Site Announcements

NEWS:

Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Συντονιστής: Tsouknidas

Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό ven » Σάβ Μάιος 21, 2011 11:54 pm

Πριν μερικούς μήνες είχα μια συζήτηση με τον Τσουκνίδα σχετικά με ένα λίπασμα που βρίσκω σε γλάστρες φυτών που αγοράζω (κυρίως ετήσιων). Το λίπασμα αυτό μοιάζει με μικρές κίτρινες μπαλίτσες και στο παρελθόν κάποια μέλη του forum είχαν πει ότι είναι αυγά από σκουλήκια.
Είχα μαζέψει λίγο από διάφορες γλάστρες και το είχα χρησιμοποιήσει σε σπορόφυτα ζίνιας. τα σπορόφυτα που είχαν αυτό το λίπασμα είχαν ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με αυτά που δεν το είχαν, ψήλωσαν και ξεκίνησαν να ανθίζουν πριν τα αδερφάκια τους που δεν το είχαν γίνουν 10 εκ.

Έψαχνα λοιπόν να βρω τι είναι και ο Τσουκ, μου είπε ότι υπήρχε μια περίπτωση να είναι osmocote, και θα μου έδινε να κάνω μερικά πειράματα.

Συναντηθήκαμε λοιπόν ένα κρύο πρωινό του Μάρτη στο Σύνταγμα για καφέ, και ο Τσουκ είχε την φοβερή ιδέα να φέρει και άλλα λιπάσματα για να κάνω δοκιμές.

Μου έφερε λοιπόν:

1. Osmocote για τα σπορόφυτα και ότι άλλο φυτό πίστευα ότι μπορεί να του έκανε καλό. (http://www.scotts.com/smg/brand/osmocot ... anding.jsp)
2. Υγρό χούμο "Ενεργκο" της Γεωφαρμ. (Χουμο καθαρότητας 93% σε φουλβικά και χουμικά οξέα)
3. Greenzit της Syngenta (είναι μείγμα ιχνοστοιχείων) το χρησιμοποιούσα και στο παρελθόν, αλλά μετά το σταμάτησα γιατί όλα τα λιπάσματα που χρησιμοποιώ έχουν ιχνοστοιχεία (http://www.syngenta.com/country/gr/el/p ... IT-SP.aspx)
4. BIOSOL της Sandoz GmbH (αντιπρ. Intrachem Ελλάς), το οποίο είναι κυρίως οργανική ουσία επεξεργασμένη και σε μορφή που θυμίζει πετραδάκια. περιέχει 85% οργανική ουσία, 6% ολικό άζωτο, 0,5% Φωσφορικό ανυδρίτη, 0,5% Οξείδιο του Καλίου (http://biosol.com/greece/002/packaging.html).

Με τόσα καλούδια αποφάσισα να παίξω.

Έβαλα σε όλες σχεδόν τις τριανταφυλλιές Biosol, εκτός από μία ζαρντινιέρα στην οποία έκανα εβδομαδιαίες εφαρμογές με Χούμο.
Έβαλα σε κάποια σπορόφυτα περσινά που δεν έλεγαν να μεγαλώσουν λίγο Osmocote, και το Greenzit το χρησιμοποίησα ελάχιστα.

Γράφω αναλυτικά τι έκανα.

Σε κάθε τριανταφυλλιά έβαλα μια χούφτα Biosol, και την σκέπασα με χώμα. Κανονικά έπρεπε να σκαλίσω το χώμα για να ενσωματώσω την οργανική ουσία, αλλά σιγά μην σκαλίζεται το χώμα στις γλάστρες (μην ξεχνάμε ότι σε κάποιες το χώμα είναι 4 χρόνια και σε άλλες 2-3). Έτσι την σκέπασα. Τα πετραδάκια αυτά, αν και είναι επεξεργασμένη κοπριά, μυρίζουν λίγο και μυρίζουν τις πρώτες 1 - 2 μέρες, καμία σχέση με κοπριά. Αν δεν σκεπαστεί τότε με το νερό δημιουργεί μια λευκή μούχλα πάνω στο χώμα, η οποία μετά από μερικές μέρες φεύγει, αλλά καλύτερα είναι να σκεπαστεί.
Φυσικά τα φυτά που ήταν δίπλα στις τριανταφυλλιές επωφελήθηκαν από την λίπανση.
Σε όλα τα φυτά που στο χώμα τους μπήκε Biosol, έκανα μόνο μία λίπανση με το λίπασμα που χρησιμοποιώ και χηλικό σίδηρο (κανονικά έπρεπε μέχρι τώρα να έχω κάνει 6-8 λιπάνσεις).

Στη ζαρντινιέρα που έχω τον Ροδώνα του Ούτερσεν, την Variegata di Bologna, και την parole, δεν έβαλα Biosol. Εκεί έριχνα κάθε βδομάδα το Χούμο της Γεωφαρμ. Σε αυτή την ζαρντινιέρα έκανα 3 λιπάνσεις με το λίπασμά μου, τον χηλικό και greenzit.

Σε κάποια σπορόφυτα έβαλα Osmocote και το ξέχασα εντελώς. Τους έκανα μόνο μία λίπανση.

Αποτελέσματα:

1. Οι τριανταφυλλιές που έφαγαν Biosol δηλαδή οργανική ουσία έπαθαν παράκρουση! Πέταξαν πολύ χοντρά κλαδιά, τα μεγάλωναν ταχύτατα και το αποτέλεσμα της ανθοφορίας νομίζω ότι το είδατε. Άνθισαν τόσο που ούτε που το πιστεύω.
Δεν έδειξαν να τους λείπει η λίπανση με το υδατοδιαλυτό λίπασμα, ούτε ο σίδηρος. Φαντάζομαι με 1-2 λιπανσεις στο 2μηνο με υδατοδιαλυτά θα είναι ευτυχισμένες, κανονικά έπρεπε να κάνω 6-8 το δίμηνο).
Τα υπόλοιπα καλλωπιστικά (φούλια, γιασεμιά, διπλαδένιες, γαρδένιες, καμέλια, βολβοί) ακολουθούν το καλο παράδειγμα των τριανταφυλλιών και έχουν γίνει ζούγκλα. Το νυχτολούλουδο μοιάζει με δέντρο και σήμερα αύριο θα ανθίσει κιόλας. Η Brugmasia είναι συνέχεια γεμάτη λουλούδια.

2. ΟΙ τριανταφυλλιές που τράφηκαν με χούμο και 3 λιπάνσεις, δεν τα πήγαν πολύ καλά. Οι περσινές ανθοφορίες τους και η αναπτυξή τους ήταν καλύτερες. Φάνηκε ότι τους έλειψαν οι λιπάνσεις που τους έκανα. Τα τριανταφυλλα μάλιστα στην variegata είχαν μικρότερο μέγεθος από ότι συνήθως.
Το χούμο λοιπόν, δεν νομίζω να προσφέρει και πολλά και δεν θα το χρησιμοποιήσω ξανά.

