Site Announcements
Συγχαρητήρια
Ranja
Ranja


Καλέ, Μαρία, κάνε μπλουμ,
τα φλογισμένα νιάτα να δροσιστούν.
:mrgreen:



NEWS:

ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Δημοσίευσηαπό olma156 » Τρί Ιαν 27, 2009 11:13 am

ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Μετα απο μια εβδομαδα καταφερα επιτελους να μαζεψω τις ελιες για λαδι, (μια ειχε καλο καιρο και 2 ασχημο).

Εχω ενα κτημα με 160 δεντρα (μεγαλα και μικρα), την μια χρονια ειναι σε πληρη παραγωγη και την επομενη με μειωμενη.
Για να μαζευτουν οι ελιες αυτες χρειαζεται συνεργειο 4-5 ατομων (1 κλαδευτης και οι υπολοιποι ραβδιστες) και σε 2 ημερες με 8ωρη εργασια εχει μαζευτει ολος ο καρπος, δεν εχω ραβδιστικο (το οποιο εχει αποδοση σαν 3 εργατες) και μια ημερα 2 ατομα χρειαζονται για να καψουν τα κλαρια.
Καλο συνεργειο θεωρειται αυτο που μαζευει γυρω στα τεσσερα τσουβαλια ελιες την ημερα το ατομο, οταν ειανι η χρονια πηρους παραγωγης..

Η αποδοση που ειχα φετος ηταν 43 τσουβαλια ελιες (γυρω στα 45 κιλα καθαρο καρπο το καθενα), και η αποδοση φετος ηταν 14,4 κιλα λαδι το καθε τσουβαλι.
Αποδοση πολυ καλη αν λαβουμε υπ οψιν οτι δεν λιπαινω ουτε ψεκαζω, αλλα καθε 2-3 χρονια οργωνω το κτημα με γραβαλα (μηχανημα με 5 υνια) δεν χρησιμοποιω φρεζα γιατι καταστρεφει τα ριζιδια διατροφης των δεντρων..

Καθε 2-3 χρονια κανω χλωρη λιπανση οργονωντας το κτημα με γραβαλα (μηχανημα με 5 υνια), δεν χρησιμοποιω φρεζα γιατι καταστρεφονται τα ριζιδια διατροφης των δεντρων και καθε 3-4 χρονια κανω μια αναλυση εδαφους να δω τα θρεπτικα συστατικα που διαθετει το χωμα, μεχρι σημερα δεν χρειαστηκε ενισχυση παρα μονο μια φορα με Καλι.

Η μεθοδος καλλιεργειας ειναι ξερικη.

Η αμοιβη φετος των εργατων ηταν 50 ευρω ο κλαδευτης και 40 ο ραβδιστης + προχειρο φαγητο για 8ωρη εργασια με μιση ωρα διαλλειμα για φαγητο και καφε το πρωι.

Μεγαλο ρολο παιζει (αναλογα το κτημα-τοποθεσια κλπ) η εποχη συγκομιδης, συγκεκριμενα να ειναι οι μισες πρασινες και οι μισες μαυρες, στην δικη μου περιπτωση η καλυτερη εποχη συγκομιδης ειναι μεσα Ιανουαριου.
Επισης το καλυτερο λαδι σε ποιοτητα-αρωμα-πυκνοτητα βγαινει σε περιοχες της Μεσσηνιας-Αρκαδιας, ξερικης καλλιεργειας,απο ασβεστουχα και επικλινη εδαφη, και ασχετα αν οι παραγωγοι στις περιοχες αυτες δεν μπορεσαν να τα βρουν μεταξυ τους και να προωθησουν το προιον αυτο στην Ελληνικη και Ξενη αγορα.

