μορφη ζωης και στοιχειο κλειδι στη συγχρονη γεωργια. Ειναι γνωστο ως το στοιχειο ποιοτητας,εξαιτιας των επιδρασεων του σε χαρακτηριστικα ,οπως το μεγεθος,το σχημα,το χρωμα, η γευση και εν γενει στην ποιοτικη βελτιωση των γεωργικων προϊοντων. Επισης,συμβαλλει ουσιαστικα στην ενισχυση των μεσων προστασιας και αμυνας των καλλιεργειων απεναντι σε ασθενειες,σε αντιξοες καιρικες συνθηκες και γενικοτερα σε περιβαλοντικους παραγοντες που προκαλουν «στρες».

Σε αντιθεση με το αζωτο και με το φωσφορο, ο ρολος του Καλιου στο μεταβολισμο των φυτων ειναι κατ’εξοχην λειτουργικος και οχι δομικος. Επισης το Καλιο σε αντιδιαστολη προς αλλα θρεπτικα στοιχεια δε σχηματιζει ενωσεις στα φυτα,αλλα παραμενει ελευθερο για να ρυθμιζει πολλες βασικες διεργασιες (θα αναφερθουν παρακατω).

Ουσιαστικα συμμετεχει σε ολες τις βιοχημικες αντιδρασεις στο φυτο και επιδρα στη φυσικοχημικη ισορροπια του κυτοπλασματος.


Ρόλος του Καλίου στα φυτά

Το Καλιο, σε ο,τι αφορα τη φυσιολογια των φυτων ειναι το σημαντικοτερο κατιον, τοσο απο αποψεως περιεκτικοτητας των φυτικων ιστων οσο και απο αποψεως φυσικοχημικων και βιοχημικων λειτουργιων.

Ο ρολος του Καλιου στα φυτα θα μπορουσε,επιγραμματικα, να συνοψισθει στα εξης:

* Ηλεκτρικη ισορροπια κυτταροπλασματος: σε κυτταρικο επιπεδο το Κ+ ειναι το κυριοτερο κατιον το οποιο εξισορροπει τα αρνητικα φορτια των θρεπτικων ανιοντων

* Ενεργοποιηση ενζυμικων συστηματων: εχουν προσδιοριστει περισσοτερα απο 60 ενζυμα που απαιτουν Καλιο. Η ενεργοποιηση λαμβανει χωρα οταν ενα η περισσοτερα κατιοντα καλιου προσκολληθουν στην επιφανεια του μοριου του ενζυμου.

* Υδατικες σχεσεις των κυτταρων: ο ρολος του καλιου ειναι καθοριστικος στη ρυθμιση του οσμωτικου δυναμικου των κυτταρων και κατ’επεκταση στο μηχανισμο που συντελει στην προσληψη του εδαφικου υδατος απο τις ριζες των φυτων.

* Ρυθμιση του ανοιγματος των στοματιων των φυλλων: ο μηχανισμος ανοιγματος-κλεισιματος των στοματιων εξαρταται αποκλειστικα απο τη ροη καλιου. Ο συγκεκριμενος μηχανισμος ειναι καθοριστικης σημασιαςγια την υδατικη κατασταση των φυτων καθως και για την προσληψη του CO2 κατα τη φωτοσυνθεση και την εκλυση του κατα τη διαπνοη.

* Βιοσυνθεση του αμυλου: το ενζυμο που καταλυει την εν λογω συνθεση (αμυλοσυνθεταση) απαιτει για την ενεργοποιηση του την παρουσια κατιοντων Κ+.

* Προσληψη αζωτου και βιοσυνθεση πρωτεϊνων: ανεπαρκης τροφοδοσια καλιου εχει ως συνεπεια τη μειωση του προσλαμβανομενου απο τις ριζες αζωτου και τελικα την ελαττωμενη συνθεση πρωτεϊνων. Επισης η επαρκεια καλιου αμβλυνει τις αρνητικες παρενεργειες της πλεονασματικης αζωτουχου θρεψης.

* Ενεργειακες σχεσεις: το καλιο ειναι αναγκαιο για τη βιοσυνθεση του μοριου της τριφωσφορικης αδενοσινης (ΑΤP), που αποτελει τον κυριο αγωγο μεταφορας της ενεργειας η οποια παραγεται κατα τη φωτοσυνθεση.Το καλιο παιζει σημαντικοτατο ρολο στη φωτοσυνθεση με συγκεντρωση μεχρι και 50% του καλιου των φυλλων στους χλωροπλαστες.