3. τα σπορόφυτα με το Osmocote, στην αρχή δεν έδειξαν τίποτα και εκεί που το είχα ξεχάσει τι έκανα, είδα να αναπτύσσονται σαν παλαβά, με αποκορύφωμα την Dais cotinifolia που είχε μείνει 10 εκ. και μέσα σε 1 μήνα είναι σχεδόν 1 μέτρο και μεγαλώνει 0,5 εκ. την μέρα! :shock:
Μάλιστα μιλούσαμε με τον Ορέστη για την Dais, γιατί η δική του δεν αναπτύσσεται και δεν πήγε καθόλου το μυαλό μου στο Osmocote, και του έλεγα ότι μου φαίνεται περίεργο που η δική μου μεγαλώνει τόσο γρήγορα.
Osmocote έχω βάλει και στο Jade vine. Μέσα σε 10 μέρες έχει βγάλει πλοκάμια που ξεπερνούν το 1.5 μέτρο.

Το επόμενο πείραμα που θέλω να κάνω με το Osmocote είναι στις ορχιδέες. Ειδικά σε Cymbidium κλπ.

Τα πειράματα είναι ακόμα σε εξέλιξη. Ήδη αγόρασα το πρώτο σακί μου Biosol, το οποίο επειδή δεν ήξερα που να αποθηκεύσω 25 κιλά (είναι πολύ μεγάλη ποσότητα για κάποιον με γλάστρες, το μοιράστηκα με έναν φίλο που έχει κήπο) και έβαλα και την Στέλλα να πάρει 1 σακί για να το δοκιμάσει στα φυτά του κήπου της.

Αν κάποιοι θέλετε να το δοκιμάσετε, ίσως να πρέπει να το μοιραστείτε. Το κόστος του είναι περίπου 1 ευρώ το κιλό. Το Osmocote δεν ξέρω πόσο έχει αλλά σύντομα πρέπει να προμηθευτώ.

θα παρακαλούσα και τον Τσουκνίδα, που είναι ο ηθικός αυτουργός των πειραμάτων και των ανθοφοριών που είχα, να μας πει και αυτός τις εμπειρίες του με τα συγκεκριμένα σκευάσματα, μιας και τα χρησιμοποιεί σε κήπους εδώ και καιρό.

Επίσης, επειδή με έκανε ευτυχισμένη με όλα αυτά τα τριαντάφυλλα που άνθισαν στην βεράντα μου, θα τον χρίσω "Ιππότη των Ρόδων" του forum και θα του δοθεί και παράσημο για τις πολύτιμες συμβουλές του και τα λιπάσματα που μου έδωσε να δοκιμάσω. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Τσουκ! :D

Και η Στέλλα, που προχθές μου είπε ότι τα σκατουλάκια είναι φοβερά, ας μας πει γιατί είναι φοβερά! :D

For this message the author ven has received thanks: 15
asparagus(Δευτ Μάιος 23, 2011 9:22 pm), Gladiolus(Δευτ Μάιος 23, 2011 12:55 am), katerina_k(Σάβ Μάιος 30, 2015 8:05 pm), kiaRRa(Κυρ Μάιος 22, 2011 2:13 am), lmpgs(Κυρ Μάιος 22, 2011 12:02 am), natmanou(Δευτ Μάιος 23, 2011 3:29 pm), orestis(Κυρ Μάιος 22, 2011 1:32 pm), Pittosporum(Παρ Φεβ 24, 2012 12:27 am), ruli(Τετ Ιουν 01, 2011 9:51 pm), sodia(Κυρ Μάιος 22, 2011 1:08 pm), Thalia24(Κυρ Μάιος 26, 2013 11:10 pm), Tsouknidas(Κυρ Μάιος 22, 2011 1:33 am), Vasso(Δευτ Μάιος 23, 2011 10:30 am), Κωνσταντίνος(Τετ Αύγ 24, 2011 6:19 pm), Στέλλα(Κυρ Μάιος 22, 2011 9:26 pm)
Rating:83.33%
 
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 44227
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,032,679.00
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 948 times
Have thanks: 2484 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό lmpgs » Κυρ Μάιος 22, 2011 12:03 am

Ευχαριστούμε, θα τα δοκιμάσουμε λίαν συντόμως.

Και βέβαια και στους δύο σας ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μοιράζεστε την εμπειρία σας και τη γνώση σας.
Άβαταρ μέλους
lmpgs
 
Δημοσιεύσεις: 3391
Mood: Sad
Εγγραφή: Τρί Απρ 20, 2010 12:57 pm
Cash on hand: 2,980.80
Bank: 255,900.00
Τοποθεσία: Παγκράτι - Αθήνα
Has thanked: 301 times
Have thanks: 279 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό NikosR » Κυρ Μάιος 22, 2011 12:55 am

Ven,

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.

Αναμενόμενα τα συγκριτικά αποτελέσματα θα έλεγα. Είσαι λίγο άδικη με το χούμο. Τα μέν είναι επί της ουσίας λιπάσματα, το χούμο είναι πρώτα και κύρια εδαφοβελτιωτικό. Η βασική διαφορά τους είναι οτι τα μέν έχουν άμεση ενέργεια, το χούμο δουλεύει για πολλά χρόνια διατηρώντας την υγεία του χώματος. Δεν ξέρω αν το χούμο είναι χρήσιμο για γλάστρες και ζαρντινιέρες όπου ούτως η άλλως γίνεται χρήση εμπλουτισμένων τυρφοχωμάτων που αλλάζονται συχνά, αλλά για κήπους παρέχει μια σταθερή ισορροπία και υγεία του χώματος, βοηθώντας τη μικροπανίδα, σε βάθος χρόνου. Επιστημονικά άλλωστε humus δεν είναι τίποτα άλλο από το οργανικό μέρος της φυτικής γής. O χούμος είναι το τελευταίο στάδιο της διάσπασης της οργανικής ύλης (κομπόστας) και βοηθά ιδιαίτερα στη διατήρηση και αναγέννηση των θρεπτικών στοιχείων καθώς και στην φυσική λήψη τους από το ριζικό σύστημα.

Θα περίμενα από τον εμπλουτισμό του χώματος με χούμο (φυσικά βρίσκεται στα δάση κάτω από το στρώμα των σηπόμενων φύλλων και πάνω από το έδαφος) να βοηθήση μακροπρόθεσμα στην μείωση της ανάγκης για λίπανση.

Παρακαλώ οι επιστήμονες ας διορθώσουν τυχόν ανακρίβειές μου.

Βεβαίως να τονίσω ότι μιλώ γενικά για το χούμο και όχι για το συγκεκριμένο προιόν για το οποίο δεν έχω ιδέα. Μπορεί να είναι μάπα.

Η επιτυχία του Biosol μας λέει τι δίκιο που είχαν οι παλιοί με την κοπριά! Στην ουσία είναι 'κοπριά' (τεχνητή), χωρίς τα προβλήματά της. Το osmocote αν δεν κάνω λάθος, είναι χημικό λίπασμα εξαιρετικά καλής ποιότητας όσον αφορά τη διαδικασία αργής διάλυσης στο χώμα.