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Τον μεγαλυτερο ρολο στο ελειολαδο παιζει τα μηχανηματα που εχει το καθε ελαιοτριβειο αφου υπαρχει η θερμη και η ψυχρη επεξεργασια, προτιμω την ψυχρη αφου το λαδι δεν χανει τα συστατικα του, στην δε θερμη ρολο παιζει η εμπειρια του υπευθυνου του ελαιοτριβειου..
Η διαδικασια διαρκει περιπου 3 ωρες και η αμοιβη του ελειοτριβειου που ονομαζεται διακιωμα ειναι 8-10% της ποσοτητας του λαδιου + κατι εξτρα για εξοδα δακοκτονιας κλπ

Δυστυχως η ΕΟΚ πριν μερικα χρονια εβγαλε αποφαση που δινει το δικαιωμα στους μεγαλοεμπορους λαδιου να προσθετουν ενα μεγαλο ποσοστο (αν δεν κανω λαθος γυρω στο 20%) σπορελαιο και να το πουλουν συσκευασμενο σαν ΕΧΤΡΑ Παρθενο ελαιολαδο http://enosikatanaloton.blogspot.com/20 ... st_27.html -

http://www.chaniablogs.gr/e-Magazine_%C ... E%B9%CE%BF

και να το ραφιναρουν (http://www.neo.gr/website/ergasiamathiti/34.htm)
Για τις ποιοτητες ελαιολαδου κοιταξτε το http://www.lesvosonline.gr/lesvos_gr/Olives/oil3.htm
Οι Ιταλοι που ειναι οι κυριοι αγοραστες Ελληνικου Ελαιολαδου το αγοραζουν χυμα απο την χωρα μας το αναμιγνυουν με Ισπανικα-Τυνησιακα και αλλα ελαιολαδα το συσκευαζουν και εξαγαγουν στις ΗΠΑ σαν Ιταλικο προιον http://www.bluewavemag.com/blueart205.htm.

Οχι τιποτε αλλο αλλα για να γνωριζουμε επιτελους τι τρωμε.
Γιαννης
Άβαταρ μέλους
olma156
 
Δημοσιεύσεις: 1209
Εγγραφή: Παρ Οκτ 31, 2008 11:59 am
Cash on hand: 65.00
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 7 times

Δημοσίευσηαπό meni » Τρί Ιαν 27, 2009 11:51 am

και εμεις εχουμε τελειωσει με το μαζεμα τις ελιας.

4 μερες ηταν αρκετες για 20 δεντρα απο τα οποια τα 7 μεγαλα ποικιλιας τοπικης 'λαδολιας'
και τα υπολοιπα νεαρα δεντρα 4 χρονων κρητικιες.

η συγκομηδη εγινε απο 3 ατομα της οικογενειας με περιστρεφομενο ραβδιστικο το οποιο μας βοηθησε παρα πολυ
οι ελιες που μαζευτηκαν ηταν απο πανω απο τα δεντρα και οχι πεσμενες ελιες απο το εδαφος για αυτο και η οξυτητα του λαδιου ηταν 3/10 με 10/10 τον ασσο..
μαζεψαμε 600 κιλα ελιες και το λαδι ηταν 250 κιλα.βιολογικο λαδι
η συγκομηδη συνεχιζεται στο νησι και θα τελειωσει περιπου τον απριλιο..

η συνεταιρισμος μυτιληνης εχει στις αποθηκες του λαδι απο περισυ και δεν μπορει να το πουλησει καθως η τιμη ειναι εξευτελιστικη... σε αντιθεση λαδι μυτιληνης ποικιλια δραματιανη που πωλειται σε χωρες οπως η αγγλια και γερμανια πωλουνται μεχρι και 68Ε το μισο λιτρο καθως ειναι αρωματισμενο με βοτανα και μαλιστα γιορτινη συσκευασια για τα χριστουγεννα πουλιοταν σε gourmet μπακαλικο με 250γρ.λαδι 258Ε καθως ηταν αρωματισμενο με τρουφα...