* Μεταφορα προϊοντων φωτοσυνθεσης: το βιοχημικο συστημα μεταφορας των σακχαρων απο τα φυλλα οπου συνθετονται, σε αλλα οργανα του φυτου χρησιμοποιει την ενεργεια του ATP, του οποιου η βιοσυνθεση οπως ειδαμε απαιτει καλιο.


Το Καλιο στο Εδαφος


Καλιουχα ορυκτα

Η μεση περιεκτικοτητα του φλοιου της γης σε καλιο ειναι περιπου 2,5%. Μεταξυ ολων των θρεπτικων στοιχειωντο καλιο παρουσιαζει τη μεγαλυτερη ολικη περιεκτικοτητα στα εδαφη.
Το καλιο στα εδαφη προερχεται απο τη βραδεια αποσαθρωση των καλιουχων ορυκτων.Τα ορυκτα αυτα που θεωρουνται οτι ειναι οι αρχικες πηγες καλιου ειναι τα εξης:

* Ορυκτα τυπου μίκας (βιοτιτης, μοσχοβιτης)
* Ορθόκλαστο (αστριος)
* Μικροκλινης (αστριος)
* Φλογοπίτης

Εικόνα

(μοσχοβιτης)

Εικόνα

(βιοτίτης)

Εικόνα

(ορθοκλαστο)

Εικόνα

(φλογοπιτης)

Το καλιο υπαρχει επισης ως δομικο συστατικο σε δευτερογενη ορυκτα της αργιλου, οπως:

* Ιλλίτης
* Βερμικουλίτης
* Χλωρίτης
* Μοντμοριλλονιτης

Εικόνα

Βερμικουλίτης

Εικόνα

Χλωρίτης

Εικόνα

Ιλλίτης

Εικόνα

Μοντμοριλλονιτης


Μηχανισμος απελευθερωσης του Καλιου

Πριν μιλησουμε για το μηχανισμο απελευθερωσης του καλιου ας δουμε ορισμενα βασικα πραγματα για τη δομη των καλιουχων ορυκτων που θα μας επιτρεψουν να κατανοησουμε καλυτερα το συγκεκριμενο μηχανισμο.

Τα ορυκτα πηγες του καλιου ειναι, οπως ειπαμε, καλιουχοι αστριοι, ορυκτα τυπου μικας, καθως και 2:1 φυλλωδη πυριτικα ορυκτα της αργιλου.

Οι βασικες δομες των ορυκτων τυπου μικας και των 2:1 φυλλοπυριτικων ειναι το τετραεδρο του πυριτιου και το οκταεδρο του αργιλιου. Το τετραεδρο του πυριτιου(Si O4) αποτελειται απο ενα ατομο πυριτιου στο κεντρο του τετραεδρου ,το οποιο ενωνεται με ομοιοπολικους δεσμους με 4 ατομα οξυγονου στις τεσσερις κορυφες του τετραεδρου. To πυρίτιο των τετραεδρικών θέσεων μπορεί να αντικατασταθεί εν μέρει από αργίλιο. Στο οκταεδρο του αργιλιου , εξι ανιοντα υδροξυλιου καταλαμβανουν τις γωνιες ενος οκταεδρου στο κεντρο του οποιου υπαρχει ενα κατιον μεταλλου, οπως αργιλιο, σιδηρος δισθενης ή τρισθενης, μαγνησιο.

Εικόνα

(τετραεδρο πυριτιου)

Εικόνα

(οκταεδρο αργιλιου)

Τα τετραεδρα και τα οκταεδρα ενωνονται μεταξυ τους με ατομα οξυγονου που ανηκουν εξισου και στα δυο και σχηματιζουν στρωσεις/φυλλα (Layers)

Εικόνα

Τα ορυκτα τυπου μικας (βιοτιτη, μοσχοβιτη) καθως και τα 2:1 φυλλοπυριτικα ορυκτα (μοντμοριλονιτης) αποτελουνται απο ενα οκταεδρικο φυλλο αργιλιου ή μαγνησιου ,το οποιο βρισκεται αναμεσα σε δυο τετραερικα φυλλα πυριτιου. Αναμεσα στα φυλλα υπαρχει κενος χωρος που ονομαζεται ενδοστρωματικος χωρος. Τα ιοντα του καλιου ,λοιπον, καταλαμβανουν τον ενδοστρωματικο χωρο και στην κατασταση αυτη ,η αποσταση μεταξυ των στρωσεων ειναι μικρη.