Μια ερώτηση, απο που προμηθεύτικες το Biosol?
Τελευταία επεξεργασία από NikosR και Κυρ Μάιος 22, 2011 3:15 am, έχει επεξεργασθεί 5 φορά/ες συνολικά
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό NikosR » Κυρ Μάιος 22, 2011 1:09 am

Και για να διασκεδάσουμε λιγάκι, το παρακάτω είναι από απλοποιημένο γεωργικό εγχειρίδιο, φαντάζομαι του '50.

Η κοπριά (το φουσκί)
Το αρχαιότερο και καλύτερο λίπασμα που έχει βρεθεί από τους πρακτικούς είναι η κοπριά.
Είναι φυσικό λίπασμα με όλες τις θρεπτικές ουσίες και με όλες τις καλές ιδιότητες, για βαριά και για ελαφριά εδάφη. Περιέχει κατά μέσον όρο επί της χιλίοις: 4 άζωτο, 2 φωσφορικό οξύ και 4 κάλι (ποτάσα). Περιέχει επίσης και άλλες χρήσιμες ουσίες που δεν έχουν τα χημικά (τεχνικά) λιπάσματα. Σε σύγκριση όμως με τα λιπάσματα η κοπριά είναι πολύ αραιωμένη και χρειάζεται πολλά μεταφορικά έξοδα.
Όταν η κοπριά αφεθεί στην αυλή σκορπισμένη στον ήλιο, τον ήλιο, τον αέρα και την βροχή, τότε η αμμωνία της (άζωτο) εξατμίζεται και όλες οι θρεπτικές ουσίες ξεπλένονται ώστε τελικώς απομένει η μισή λιπαντική δύναμη σε αυτή την κοπριά. Χάνονται επίσης τα ούρα τα οποία περιέχουν άλλα τόσα λιπάσματα και έτσι μένει για το χωράφι μόνο το ¼ της αρχικής ουσίας της κοπριάς.
Για να συντηρήσουμε όλη την λιπαντική ουσία της κοπριάς και να μην έχουμε ανάγκη από χημικά λιπάσματα, χρειάζεται συστηματική εργασία. Κάθε βράδυ πρέπει να στρώνουμε τον στάβλο με ξηρά χόρτα ή άχυρα για να κρατούν τα ούρα.
Από τον στάβλο μεταφέρουμε κάθε πρωί την κοπριά σε μεγάλο λάκκο και την πατάμε καλά για να ζυμωθεί (χωνέψει) χωρίς να αερίζεται και χάση την αμμωνία της.
Όταν γεμίσει σκεπάζεται ο σορός της κοπριάς με χώμα ή άχυρο και ποτίζεται συχνά για να μην ξεραθεί, μέχρι να χωνέψει. Καλύτερα να ποτίζουμε με τα νερά του στάβλου.
Μόλις η χωνεμένη κοπριά μεταφερθεί στο χωράφι πρέπει να σκεπάζεται αμέσως με όργωμα ή μέσα σε λάκκους (αμπέλια, δέντρα), για να μην χάσει την υπόλοιπη δύναμή της.
Η χωνεμένη κοπριά δεν βλάπτει τις ρίζες και τους σπόρους. Όταν όμως την χρησιμοποιούμε αχώνευτη πρέπει να την παραχώνουμε 20 τουλάχιστον ημέρες πριν την σπορά ή των χειμώνα που τα δέντρα κοιμούνται.
Μια αγελάδα παράγει κατά μέσο όρο ανά έτος 10 τόνους ή 8.000 οκάδες κοπριάς. Ένα άλογο 4.800 οκάδες. Ένας γάιδαρος 2.400 και ένα πρόβατο 250 οκάδες. Εάν μένουν μόνο την νύχτα στο στάβλο θα πάρουμε τη μισή ποσότητα κοπριάς.
Για ένα στρέμμα χρειάζονται τουλάχιστον χίλιες οκάδες χωνεμένης κοπριάς το χρόνο ή 2.000 οκάδες κάθε 2ο χρόνο. Η δύναμη της κοπριάς διαρκεί 2-3 χρόνια. Με στάνισμα εκατό προβάτων μπορούμε να λιπάρουμε ένα στρέμμα σε 10 ημέρες. Μετά το στάνισμα όμως χρειάζεται όργωμα για να σκεπάσει την κοπριά.

Όταν δεν έχουμε κτηνοτροφία μπορούμε να κάνουμε τεχνητή κόπρο από τα χόρτα, άχυρο, φύλλα και σκουπίδια του κτήματος. Τίποτε δεν πρέπει να χάνεται στους δρόμους και στα χαντάκια. Τα μαζεύουμε όλα σε ένα λάκκο ή σε σωρό και τα πατάμε καλά όπως το φουσκί. Για να χωνέψουν γρήγορα κάθε 30 πόντους πατημένα χόρτα σκορπίζουμε ασβέστη ή λίγη φυσική κοπριά σαν μαγιά. Κατόπιν σκεπάζουμε με 2-3 πόντους χώμα και ποτίζουμε.
Μόλις φτάσουμε σε ύψος 1 ½ μέτρο περίπου σκεπάζουμε τον σωρό με χώμα και καταβρέχουμε συχνά για να μην ξεραθεί. Εάν έχετε ζουμί από κοπριά ή ούρα, τότε δε χρειάζεται ούτε νερό, ούτε ασβέστη, ούτε μαγιά. Για να μαζεύονται όμως αυτά τα ούρα που θα την ποτίζουμε χρειάζεται τσιμενταρισμένος λάκκος.
Η κοπριά κάνει τη γόνιμη γη γονιμότερη και την αδύνατη την βοηθάει πολύ. Η καλή γη δεν χρειάζεται πολύ κοπριά, η μέτρια χρειάζεται λίγο περισσότερη και η φτενή και αδύνατη γη πολλή. Δεν πρέπει όμως την κοπριά να τη ρίχνουμε όλη μαζί, αλλά συχνά. Η γη που δεν κοπρίζεται παγώνει, όταν όμως κοπρίζεται περισσότερο από όσο πρέπει καίεται. Όταν κοπρίζουμε δεν πρέπει να ρίχνουμε την κοπριά απ’ ευθείας στις ρίζες των φυτών, αλλά πρώτα να ρίχνουμε αρκετό χώμα λεπτό, έπειτα την κοπριά και έπειτα πάλι να τη σκεπάζουμε με χώμα. Και έτσι ούτε τα φυτά θα καούν απ’ την κοπριά και η θερμότης της κοπριάς, επειδή θα τη σκεπάσουμε με χώμα δεν θα εξατμισθεί. Η κοπριά όλων των πουλιών είναι καλή εκτός της κοπριάς των χηνών και των νεροπουλιών, η οποία είναι υγρή. Και αυτή όμως είναι χρήσιμη αν την ανακατέψουμε με άλλες κοπριές. Του περιστεριού η κοπριά είναι πάρα πολύ καλή, γιατί έχει μεγάλη θερμότητα. Και για αυτό μερικοί ανακατεύουν με το σπόρο λίγη απ’ την κοπριά αυτή, έτσι καθώς είναι και την ρίχνουν στο χωράφι. Είναι δε ωφέλιμη στην αδύνατη γη και βοηθάει να βγάλει τους καρπούς και να τους θρέψη και την αγριάδα την καταστρέφει.