επισης το μυτιληνιο λαδι εχει βραβευτει παρα πολλες φορες και μαλιστα περισυ πηρε και το χρυσο βραβειο σε διαγωνισμο που εγινε στην ισπανια αναμεσα σε πολλες χωρες και με πολλες συμμετοχες...
Άβαταρ μέλους
meni
 
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 03, 2008 12:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό olma156 » Τρί Ιαν 27, 2009 6:51 pm

καλησπερα Meni,
δηλαδη σας πηγε 2,4 ελιες 1κιλο λαδι ?, παρα πολυ καλη αποδοση, για να ειμαι ειλικρινης δεν ξανακουσα τετοια αποδοση, στην περιοχη που εχω το κτημα στην Ν.Πελοπονησσο μια χρονια μονο ειχα αποδοση 3,10 ελιες 1 κιλο λαδι, συνηθως στην περιοχη αυτη ο μεσος ορος ειναι 4,50. ή οπως ονομαζουν οι ντοπιοι εκει 12 κιλα λαδι το τσουβαλι (50αρι)
Ειχατε και πολυ καλη οξυτητα για την εποχη που τις μαζεψατε.

Πριν μερικα χρονια που κατεβηκα Μυτιληνη (Εφταλου) ειδα οτι οι περισσοτεροι ειχαν την ποικιλια Βαλανολια ή Κολοβη οπως την ονομαζαν ορισμενοι, δεν ξερω εαν εχεις την ιδια ποικιλια , τοτε μου ειχαν πει αν θυμαμαι καλα οτι η αποδοση της φτανει μεχρι 3 κιλα ελιες 1 λαδι αλλα με ενισχυμενη λιπανση, επισης οι περισσοτεροι στρωνουν διχτυα και τις μαζευουν απο κατω, εαν θελεις πες μου τι λιπανση τις κανετε.
Για τις Κρητικες λαδοελιες ειναι ποικιλια Μανακι-Νυχακι, αυτες εχω στο κτημα μου, στην Πελοποννησο ισχυριζονται οτι ειναι δικη τους ποικιλια το ιδιο ισχυριζονται και στην Κρητη.
Φωτο θα ανεβασω σε λιγες μερες.

Σχετικα με τις αδιαθετες ποσοτητες το ιδιο συμβαινει σε ολη την Ελλαδα στους Συνεταιρισμους, δυστυχως.
Γιαννης
Άβαταρ μέλους
olma156
 
Δημοσιεύσεις: 1209
Εγγραφή: Παρ Οκτ 31, 2008 11:59 am
Cash on hand: 65.00
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 7 times

Δημοσίευσηαπό meni » Τρί Ιαν 27, 2009 7:57 pm

καλησπερα..
οι περισσοτερες ελιες δεν ειχαν ακομα ωριμασει γιαυτο και η χαμηλη οξυτητα..


οι ποικιλιες που υπαρχουν στο νησι ειναι η αδραμυτιανη λαδοελια και κολοβη
οι κρητικες ελιες που εχουμε βγαζουν πολυ λαδι αν και ειναι μικρες και μακρουλες..
σημαντικο ρολο για την μεγαλη αποδοση παιζει το ποτισμα..αμεσως μετα το προοδευτικο κλαδεμα το οποιο κανουμε και για τους μηνες ιανουαριο μεχρι και αρχες μαρτιου χρειαζεται νερο, με μετρο γιαυτο και χρησιμοποιουμε σταγονες,καθως χωριζουν τα λουλουδια και μετα τελος απριλιου που ανθιζει κιολας..επισης με αυτοματο ποτισμα ποτιζουμε το καλοκαιρι το βραδυ αφου πεσει ο ηλιος..
η αγριαδα η οποια εμφανιζεται με το νερο βγαινει με το χερι και ποτε με το σκαπτικο γιατι οπως ειπες και εσυ καταστρεφονται τα ριζιδια..αφου βγει η αγριαδα συνεχιζουμε με αζωτουχο σκευασμα
και βεβαια με ζωικη κοπρια αλλα σπερνουμε και κουκια και μπιζελια που απελευθερωνουν συστατικα.