Εικόνα

Το καλιο που βρισκεται εντος των στρωσεων ειναι ευαισθητο στη διαβρωση και διαχεεται προς τα εξω, αντικαθισταμενο με ενυδατωμενα κατιοντα οπως Νa, Mg, Ca.

Καθως το ενδοφυλλικο καλιο αντικαθισταται απο κατιοντα με μεγαλυτερη ακτινα (λογω ενυδατωσης), ο χωρος μεταξυ των φυλλιδιων αυξανεται και ετσι διογκωνεται το ορυκτο, ενω επισης αυξανεται και η διαχυση του καλιου προς τα εξω, το οποιο ετσι καθισταται διαθεσιμο στα φυτα. Κατ’αυτον τον τροπο τα ορυκτα τυπου μικας (μαρμαρυγιες) μετατρεπονται βαθμιαια σε 2:1 δευτερογενη αργιλικα ορυκτα με την ακολουθη σειρα: Μικα---Υδρομικα-Ιλλιτης-Βερμικουλιτης ή Μοντμοριλονιτης

Στις ακολουθες εικονες φαινεται χαρακτηριστικα η δομη με τα τετραεδρα,τα οκταεδρα,το ενδοφυλλικο καλιο καθως και η αντικατασταση απο αλλα κατιοντα και η διαχυση του με ταυτοχρονη διογκωση του ορυκτου.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Με πολυ απλα λογια ας φανταστουμε τα ορυκτα αυτα ως φυλλα χαρτιου κουζινας. Αναμεσα στα φυλλα αυτα υπαρχει καλιο. Ας υποθεσουμε οτι το καλιο ειναι ενα μικρο μπαλακι. Το καλιο φευγει εξω απο τα φυλλα χαρτιου και αντικαθισταται απο μεγαλυτερα μπαλακια (μαγνησιο,σιδηρος κλπ). Ετσι και το καλιο καθισταται διαθεσιμο και τα φυλλα διογκωνεται.

Αντιθετα στους καλιουχους αστριους το καλιο βρισκεται στα ενδοδιαστηματα του τρισδιαστατου πλεγματος των τετραεδρων πυριτιου και εκει συγκρατειται ισχυρα με ομοιοπολικους δεσμους. Η αποσαθρωση των αστριων αρχιζει απο την επιφανεια και η απελευθερωση του καλιου ειναι αρχικα αρκετα ταχεια. Με την παροδο του χρονου και με την προοδο του της αποσαθρωσης σχηματιζεται μια επικαλυψη Si-Al-Ο γυρω απο τον πυρηνα του ορυκτου που δεν εχει διαβρωθει και συνεπως λογω αυξημενης προστασιας του ορυκτου μειωνεται ο ρυθμος απελευθερωσης του καλιου.

Κλασματα του Καλιου στο εδαφος

Το καλιο του εδαφους μπορουμε να το χωρισουμε σε τρια (3) κλασματα:

* Σχετικα μη διαθεσιμο Καλιο
Η κατηγορια αυτη αντιστοιχει στο 90-98% του ολικου καλιου στο εδαφος. Ειναι το δομικο Καλιο των πρωτογενων ορυκτων που ειναι προσροφημενο στο κρυσταλλικο τους πλεγμα.

* Βραδεως διαθεσιμο καλιο (μη εναλλακτικο ή συγκρατουμενο)
Η κατηγορια αυτη καλιου αποτελει συνηθως το 1-10 % του ολικου καλιου του εδαφους και μπορει να ειναι ειτε το αυτοχθονο καλιο του εδαφους ή να εχει συσσωρευθει απο εφαρμογη λιπανσεων. Συγκρατειται αναμεσα στα κρυσταλλικα πλεγματα αργιλουχων ορυκτων (ιλλιτη, βερμικουλιτη, μοντμοριλονιτη). Προφυλασσεται ετσι απο την εκπλυση και μετατρεπεται σε διαθεσιμες μορφες με την παροδο του χρονου.

* Ευκολα διαθεσιμο καλιο
Η αμεσα διαθεσιμη ποσοτητα καλιου αντιπροσωπευει συνηθως το 1-2% του ολικου καλιου.