Δεύτερη ύστερα από την κοπριά των περιστεριών έρχεται η ανθρώπινη, που μοιάζει κάπως με των περιστεριών, ιδίως γιατί καταστρέφει όλα τα αγριοβότανα. Στην Αραβία τη μεταχειρίζονται ως εξής. Την ξεραίνουν τελείως και κατόπιν τη βρέχουν με νερό και πάλι την ξεραίνουν. Και καθώς βεβαιώνουν έτσι γίνεται πάρα πολύ ωφέλιμη στ’ αμπέλια. Καλύτερα όμως είναι, για ν’ αποφεύγουμε κάπως την αηδία, να την ανακατεύουμε με άλλες κοπριές. Τρίτη έρχεται η κοπριά του γαϊδάρου, η οποία είναι πολύ γόνιμη από τη φύση της και σ’ όλα τα φυτά πολύ χρήσιμη. Τετάρτη η κοπριά απ’ τις γίδες, αλλά πολύ αψιά. Και έπειτα η κοπριά των προβάτων που είναι μαλακότερη και κατόπιν η βοδινή. Καλύτερη απ’ τις κοπριές αυτές είναι η χοιρινή, η οποία όμως είναι ακατάλληλη για τα σπαρτά, επειδή είναι πολύ θερμή και τα καίει αμέσως. Χειρότερη απ’ όλες είναι η κοπριά των αλόγων και των μουλαριών, όταν είναι μόνη της. Αν όμως ανακατέψουμε με άλλες αψύτερες γίνεται χρήσιμη.
Οι γεωργοί πρέπει προ πάντων να προσέχουν να μη χρησιμοποιούν κοπριά της ίδιας χρονιάς. Γιατί δεν ωφελεί καθόλου και καμιά φορά βλάπτει και γεννάει πολλά ζωύφια. Η κοπριά 3 και 4 χρόνων είναι πάρα πολύ καλή. Γιατί απ’ την πολυκαιρία όλη η βρώμα έχει εξατμισθεί και τα σκληρά κομμάτια που μπορεί να έχει έχουν μαλακώσει. Δεν πρέπει να κοπρίζουμε τις ημέρες που μεγαλώνει το φεγγάρι, γιατί τις ημέρες αυτές η κοπριά συντελεί στο να φυτρώσουν πολλά αγριοβότανα.

Πως φτιάχνουμε την κοπριά
Μερικοί ανοίγουν χαντάκι βαθύ και βάζουν μέσα όλη την κοπριά μαζί και την καλύτερη και την χειρότερη για να σαπίσει. Επίσης μέσα στο χαντάκι βάζουν και την στάχτη απ’ τους φούρνους και λάσπη και την κοπριά απ’ όλα τα ζώα και προ πάντων απ’ τους ανθρώπους και τα κάτουρα τα ανθρώπινα, τα οποία ωφελούν περισσότερο από κάθε τι άλλο όλα τα φυτά και ιδίως τ’ αμπέλια. Ακόμη ρίχνουν μέσα στο χαντάκι και την ακαθαρσία απ’ τα ταμπάκικα. Πολλοί δε και την καλαμιά ύστερα από το θέρος την ξεριζώνουν και τη στρώνουν στα μαντριά των ζώων για να πατηθεί και να σαπίσει απ’ το κάτουρο και να γίνει κοπριά κα μαζί με όλα τα άλλα που είπαμε παραπάνω τη ρίχνουν στο χαντάκι. Και αν είναι τίποτε λάσπες ακάθαρτες ή στάχτη από άχυρα ή από αγκάθια ή από ξύλα ή από φρύγανα και αυτή τη ρίχνουν μέσα στο χαντάκι. Και τα βρύα που βγάνει η θάλασσα, αφού τα πλύνουν καλά με γλυκό νερό, τα ρίχνουν μέσα στο χαντάκι. Αφού ανακατευθούν όλα αυτά μαζί μέσα στο χαντάκι ρίχνουν γλυκό νερό για να σαπίζουν όλα μαζί γρηγορότερα. ‘Έπειτα ανακατεύουν με το σκαλιστήρι την κοπριά έως που να γίνει όλη μαζί ένας χυλός. Πολύ δε ωφέλιμο είναι όταν βρέχει να ρίχνουμε τα αυλάκια απ’ τους δρόμους μέσα στο κοπροστάσι. Γιατί το νερό αυτό, καθώς είναι λασπερό και θολό θ’ αυγατίσει την κοπριά που υπάρχει κα θα σαπίσει μαζί της και θα την κάνει πολύ καλύτερη.

Πηγές; Γεωπονικά-Νικ. Β. Σκληρού Γεωπονικά-Κασσιανός Βάσσος
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!

For this message the author NikosR has received thanks: 3
Gladiolus(Δευτ Μάιος 23, 2011 12:56 am), gmoutsin(Παρ Ιούλ 06, 2012 12:16 pm), Tsouknidas(Κυρ Μάιος 22, 2011 1:34 am)
Rating:16.67%
 
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό maria2512 » Κυρ Μάιος 22, 2011 1:16 am

Θα το διαβασω αυριο πρωί, φαινεται ενδιαφέρον Νίκο, αν μη τι άλλο σαν ιστορικό ντοκουμεντο!!! :)

Που εχουμε ταμπακικα??? :?
maria2512
 
Δημοσιεύσεις: 9451
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 8:05 pm
Cash on hand: 22,639.60
Bank: 20,008,487.45
Has thanked: 759 times
Have thanks: 305 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό NikosR » Κυρ Μάιος 22, 2011 1:55 am

Από όλη τη διαδικασία που περιγράφεται, εσύ στα ταμπάκικα (βυρσοδεψεία) κόλλησες? [cheer2]

Εμένα η απορία μου είναι που κατατάσεται στη σειρά των καλύτερων κοπριών, η κοπρια από golden retriever :|
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό kiaRRa » Κυρ Μάιος 22, 2011 2:19 am

Μιλάμε για το agrobiosol? Κάπου εχω ακουσει γι'αυτό αλλά δεν θυμάμαι πού!
Άβαταρ μέλους
kiaRRa
 
Δημοσιεύσεις: 8581
Mood: Angry
Εγγραφή: Τετ Οκτ 28, 2009 12:48 pm
Cash on hand: 1,275.15
Bank: 32,740.85
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 225 times
Have thanks: 335 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό lydias12 » Κυρ Μάιος 22, 2011 2:23 am

Εννοείς δηλαδηΣταυρουλα ότι αντι για τις λιπανσεις που κάνουμε κάθε δυο βδομάδες εσυ απλα εριξες μια χούφτα biosol στα φυτά κι έγιναν ζούγκλα και ξεπερδεψες κι σπόρος υδατοδιαλυτες λιπανσεις που κάνουμε κάθε τρεις και λιγο? απίστευτο μου φαίνεται!!
Άβαταρ μέλους
lydias12
 