ο ελαιωνας που δημιουργησαμε βρισκεται σε ιδανικη τοποθεσια καθως υπαρχει η παρουσια της θαλασσας σε αποστασα αλλα και βουνο το οποιο προστατευει

στην μυτιληνη υπαρχουν 11000000 δεντρα και επισης το νησι εχει χαρακτηριστει απο τηην ευρωπαικη ενωση ως προστατευομενη γεωγραφικη ενδειξη

θα χαρω να μοιραστεις μαζι μου τα μυστικα σου...
Άβαταρ μέλους
meni
 
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 03, 2008 12:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό olma156 » Τρί Ιαν 27, 2009 9:05 pm

Σε ευχαριστω για τις πολυτιμες πληροφοριες.
Πραγματι εφαρμοζεις ολοκληρωμενο προγραμμα λιπανσης αφου συνδιαζεις οργανικη και χλωρη λιπανση καθως και αχωτουχα λιπασματα.
Μια λεπτομερεια επισης η καλυτερη κοπρια ειναι απο κατσικες και προβατα, τα συστατικα της οποιας κρατουν για 3-4 χρονια, απο κοτοπουλα ειναι πολυ δυνατη και δεν διαρκει, απο αγελαδες ειναι ελαφρια, απο αλογα-γουρουνια αχρηστη.

Προσωπικα λογω αποστασης δεν χρησιμοποιω ολοκληρωμενο προγραμμα λιπανσης αλλα μονο με χλωρη λιπανση απο τα αγριοχορτα που βγαζει το κτημα και ορισμενες φορες μετεφερα φυλλα απο το ελαιοτριβειο και τα αδειαζα αναμεσα στις ελιες (οχι κοντα στις ριζες) και την ανοιξη ακολουθουσε το οργωμα.
Επισης ο πυρηνας που βγαζει το ελαιοτριβειο ειναι πολυ καλο λιπασμα.

Παλαιοτερα οταν εφτιαχνα μιγματα απο παλλια χωματα στην βεραντα μου για κηπευτικα-καρποφορα δεντρα κλπ φυτευα κουκια- μπιζελια-φασολια-τριφυλλι- βικος κλπ οτι σπορους εβρισκα που στις ριζες τους δεσμευουν αζωτο, αφου μεγαλωναν λιγο (πριν σποριασουν), προσθετα επισης και κομμενο γκαζον-τσοφλια αυγων που ειχα συγκεντρωσει, ανακατευα χωμα και φυτα και προσθετα φρεσκια κοπρια, ξανα ανακατεμα, γεμιζα τις γλαστρες, τις ποτιζα πολυ καλα και τις σκεπαζα με ναυλον μαυρο.
Αυτη η δουλεια γινοταν αρχες καλοκαιριου, και με την υψηλη θερμοκρασια που αναπτυσονταν κατω απο το ναυλον γινοταν ταυτοχρονα ζημωση της κοπριας και αποστειρωση (ηλιοαπολυμανση)του χωματος απο αγριους σπορους και καθε ζωντανου οργανισμου.
Η διαδικασια αυτη (σκεπασμενης γλαστρας) διαρκουσε 2 μηνες περιπου και ετσι ειχα ενα πολυ πλουσιο χωμα απαλλαγμενο απο σπορους και καθε μορφη ζωντανου οργανισμου.
Για 3 χρονια δεν χρειαζοντουσαν οι γλαστρες αυτες κανενα αλλο λιπασμα εφ οσον η κοπρια ηταν κατσικισια ή προβεια.
Τελος με το σκεπασμα επισης απεφευγα και την δυσαρεστη μυρωδια της φρεσκιας κοπριας.

Εαν το εφαρμοσεις θα με θυμηθεις.
Γιαννης
Άβαταρ μέλους
olma156
 
Δημοσιεύσεις: 1209
Εγγραφή: Παρ Οκτ 31, 2008 11:59 am
Cash on hand: 65.00
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 7 times

Δημοσίευσηαπό ven » Τρί Ιαν 27, 2009 10:32 pm

Μία ερώτηση για την κοπριά.

Γιάννη λες ότι η αλογίσια είναι άχρηστη. Και όντως είναι γιατί το μεγαλύτερο μέρος της είναι άχυρο. Αλλά νομίζω ότι είναι ιδανική για τον αερισμό του χώματος.
Κάνω κάποιο λάθος?
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 43815
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,030,488.15
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 843 times
Have thanks: 2343 times

Δημοσίευσηαπό olma156 » Τετ Ιαν 28, 2009 7:09 am

Οχι δεν κανεις λαθος αλλα για τον αερισμο του χωματος ειναι το ιδιο με το να χρησιμοποιεις τα φυτα που δεσμευουν αζωτο + κομμενο γρασιδι, εχουν ακριβως το ιδιο αποτελεσμα, επισης για φυτα που θελουν μεγαλυτερη ακομη αποστραγγιση πχ πλουμεριες προσθετω και μεγαλο ποσοστο ελαφροπετρας και περλιτη.