Το κλασμα αυτο του καλιου αποτελειται:

* Απο το εναλλακτικο καλιο

* Απο το υδατοδιαλυτο καλιο του εδαφοδιαλυματος

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

(σχηματικη παρασταση των 3 κλασματων καλιου)

Σε γενικες γραμμες, οπως δειχνει και η τελευταια εικονα, μεταξυ των τριων κλασματων καλιου υπαρχει δυναμικη ισορροπια. Το δομικο καλιο των ορυκτων απελευθερωνεται με την αποσαθρωση των ορυκτων και μεταφερεται στο εδαφικο διαλυμα. Ενα μερος του μπορει να απορροφηθει αμεσως απο τα φυτα ενω το υπολοιπο προσροφαται στα κολλοειδη του εδαφους. Ουσιαστικα, δηλαδη, υπαρχει ενας κυκλος οπου το εδαφικο καλιο μεταπιπτει απο τη μια μορφη στην αλλη συν τις αναποφευκτες απωλειες και απομακρυνσεις.


Τροφοπενια Καλιου- Αλληλεπιδρασεις με αλλα στοιχεια

Μεταξυ των παραγοντων που προκαλουν ανεπαρκεια καλιου στα φυτα οι σημαντικοτεροι ειναι οι εξης:

* Τα φτωχα σε καλιο εδαφη,κυριως τα αμμωδη. Επισης εδαφη πλουσια σε οργανικη ουσια, εδαφη με χαμηλο pH, καθως και εδαφη με υψηλη ικανοτητα δεσμευσης καλιου.

* Η ανεπαρκεια εδαφικης υγρασιας

* Οι χαμηλες θερμοκρασιες του εδαφους

* Η αδυναμια,κυριως σε δενδρωδεις καλλιεργειες, καποιων υποκειμενων αλλα και ποικιλιων να προσλαβουν καλιο απο το εδαφος.

* Διαφορες καλλιεργητικες εργασιες, οπως θερινα κλαδεματα ή αραιωμα καρπων

* Ανταγωνισμος με αλλα στοιχεια, οπως ασβεστιο, μαγνησιο, αζωτο και βοριο

Η τροφοπενια του καλιου το οποιο ειναι ευκινητο στοιχειο ξεκιναει απο τα κατωτερα/παλαιοτερα φυλλα. Εκδηλωνετα αρχικα με ωχροκιτρινη αποχρωση της περιφερειας των φυλλων. Ο μεταχρωματισμος αυτος επεκτεινεται προς το εσωτερικο των φυλλων και στα μεσονευρια διαστηματα. Η περιφερεια του φυλλου συστρεφεται και αποκτα καστανο χρωματισμο και συστρεφεται προς τα πανω. Οι βλαστοι του φυτου ειναι ασυνηθιστα λεπτοι μιας και το καλιο μεταφερεται στα επακρια μεριστωματα. Επισης παρατηρειται δυσκαμψια και προωρη ξυλοποιηση των βλαστων. Οι καρποι ειναι μικροτερου μεγεθους,παρουσιαζουν μεταχρωματισμους στο εσωτερικο τους,καθιστανται υδαρεις και μαλακοι,εμφανιζουν ωχροκιτρινες κηλιδες ή και ολοκληρες περιοχες,ακανονιστου σχηματος. Επιπλεον ειναι δυνατον να παρουσιασουν οξινη γευση και φτωχο χρωματισμο. Ουσιαστικα εχουμε δηλαδη ποιοτικη και ποσοτικη μειωση της παραγωγης.

Εικόνα

Εικόνα

Το καλιο ανταγωνιζεται εντονα με τα στοιχεια Αζωτο, Μαγνησιο, Ασβεστιο και Βοριο. Η σχεση Κ+Mg/Ca ειναι ιδιαιτερα σημαντικη για την εκδηλωση ή μη ανωμαλιων στα φυτα και καθοριστικη για την ποιοτητα τους. Συνεργιστικη δραση το καλιο αναπτυσσει με τα στοιχεια σιδηρο και μαγγανιο.
Soldats ! Faites votre devoir ! Droit au cœur mais épargnez le visage. Feu !