Δημοσιεύσεις: 1972
Εγγραφή: Παρ Ιουν 18, 2010 12:44 am
Cash on hand: 8,820.05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 6 times
Have thanks: 66 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό NikosR » Κυρ Μάιος 22, 2011 2:23 am

agro biosol το λέγανε, τώρα το αλλάξανε σε σκέτο.
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό kiaRRa » Κυρ Μάιος 22, 2011 2:34 am

lydias12 έγραψε:Εννοείς δηλαδηΣταυρουλα ότι αντι για τις λιπανσεις που κάνουμε κάθε δυο βδομάδες εσυ απλα εριξες μια χούφτα biosol στα φυτά κι έγιναν ζούγκλα και ξεπερδεψες κι σπόρος υδατοδιαλυτες λιπανσεις που κάνουμε κάθε τρεις και λιγο? απίστευτο μου φαίνεται!!
Εμένα μου φαίνεται ότι πάμε για ομαδική παραγγελία.... [cheer2]
Άβαταρ μέλους
kiaRRa
 
Δημοσιεύσεις: 8581
Mood: Angry
Εγγραφή: Τετ Οκτ 28, 2009 12:48 pm
Cash on hand: 1,275.15
Bank: 32,740.85
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 225 times
Have thanks: 335 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό loylas » Κυρ Μάιος 22, 2011 8:05 am

Εικόνα
Πρέπει :wink:

Την μαλακία πολλοί αγάπησαν, τον μαλάκα κανείς.

Η επιτυχία προηγείται της εργασίας, μόνο στο λεξικό.

Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
loylas
 
Δημοσιεύσεις: 3234
Mood: Cool
Εγγραφή: Τρί Οκτ 20, 2009 11:48 am
Cash on hand: 5,301.75
Bank: 6,666.60
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 71 times
Have thanks: 147 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό maria2512 » Κυρ Μάιος 22, 2011 10:22 am

NikosR έγραψε:Από όλη τη διαδικασία που περιγράφεται, εσύ στα ταμπάκικα (βυρσοδεψεία) κόλλησες? [cheer2]

Εμένα η απορία μου είναι που κατατάσεται στη σειρά των καλύτερων κοπριών, η κοπρια από golden retriever :|


:lol: :lol:

Ε αφού αυτό επεσε στο μάτι μου!!! Τωρα θα το διαβασω με πρωινό καφέ και θα επανελθω!!!
maria2512
 
Δημοσιεύσεις: 9451
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 8:05 pm
Cash on hand: 22,639.60
Bank: 20,008,487.45
Has thanked: 759 times
Have thanks: 305 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό ven » Κυρ Μάιος 22, 2011 10:55 am

καλημέρα,

απαντάω σε όλους και ανακατεμένα :D

Γνώριζα ότι οι τριανταφυλλιές κυρίως, συμπαθούν τις οργανικές λιπάνσεις και για αυτό λέω σε όλους έχουν κήπο να βάζουν κοπριά. Όμως η κοπριά στις βεράντες και σε γλάστρες είναι για μένα τουλάχιστον απαγορευμένη, μιας και από την άνοιξη είμαστε συνέχεια στη βεράντα και η μυρωδιά και ότι άλλο φέρνει η κοπριά είναι ενοχλητικό.
Από την άλλη, όλες αυτές οι μεγάλες τριανταφυλλιές που έχω είναι σε μικρά δοχεία για τις απαιτήσεις τους, είναι τρομερά δύσκολο να αλλαχθεί το χώμα τους, γιατί με κάποιο τρόπο θα πρέπει να τις ξερίζώσω, να φτιάξω το χώμα και να τις φυτέψω ξανά, και ακόμα δεν έχω βρει τρόπο να το κάνω επειδή είναι τρεις σε κάθε ζαρντινιέρα, μπλεγμένες και μόνη μου δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να τραβήξω τόσο μεγάλα φυτά.

Μέχρι τώρα τις κρατούσα σε καλή κατάσταση με συχνές (φτάναμε και κάθε 7 μέρες) λιπάνσεις και πολύ συχνά ποτίσματα.

Για μένα ήταν πολύ ευχάριστη αλλαγή που δεν χρειάστηκε να τρέχω αυτούς τους 3 μήνες με το ποτιστήρι με το λίπασμα. Ήταν ευχάριστη αλλαγή που χωρίς ιδιαίτερο κόπο είχαν όλα τρομερή ανάπτυξη και δεν το συζητώ για την ανθοφορία (μπορείτε να δείτε στο θέμα στα "Φυτά μας" μέχρι και χθες ανέβαζα φωτός).

Μπορεί να αδικώ το χούμο, αλλά το αποτέλεσμα που είδα με την 3μηνη σχεδόν χρήση ήταν μηδέν. Ενώ το αποτέλεσμα που είδα από μία χούφτα Biosol ήταν απίστευτο. Και μιας και ο κόπος είναι αρκετός για να συντηρώ τα φυτά και ευχαριστώ δεν θέλω άλλο, το βρίσκω τσάμπα κόπο να τρέχω να προμηθεύομαι και να χρησιμοποιώ κάτι που δεν είδα κανένα αποτέλεσμα.

Το Osmocote πραγματικά έκανε πολύ καλή δουλειά στα σπορόφυτα και όπως είπα τώρα που θα προμηθευτώ ξανά θα το δοκιμάσω και σε ορχιδέες. Σε αρκετές από αυτές που αγοράζουμε από το εξωτερικό, έχω παρατηρήσει ότι έχουν osmocote στο υπόστρωμα.

Αυτό που ξέχασα να πω είναι ότι εκτός από αυτή την άσπρη μούχλα που είδα σε κάποιες γλάστρες που έβαλα Biosol και εμφανίστηκε γιατί δεν το είχα σκεπάσει καλά με χώμα, ούτε σκουλήκια εμφανίστηκαν, ούτε μανιτάρια, ούτε τίποτα. Όλα καθαρά και σε τάξη.

Οι ποσότητα που χρειάζεται είναι πολύ μικρή και το σακί υπερκαλύπτει τις ανάγκες που έχουμε.

Στο link που σας έδωσα για το προϊόν, υπάρχουν και τα στοιχεία του αντιπροσώπου. Αν τον πάρετε τηλ. θα σας πει από που μπορείτε να το προμηθευτείτε. Το δικό μου είναι από τον Αντεμισάρη. Είναι σακί των 25 κιλών (δηλαδή έχει το βάρος του), και κοστίζει νομίζω 25 ευρώ (λίγο παραπάνω, λίγο παρακάτω, δεν είμαι σίγουρη). Δηλ. 1 ευρώ το κιλό, που το βρίσκω πολύ καλή τιμή.
Το Osmocote δεν ξέρω πόσο κάνει, δεν έχω αγοράσει, χρησιμοποίησα αυτό που μου έδωσε ο Τσουκ.

Ας περιμένουμε και τον Τσουκ να μας πει που το χρησιμοποιεί σε κήπους και σε γκαζόν.