Η χρησιμοποιηση κατσικισιας ή προβειας κοπριας (σβησμενης) παιζει ρολο λιπασματος για 3-4 χρονια αφου περιεχει ολα τα θρεπτικα συστατικα για τα φυτα.

Στην επαρχια σε φυτα που θελουν πολυ ελαφρυ χωμα χρησιμοποιουν αποκλειστικα χωνεμενο γρασιδι-φυλλα και οτι κοβουν απο τον λαχανοκηπο τους, το ονομαζουν κοπρια αλλα δεν εχει την ιδια εννοια που χρησιμοποιουμε εμεις (λιπανση).

Παιζει ρολο και η ποσοτητα κατσικισιας κοπριας, εαν ειναι για καρποφορα ή για λαχανικα, βαζω στο μειγμα μεγαλυτερο ποσοστο εαν ειναι για λουλουδια (εκτος γαρδενιας-καμμελιας κλπ) λιγοτερο.

Παντως γι αυτους που ετοιμαζουν μεγαλη ποσοστητα χωματος 1 κυβικο και πανω, φιλος μου γεωπονος μου συνεστησε μια εταιρεια που ετοιμαζει διαφορα μειγματα χωματος σε πολυ πιο συμφερουσες τιμες απο τα συσκευασμενα (τα οποια και αυτα ετοιμαζονται και τυποποιουνται στην παραπανω εταιρεια), λιγο να ανοιξει ο καιρος και θα παω εκει να δω και οποιος ενδιαφερεται θα τον ενημερωσω.

Γιαννης
Άβαταρ μέλους
olma156
 
Δημοσιεύσεις: 1209
Εγγραφή: Παρ Οκτ 31, 2008 11:59 am
Cash on hand: 65.00
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 7 times

Δημοσίευσηαπό ven » Τετ Ιαν 28, 2009 9:59 am

Στις κυκλάδες λόγω αφθονίας χρησιμοποιούν κοπριά από τα γαϊδουράκια. Και στα μποστάνια και στις γλάστρες. Όχι για λίπασμα, αλλά για να κάνουν το χώμα αφράτο (έτσι και αλλιώς το χώμα τους είναι τριμμένος σχιστόλιθος κυρίως).

Με ενδιαφέρει και εμένα για το χώμα. Αγοράζω τυρφόχωμα συσκευασμένο με πρόσμιξη κοπριάς αλόγου και αγελάδας. Είμαι ευχαριστημένη με το χώμα το συγκεκριμένο γιατί και κούτσουρο να φυτέψεις θα ριζώσει. Αλλά μπορεί αυτό που θα πας να δεις να ειναι καλύτερο.
Έτσι και αλλιώς ποτέ δεν έχω πάει να αγοράσω χώμα λιγότερο από μισό κυβικό. Αν θυμάμαι καλά η μικρότερη μου αγορά ήταν η τελευταία και ήταν 12 πενηντάλιτρα σακιά, από τα οποία μου έχει μείνει 1.5 σακί μόνο :)
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 43815
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,030,488.15
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 843 times
Have thanks: 2343 times

Δημοσίευσηαπό meni » Τετ Ιαν 28, 2009 10:33 am

Γιαννη σε ευχαριστω..
η αληθεια ειναι πως αυτο που μου ανεφερεις δεν το ειχα σκεφτει...
νομιζω θα το εφαρμοσω...
επισης θα χαιρομουν να δοκιμασεις το λαδι μου για να μου πεις εντυπωσεις.. :oops:
θα τα πουμε..
Άβαταρ μέλους
meni
 
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 03, 2008 12:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time


Επιστροφή στο Καρποφόρα: Συμβουλές / Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες



Ads Free Forum Hosting | APAC Free Forum Listing | EUROPE Free Forum Listing | USA Free Forum Listing | Terms of Service | Privacy