For this message the author asparagus has received thanks: 10
Antonis_Rho(Τρί Μαρ 29, 2011 4:23 pm), kiaRRa(Τετ Μαρ 30, 2011 12:03 pm), maria2512(Κυρ Μαρ 27, 2011 8:29 pm), orestis(Κυρ Μαρ 27, 2011 1:25 pm), tsakalakos(Τετ Μαρ 30, 2011 9:24 pm), Tsouknidas(Κυρ Μαρ 27, 2011 12:31 pm), vangelakas(Κυρ Μαρ 27, 2011 12:27 pm), ven(Κυρ Μαρ 27, 2011 6:31 pm), Στέλλα(Κυρ Μαρ 27, 2011 8:20 pm), Φρανs(Πέμ Απρ 07, 2011 11:25 am)
Rating:55.56%
 
Άβαταρ μέλους
asparagus
 
Δημοσιεύσεις: 1093
Mood: Cool
Εγγραφή: Παρ Σεπ 10, 2010 9:52 pm
Cash on hand: 5,187.05
Τοποθεσία: Larissa City
Has thanked: 81 times
Have thanks: 200 times

Re: Εδαφικό Κάλιο

Δημοσίευσηαπό ven » Κυρ Μαρ 27, 2011 1:23 am

έτοιμο!
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 44227
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,032,679.00
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 948 times
Have thanks: 2484 times

Re: Εδαφικό Κάλιο

Δημοσίευσηαπό asparagus » Κυρ Μαρ 27, 2011 6:14 am

ven έγραψε:έτοιμο!Σε ευχαριστω πολυ! Και με συγχωρεις για την ταλαιπωρια του σουλουπωματος του κειμενου!
Soldats ! Faites votre devoir ! Droit au cœur mais épargnez le visage. Feu !
Άβαταρ μέλους
asparagus
 
Δημοσιεύσεις: 1093
Mood: Cool
Εγγραφή: Παρ Σεπ 10, 2010 9:52 pm
Cash on hand: 5,187.05
Τοποθεσία: Larissa City
Has thanked: 81 times
Have thanks: 200 times

Re: Εδαφικό Κάλιο

Δημοσίευσηαπό asparagus » Κυρ Μαρ 27, 2011 8:14 pm

Να προσεχετε την τροφοπενια Καλιου!Ειδατε τι παθανε τα καημενα τα αγγουρακια!! :oops: :D
Soldats ! Faites votre devoir ! Droit au cœur mais épargnez le visage. Feu !
Άβαταρ μέλους
asparagus
 
Δημοσιεύσεις: 1093
Mood: Cool
Εγγραφή: Παρ Σεπ 10, 2010 9:52 pm
Cash on hand: 5,187.05
Τοποθεσία: Larissa City
Has thanked: 81 times
Have thanks: 200 times

Re: Εδαφικό Κάλιο

Δημοσίευσηαπό maria2512 » Κυρ Μαρ 27, 2011 8:31 pm

Πολύ ωραίο άρθρο.. Έχω τέτοια φύλλα σε καλωπιστικό μου.. Θα ανοίξω θέμα!
maria2512
 
Δημοσιεύσεις: 9451
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 8:05 pm
Cash on hand: 22,639.60
Bank: 20,008,487.45
Has thanked: 759 times
Have thanks: 305 times

Re: Εδαφικό Κάλιο

Δημοσίευσηαπό Gladiolus » Κυρ Μαρ 27, 2011 8:44 pm

asparagus έγραψε:Να προσεχετε την τροφοπενια Καλιου!Ειδατε τι παθανε τα καημενα τα αγγουρακια!! :oops: :D


χαχαχαχαχα για αυτό είναι συνετό να βάζουμε από το αλάτι κάλας light στο φαγητό που είναι μισό μισό με KCl... :P
Άβαταρ μέλους
Gladiolus
 
Δημοσιεύσεις: 1070
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 05, 2011 6:06 pm
Cash on hand: 5,039.25
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 84 times
Have thanks: 185 times

Re: Εδαφικό Κάλιο

Δημοσίευσηαπό dimis » Τετ Μαρ 30, 2011 6:18 pm

Μπράβο asparagus κατατοπιστικότατο άρθρο!

Δεν πολύ μελέτησα τις εξηγήσεις για τις μοριακές δομές ωστόσο όμως έμαθα για το που συμβάλει το κάλιο.