Να προσθέσω ότι θέλει 1-2 λιπάνσεις με biosol το χρόνο (άνοιξη ή άνοιξη και φθινόπωρο). Σκέφτομαι να τους κάνω τώρα μια δεύτερη και θα δούμε για την επόμενη. Είπαμε, λόγο κακού χαμού από ρίζες στις γλάστρες και κακή πλέον ποιότητα χώματος, τα φυτά μου έχουν αυξημένες ανάγκες. Και το χειμώνα, σας αγγαρεύω και έρχεστε και αρχίσουμε να τραβάμε όλοι μαζι, μπας και τα βγάλουμε τα φυτά και αλλάξω το χώμα. :wink:

For this message the author ven has received thanks: 3
kiaRRa(Κυρ Μάιος 22, 2011 12:33 pm), lmpgs(Κυρ Μάιος 22, 2011 2:10 pm), nikolas72(Κυρ Μάιος 22, 2011 11:59 am)
Rating:16.67%
 
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 44227
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,032,679.00
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 948 times
Have thanks: 2484 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό maria2512 » Κυρ Μάιος 22, 2011 11:03 am

1950 έγραψε:και τα κάτουρα τα ανθρώπινα, τα οποία ωφελούν περισσότερο από κάθε τι άλλο όλα τα φυτά


Μην ξανακούσω κουβέντα για τον Βανζελ...
Understand???? hippy
Τελευταία επεξεργασία από maria2512 και Κυρ Μάιος 22, 2011 12:43 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
maria2512
 
Δημοσιεύσεις: 9451
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 8:05 pm
Cash on hand: 22,639.60
Bank: 20,008,487.45
Has thanked: 759 times
Have thanks: 305 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό maria2512 » Κυρ Μάιος 22, 2011 11:09 am

Σταυρούλα μια χαρά όλα αυτά!!! Μπράβο!!! Όντως πρέπει να ήταν μεγάλο βάσανο για σένα οι λιπάνσεις τόσων φυτών.. Εγώ με 5 γλάστρες και βαριέμαι..
Πάντως εγώ φέτος έριξα το κοκκώδες που έριξα στα λέυλαντ και στις γλάστρες με τις 30φυλλιές και δείχνουν μια χαρά.. Τους κάνω πρόσθετα και λίγο υδοτοδιαλυτό μαζί με σίδηρο αλλά 1 τον μήνα... Αν και δεν έχω πρότερη εμπειρία, αλλά γενικά τα πρόσεχα με διάφορα ματζουνια μέχρι να πιάσουν τα γερά κρύα, θεωρώ ότι για ενός χρόνου φυτά πήγαν μια χαρά!!!
maria2512
 
Δημοσιεύσεις: 9451
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 8:05 pm
Cash on hand: 22,639.60
Bank: 20,008,487.45
Has thanked: 759 times
Have thanks: 305 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό Tsouknidas » Κυρ Μάιος 22, 2011 12:06 pm

ven έγραψε:
θα παρακαλούσα και τον Τσουκνίδα, που είναι ο ηθικός αυτουργός των πειραμάτων και των ανθοφοριών που είχα, να μας πει και αυτός τις εμπειρίες του με τα συγκεκριμένα σκευάσματα, μιας και τα χρησιμοποιεί σε κήπους εδώ και καιρό.

Επίσης, επειδή με έκανε ευτυχισμένη με όλα αυτά τα τριαντάφυλλα που άνθισαν στην βεράντα μου, θα τον χρίσω "Ιππότη των Ρόδων" του forum και θα του δοθεί και παράσημο για τις πολύτιμες συμβουλές του και τα λιπάσματα που μου έδωσε να δοκιμάσω. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Τσουκ! :D

Και η Στέλλα, που προχθές μου είπε ότι τα σκατουλάκια είναι φοβερά, ας μας πει γιατί είναι φοβερά! :DΚαλημερα,

Καταρχην να ευχαριστησω για τα καλα λογια και φυσικα για την τιμη του τιτλου, αφου λοιπον χριστηκα ως "Ιππότης των Ρόδων" να πω και εγω δυο λογια για την ιστορια!
Η κουβεντα με τη Ven, ξεκινησε για τα κιτρινα μπαλλακια που συνανταμε σε γλαστρικα φυτα. Ειχα και εγω την απορια και επειδη ρωτωντας πας στην πολη, εμαθα οτι τα γλαστρικα φυτα των φυτωριων (κατα βαση οσα εχουν εισαχθει απο Ιταλια) κουβαλουν και οσμοκοτε, που ειναι λιπασμα βραδειας αποδεσμευσης. Και μάλιστα διαβαζοντας ενα τεχνικο φυλλαδιο, οι πληροφοριες ελεγαν οτι η αποδεσμευση σχετιζεται με τη θερμοκρασια του εδαφους, δλδ οσο αυξανεται η θερμοκρασια αποδεσμευονται κα ιτα θρεπτικα στοιχεια.
Αγορασα μια μικρη συσκευασια με σκοπο να τη χρησιμοποιησω, αν θυμαμαι καλα εκανε 9 ευρω (και νομζω κιλο καλα καλα δνε ηταν), το εν λογω λιπασμα ηθελε να ανακατευτει με χωμα για να λειτουργει σωστα, βολευε καλυτερα στις μεταφυτευσεις των γλαστρων παρα να το βαζεις επιφανειακα οπως κανουμε με τα αλλα κοκκωδη. Για να μη σας τα πολυλογω, δεν προλαβα να το χρησιμοποιησω το εδωσα οπως ηταν στη ven και απλα της ειπα , κανε εσυ τις δοκιμες και πες μου!
Καποια στιγμη κανονιστηκε ο πρωινος καφες με σκοπο να παραλαβω εκεινα τα υπεροχα κλαδακια απο ludisia τα οποια by the way βγαζουν νεα φυλλα και πρεπει να τα φωτογραφησω, και σκεφτηκα να δωσω για δοκιμη και μια γκαμα υλικων που χρησιμοποιω!
Παμε στο υγρο χουμο, το εδωσα περισσοτερο για να μαθω αν κανει κατι γιατι κα ιεγω δνε μπορεσα να βρω καποια θεαματικη αλλαγη. Σιγουρα τα οφελη στη μικροβιακη χλωριδα (επομενως κα ιστη γονιμοτητα του εδαφους) θα ειναι υψηλα, ομως στο ματι δε μπορουσα να το καταλαβω και ηθελα και μια γνωμη ακομα!
Τα ιχνοστοιχεια του γκρινζιτ μαρεσουν τα βαζω παντα σε λιπανσεις οποτε της αφησα και λιγο απο δαυτο αν και το συγκεκριμενο το ηξερε!
Στο σημειο να σας προσθεσω οτι πολλες φορες με το κανιστρο οταν διαλυω λιπασματα για ριζοποτισμα, χρησιμοποιω 20-20-20, μαζι με υγρο χουμο και τα ιχνοστοιχεια. Τες πα συνεχιζω.
Φτανουμε στο biosol. Το δοκιμασα για πρωτη φορα φετος, λιγο πριν το δωσω στη ven. Ο λογος που της το εδωσα ηταν ο εξης. Παλι σε κουβεντα μας, της ειπα οτι ειλικρινα δε γνωριζω αλλο φυτο που να αγαπαει τοσο πολυ την κοπρια οσο το τριανταφυλλο. Λες και το ευλογημενοαυτο φυτο γεννηθηκε για να κολυμπα στο σκ@το!!!!! Φυσικά η ενσταση της ηταν οτι η ιδια εχει τα ροδα της σε γλαστρες και επομενως τιθεται θεμα, βρωμας, σκουληκιων κλπ κλπ. Εκει σκεφτηκα το οργανικο λιπασμα.
Προσωπικα το χρησιμοποιησα για τη λιπανση του γκαζον, σε συνδυασμο με ενα κοκκωδες τυπου 12-12-17. Φανταστειτε οτι αγορασα πχ 1 σακι βιοσολ και ενα σακι (25 κιλα ετσι?) κοκκωδες λιπασμα και τα ανακατεψα και μετα εκανα λιπανσεις. Ξεκινησα με το γκαζον και συνεχισα με ολα τα φυτα. Στο γκαζον παρατηρησα τα εξης: ναι μεν υπηρξε "μια φουντωση" απο το λιπασμα ομως στην πορεια του χρονου διεκρινα μια πιο υγειη αναπτυξη, ισως να μου φανηκε, τι να σας πω, θα το ξαναβαλω παντως και θα ξερω! Στα φυτα τωρα στο χωμα.
Τα τριανταφυλλα και εμενα ξεσκιστηκαν στην ανθοφορια. Φυσικά εχω καποιες ενστασεις λογω του χιονθια του Μαρτη, γτ ο χιονιας τα θρεφει τα τριανταφυλλα, ομως η ven εκανε τη συγκριση (φυτα λιπασμενα με φυτα μη λιπασμενα με βιοσολ) οποτε δεχομαι το λογο της. Στο χωμα οταν το εριξα, διεκρινα 2 πραγματα. Αρχικα μια οσμη. Οκ δνε ειναι κατι τραγικο-δε μυριζει σα σκ@το δλδ- αλλα εχει μια μυρωδια που προσδιοριζει οτι κατι επεσε στο χωμα. Το δευτερο ειναι οτι αφηνοντας το βιοσολ στην επιφανεια, μια βδομαδα μετα αυτο εβγαζε μια ασπριλα-χνουδι, μαλλον μυκηλιο ηταν απο μυκητα και σε ανατριχιαζε λιγο. Ομως πηρα τις τσαπες και το εσκαψα και το ενσωματωσα μεσα οποτε το οπτικο λυθηκε! Εν τελει καποιο κακο δνε εγινε και μπορω να πω οτι υπηρξε θεαματικο αποτελεσμα. Το δοκιμασα και σε κυπαρισσοφραχτες απο λευλαντια, εκει δεν ειδα ακομη τη διαφορα αλλα ελπιζω.
Θελω στο σημειο αυτο να σας πω οτι το κινητρο μου για το εν λογω λιπασμα - αυτο μια εικασια δνε ξερω αν ισχυει η σκεψη μου αλλα σας τη λεω - ηθελα να δημιουργησω στο εδαφος εμπλουτισμο της μικροβιακης χλωριδας στις ριζες των φυτων με σκοπο να μειωσω τη πιθανοτητα εμφανισης φυτοφθορας, μη με ρωτησετε γτ? φανταστικα οτι μια ενεργα μικροβιακη ριζοσφαιρα μπορει να εχει καλα αποτελεσματα.

Κλεινοντας α σας πω οτι στο επομενο σταδιο δοκιμων η ven θα λαβει ενα υγρο λιπασμα της miller , το οποιο εχει υψηλες μοναδες καλιου (σε σχεση με το αζωτο του δλδ) και το οποιο εμενα μου εκανε τρελλη δουλεια σε ανθοφορια γερανοειδων. Σας παραπεμπω στο θεμα μου "Ροδα-Τσαντα και Κοπανα" οπου εβαλα φωτο απο γερανια και πελαργονια. Ειδατε ανθοφορια! Θα το πιστευατε αν σας ελεγα οτι το καλοκαιρι που μας περασε "κατι" μου τα ρημαξε και ηταν ενα αισχος?
Αυτα προς το παρον.

Και παλι να σε ευχαριστησω Σταυρουλα, για τα ομορφα λογια και φυσικα την τιμη. :oops: :D :D
If you have a garden and a library, you have everything you need. CICERO

Προσοχή στις τριχωτές μου Μπάλλες!!!!!!!!!

For this message the author Tsouknidas has received thanks: 9
Gladiolus(Δευτ Μάιος 23, 2011 12:57 am), lmpgs(Κυρ Μάιος 22, 2011 2:20 pm), natmanou(Πέμ Μάιος 26, 2011 6:53 pm), nikolas72(Κυρ Μάιος 22, 2011 12:22 pm), orestis(Κυρ Μάιος 22, 2011 1:37 pm), Pittosporum(Παρ Φεβ 24, 2012 12:26 am), ruli(Τετ Ιουν 01, 2011 10:01 pm), Vasso(Δευτ Μάιος 23, 2011 10:41 am), Στέλλα(Κυρ Μάιος 22, 2011 9:28 pm)
Rating:50%
 
Άβαταρ μέλους
Tsouknidas
 
Δημοσιεύσεις: 7365
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 17, 2010 7:36 pm
Cash on hand: 5,645.80
Bank: 60,623.60
Has thanked: 1712 times
Have thanks: 1652 times
Medals: 1
Ιππότης των Ρόδων (1)

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό ven » Κυρ Μάιος 22, 2011 12:17 pm

Ένα - ένα μου έρχονται! :D

Η μυρωδιά που υπάρχει για 2-3 μέρες (και πολύ λέω) από τη χρήση του Biosol, μου θύμιζε το χώμα Giardiniere που αγόραζα και ήταν ελαφρά εμπλουτισμένο με κοπριά αγελάδας και αλόγου. Όταν πήγαινε στο Χορομίδη και τίγκαρα το βανάκι με αυτό το χώμα, σε όλη τη διαδρομή με έπιανε η μπόχα :lol:
Στο σπίτι που έβαζα τα σακιά στη βεράντα δεν μύριζε τίποτα. Όταν άρχιζα να χρησιμοποιώ το χώμα μύριζε και σε 2 μέρες η μυρωδιά είχε εξαφανιστεί.

Πάντως η μυρωδιά φέρνει προς το χημικό και όχι προς την κοπριά και αν σκεπαστεί καλά, είναι ελάχιστη.

Osmocote που μπορώ να βρω?
Robocop θα τα κάνω τα σπορόφυτα! :D
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 44227
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,032,679.00
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 948 times
Have thanks: 2484 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό NikosR » Κυρ Μάιος 22, 2011 12:31 pm

Φαντάζομαι πως το μυκητιακό χνούδι που εμφανίζεται με το Biosol οφείλεται στον πενικιλινομύκητα που χρησιμοποιούν για τη ζύμωση του προιόντος. Κατα την εταιρεία, η βάση του είναι πρωτείνες σόγιας (φαντάζομαι μεταλαγμένης) και σάκχαρα φυτικής προέλευσης. Τώρα αν έχουν περάσει αυτά και από κάνα έντερο, δεν διευκρινίζεται πλήρως...