Θυμήθηκα τα ψυχανθή φυτά (κουκιά, φασολάκια κλπ) που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο και έκανα τον παραλληλισμό αν υπάρχουν φυτά που να συμβάλλουν στον εμπλουτισμού του εδάφους με κάλιο.
Εκτός από την κοπριά, την κομπόστα και τα λιπάσματα υπάρχουν άλλες μέθοδοι ;
dimis
 
Δημοσιεύσεις: 149
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 14, 2010 10:09 am
Cash on hand: 576.20
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Re: Εδαφικό Κάλιο

Δημοσίευσηαπό tsakalakos » Τετ Μαρ 30, 2011 7:17 pm

Δεν υπάρχουν φυτά που να εμπλουτίζουν το έδαφος σε κάλιο ή φώσφορο γιατί απλά το κάλιο είναι στοιχείο που είτε υπάρχει στα ορυκτά του εδάφους είτε όχι, τα φυτά που εμπλουτίζουν το έδαφος σε άζωτο το δεσμεύουν από τον αέρα μέσω συμβιωτικών βακτηρίων που ζουν στις ρίζες τους.
Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις...

http://www.youtube.com/watch?v=-Z1c-tcZfQs
tsakalakos
 
Δημοσιεύσεις: 3513
Mood: Happy
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 06, 2011 10:05 pm
Cash on hand: 2,531.25
Bank: 16,236.40
Τοποθεσία: Πελλαία Χώρα
Has thanked: 164 times
Have thanks: 848 times

Re: Εδαφικό Κάλιο

Δημοσίευσηαπό asparagus » Τετ Μαρ 30, 2011 9:15 pm

dimis έγραψε:Μπράβο asparagus κατατοπιστικότατο άρθρο!

Δεν πολύ μελέτησα τις εξηγήσεις για τις μοριακές δομές ωστόσο όμως έμαθα για το που συμβάλει το κάλιο.

Θυμήθηκα τα ψυχανθή φυτά (κουκιά, φασολάκια κλπ) που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο και έκανα τον παραλληλισμό αν υπάρχουν φυτά που να συμβάλλουν στον εμπλουτισμού του εδάφους με κάλιο.
Εκτός από την κοπριά, την κομπόστα και τα λιπάσματα υπάρχουν άλλες μέθοδοι ;


Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια.
Οσο για την ερωτηση σου περι καλιου, σού απαντηση ηδη ο tsakalakos. Yπαρχουν δυο κειμενα σχετικα με το αζωτο και το φωσφορο στη βιβλιοθηκη των υποστρωματων ,της οποιας υπευθυνος ειναι ο Τσουκνιδας. Διαβασε τα αν εχεις χρονο και ορεξη και ισως σου λυθουν καποιες περαιτερω αποριες.
Soldats ! Faites votre devoir ! Droit au cœur mais épargnez le visage. Feu !
Άβαταρ μέλους
asparagus
 
Δημοσιεύσεις: 1093
Mood: Cool
Εγγραφή: Παρ Σεπ 10, 2010 9:52 pm
Cash on hand: 5,187.05
Τοποθεσία: Larissa City
Has thanked: 81 times
Have thanks: 200 times

Re: Εδαφικό Κάλιο

Δημοσίευσηαπό NikosR » Πέμ Ιουν 23, 2011 4:17 pm

Πάρα πολύ κατατοπιστικό άρθρο. Μπράβο!

Ανεκδοτολογικά, να πω πως συνήθως στην κηπουρική ή στην φυτική παραγωγή, οι οποιεσδήποτε τροφοπενίες είναι ανεπιθύμητες. Δεν ισχύει όμως αυτό πάντα, ιδιαίτερα στην καλλιέργεια ζαρζαβατικών και κυρίως στην καλλιέργεια της αμπέλου πρός οινοποίηση. Εκεί, κάποιες ελαφρές τροφοπενίες 'πολυτελείας' προσφέρουν ιδιαίτερα γνωρίσματα στη γεύση του καρπού ή του τελικού προιόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λευκά κρασιά της Σαντορίνης με κυρίαρχη ποικιλία το Ασύρτικο όπου η ελαφρά τροφοπενία καλίου (φαντάζομαι λόγω της ιδιαιτερης σύστασης του ηφαιστιογενούς εδάφους) προσδίδει στο κρασί μια ιδιαίτερη πινελιά γεύσης μεταξύ γής και μετάλλου που οι οινογνώστες αποκαλούν 'mineral taste' και είναι ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ασύρτικου από την Σαντορίνη.
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!

For this message the author NikosR has received thanks:
Tsouknidas(Πέμ Ιουν 23, 2011 4:37 pm)
Rating:5.56%
 
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times


Επιστροφή στο Υποστρώματα - Εργαλεία - Αυτόματο Πότισμα - Προστασία: Βιβλιοθήκη

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτεςAds Free Forum Hosting | APAC Free Forum Listing | EUROPE Free Forum Listing | USA Free Forum Listing | Terms of Service | Privacy