Και παρακαλώ μη με ξανακάνετε quote για τα σκ.. και τα ούρα, δε τα έγραψα εγώ, ο κυριούλης προ 50ετίας τα έγραψε [cheer2]
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό kiaRRa » Κυρ Μάιος 22, 2011 12:38 pm

Ωραία, πάμε για ψώνια αύριο.... [cheer2]
Άβαταρ μέλους
kiaRRa
 
Δημοσιεύσεις: 8581
Mood: Angry
Εγγραφή: Τετ Οκτ 28, 2009 12:48 pm
Cash on hand: 1,275.15
Bank: 32,740.85
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 225 times
Have thanks: 335 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό maria2512 » Κυρ Μάιος 22, 2011 12:44 pm

NikosR έγραψε:Και παρακαλώ μη με ξανακάνετε quote για τα σκ.. και τα ούρα, δε τα έγραψα εγώ, ο κυριούλης προ 50ετίας τα έγραψε [cheer2]


:lol: :lol:

Νίκο έχεις δίκιο, το διόρθωσα, διότι κάλιο να σου βγει το μάτι παρά τ όνομα!!! :lol:
maria2512
 
Δημοσιεύσεις: 9451
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 8:05 pm
Cash on hand: 22,639.60
Bank: 20,008,487.45
Has thanked: 759 times
Have thanks: 305 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό Tsouknidas » Κυρ Μάιος 22, 2011 1:06 pm

ven έγραψε:
Osmocote που μπορώ να βρω?
Robocop θα τα κάνω τα σπορόφυτα! :DΠαλι απο αντεμ. το ειχα παρει, αλλα σιγουρα πουλανε και αλλου ειδικα σε μεγαλα! Νομιζω οτι η μαρια2512 ειχε βρει basacote ενα παρεμφερες δλδ. προιον, σε καποιο μαγαζι! παντως θα εχω το νου μου ξανα! :)
If you have a garden and a library, you have everything you need. CICERO

Προσοχή στις τριχωτές μου Μπάλλες!!!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
Tsouknidas
 
Δημοσιεύσεις: 7365
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 17, 2010 7:36 pm
Cash on hand: 5,645.80
Bank: 60,623.60
Has thanked: 1712 times
Have thanks: 1652 times
Medals: 1
Ιππότης των Ρόδων (1)

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό sodia » Κυρ Μάιος 22, 2011 1:16 pm

ven έγραψε:Ένα - ένα μου έρχονται! :D

Η μυρωδιά που υπάρχει για 2-3 μέρες (και πολύ λέω) από τη χρήση του Biosol, μου θύμιζε το χώμα Giardiniere που αγόραζα και ήταν ελαφρά εμπλουτισμένο με κοπριά αγελάδας και αλόγου. Όταν πήγαινε στο Χορομίδη και τίγκαρα το βανάκι με αυτό το χώμα, σε όλη τη διαδρομή με έπιανε η μπόχα :lol:
Στο σπίτι που έβαζα τα σακιά στη βεράντα δεν μύριζε τίποτα. Όταν άρχιζα να χρησιμοποιώ το χώμα μύριζε και σε 2 μέρες η μυρωδιά είχε εξαφανιστεί.

Πάντως η μυρωδιά φέρνει προς το χημικό και όχι προς την κοπριά και αν σκεπαστεί καλά, είναι ελάχιστη.

Osmocote που μπορώ να βρω?
Robocop θα τα κάνω τα σπορόφυτα! :D


Απο την στιγμή που έχουμε χρησιμοποιήσει αυτό το χώμα (Giardiniere) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το Biosol (σαν συμπλήρωμα στις γλάστρες πχ);
Σοφία
Άβαταρ μέλους
sodia
 
Δημοσιεύσεις: 7876
Mood: Cool
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 17, 2010 3:23 pm
Cash on hand: 47,162.80
Τοποθεσία: Γαλάτσι - Αθήνα
Has thanked: 2013 times
Have thanks: 1645 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό Tsouknidas » Κυρ Μάιος 22, 2011 1:17 pm

αλλο το χωμα, αλλο το οργανικο λιπασμα! το ενα ειναι υποστρωμα, το αλλο βοηθα και ενιχυει τη θρεψη, η ven απλα το ανεφερε για να πει τι της θυμιζε η μυρωδια! :)
If you have a garden and a library, you have everything you need. CICERO

Προσοχή στις τριχωτές μου Μπάλλες!!!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
Tsouknidas
 
Δημοσιεύσεις: 7365
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 17, 2010 7:36 pm
Cash on hand: 5,645.80
Bank: 60,623.60
Has thanked: 1712 times
Have thanks: 1652 times
Medals: 1
Ιππότης των Ρόδων (1)

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό sodia » Κυρ Μάιος 22, 2011 1:24 pm

Tsouknidas έγραψε:αλλο το χωμα, αλλο το οργανικο λιπασμα! το ενα ειναι υποστρωμα, το αλλο βοηθα και ενιχυει τη θρεψη, η ven απλα το ανεφερε για να πει τι της θυμιζε η μυρωδια! :)


Εχω παντού το Giardiniere και νομίζω οτι μερικές φορές ακόμα μου μυρίζει... σκέψου να βάλω και το Biosol!!!
Σοφία
Άβαταρ μέλους
sodia
 
Δημοσιεύσεις: 7876
Mood: Cool
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 17, 2010 3:23 pm
Cash on hand: 47,162.80
Τοποθεσία: Γαλάτσι - Αθήνα
Has thanked: 2013 times
Have thanks: 1645 times

Re: Σκ@τα να πιάνεις... ρόδα να γίνονται!

Δημοσίευσηαπό ven » Κυρ Μάιος 22, 2011 1:25 pm

Τα καλά χώματα περιέχουν πάντα μέσα λίγη κοπριά ή λίγο λίπασμα. Οι ποσότητες που έχουν είναι πολύ μικρές και δεν φτάνουν ούτε για ζήτω για τα φυτά.
Μαζί με το Giardiniere το οποίο αν κατάλαβα καλά ήταν χάλια όταν το αγόρασες, άρα μπορεί ότι θρεπτικά συστατικά να είχε να είχαν πάει περίπατο από προβλήματα στην αποθήκευση, βάζει;ς άφοβα και ότι λίπασμα θέλεις.

For this message the author ven has received thanks:
sodia(Κυρ Μάιος 22, 2011 1:39 pm)
Rating:5.56%
 
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 44227
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,032,679.00
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 948 times
Have thanks: 2484 times

Επόμενο

Επιστροφή στο Υποστρώματα - Εργαλεία - Αυτόματο Πότισμα - Προστασία: Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτεςAds Free Forum Hosting | APAC Free Forum Listing | EUROPE Free Forum Listing | USA Free Forum Listing | Terms of Service | Privacy