Site Announcements

NEWS:

Αναπαραγωγη ορχιδεών

Αναπαραγωγη ορχιδεών

Δημοσίευσηαπό tkodka » Τετ Μαρ 11, 2009 1:58 pm

Η διαδικασία πολλαπλασιασμού ορχιδεών από σπόρους έχει πολλά στάδια. Παρακάτω θα περιγράψω μία μία τις απαραίτητες διαδικασίες όσο το δυνατόν καλύτερα και θα παραπέμπω σε κατάλληλες ξένες ιστοσελίδες που ίσως να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Θεωρία πρώτα πρώτα, το κατανοώ ότι είναι κουραστική η ανάγνωση αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει γιατί γίνεται όλη αυτή η διαδικασία. Οποιοι πιστεύουν ότι δεν τους αφορά μην διαβάσουν τα παρακάτω, πιθανόν να είναι κουραστικά και βαρετά το καταλαβαίνω αλλά για όσους ενδιαφέρονται σας εγγυώμαι ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα ξανααντικρύσετε αυτά τα φυτά.

Οι ορχιδέες ακολούθησαν έναν άλλο δρόμο εξέλιξης σε σχέση με τα άλλα φυτά του φυτικού βασιλείου που τις βοήθησαν να εξαπλωθούν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και να κυριαρχήσουν όσον αφορά την ποικιλότητα και την δυνατότητα προσαρμογής σε παντελώς διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος. Γίνομαι πιο συγκεκριμένος και ελπίζω όχι κουραστικός .Αν πάρουμε μια οικογένεια φυτών πχ τα κωνοφόρα θα δούμε ότι εξαρτώνται άμεσα από τις κλιματολογικές συνθήκες. Δεν υπάρχουν κωνοφόρα σε τροπικά κλίματα, χρειάζονται ψυχρά κλίματα, ή πχ τα παχύφυλλα, δεν υπάρχουν κακτοειδή στη Σιβηρία ,χρειάζονται ζέστη. ΟΙ ορχιδέες όμως υπάρχουν και στη Γροιλανδία και στην Αυστραλία και σε τροπικά κλίματα, πώς το κατάφεραν αυτό; Ακολουθώντας αυτόν τον άλλο δρόμο της εξέλιξης. Αποφάσισαν κάποια στιγμή ότι δεν πρέπει να εξαρτώνται από το χώμα και τις θρεπτικές ουσίες που δίνονται από αυτό δια μέσου του νερού γιατί αυτή η εξάρτηση είναι τροχοπέδη στην επιβίωση τους και στην προσαρμογή τους σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στους γεωλογικούς αιώνες.Παράδειγμα για να με καταλαβαίνεται. Φανταστείτε ένα τροπικό δάσος σε αρχική μορφή, οποιδήποτε συμβατικό φυτό εδάφους μπορεί να επιβιώσει γιατί παίρνει φως , όταν όμως το δάσος πυκνώνει προκειμένου τα φυτά να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους ψάχνουν τρόπους να το καταφέρουν .Ενας τρόπος είναι τα φυτά να ψηλώνουν για να πάρουν περισσότερο φως ,έτσι δημιουργούνται πυκνά , ψηλά δένδρα ,όμως κάποια στιγμή το ύψος φθάνει σε ένα οριακό σημείο και δεν μπορεί να αναπτυχθεί άλλο γιατί δεν υπάρχουν αρκετές πηγές ενέργειας από τις ρίζες που να διατηρούν ένα πολύ μεγάλο φυτό. Έτσι σταματά η εξέλιξη , το δάσος φθάνει σε μια κατάσταση ισορροπίας, με μερικά είδη (τα πρώτα που κατάφεραν να εξελιχθούν σε ύψος) πολύ ψηλα που δημιουργούν μια «σκεπή» και από κάτω απόλυτη σκιά συνεπώς αδυναμία ανάπτυξης άλλων ειδών. Αυτό όμως στην ουσία είναι ένας αδιέξοδος δρόμος εξέλιξης ενός είδους γιατί κάποια στιγμή που κάτι θα αλλάξει στο περιβάλλον τους (πχ μια παροδική ξηρασία ή μια παροδική ασθένεια )που θα τα αναγκάσει να δημιουργήσουν απογόνους, αυτό θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο εξαιτίας του μεγέθους, τόσο όσο δεν θα τους φθάσει για να ανταγωνισθούν το διπλανό είδος που καραδοκεί.
Η ορχιδέα διάλεξε άλλο δρόμο στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Καταρχήν απαλλάχθηκε πλήρως από το χώμα και χρησιμοποίησε τα ψηλά δένδρα σαν σκαλοπάτι για να αναρριχηθεί προς το φώς χωρίς να δαπανήσει ατελείωτες ποσότητες ενέργειας για να φτιάξει κορμό. Εγινε επίφυτη ,όσο πιο ψηλά είναι τα δένδρα τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει και αυτή. Κατά δεύτερον και πάρα πολύ σημαντικό για να αποφύγει τον ανταγωνισμό στην εξεύρεση επικονιαστή (Το έντομο που αθέλητα του την γονιμοποιεί) ,πράγμα πολύ δύσκολο σε ένα κόσμο με χιλιάδες είδη φυτών, ανέπτυξε εξαιρετικά εξειδικευμένες σχέσεις με συγκεκριμένα έντομα, τόσο εξειδικευμένες που τα συγκεκριμένα είδη εντόμων έχουν ανάγκη ζωής το συγκεκριμένο είδος ορχιδέας και μόνον αυτό.
Και όχι μόνον αυτά. Στην τροπική ζώνη οι ορχιδέες είναι all year green , στις άλλες ζώνες όμως; Και εκεί η εξέλιξή τους ήταν συναρπαστική. Κατάφεραν το διάστημα του έτους που είναι υπερβολικά ξηρό ή κρύο να πέφτουν σε νάρκη σε μορφή κονδύλου(tuber) και να ξυπνάνε όταν οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες .Και την εποχή του πολύ κρύου να παράγουν αντιψυκτικά υγρά που τις εμποδίζει να παγώνουν!
Καλά όλα αυτά αλλά μην ξεχνάμε και τον σκοπό μας. Πως τα κατάφεραν όλα αυτά; Πως απαλλάχθηκαν από την εξάρτηση του εδάφους; Η απάντηση είναι σοφή. Χρησιμοποιώντας «δούλους» .Παράξενη λέξη θα πείτε αλλά είναι η αλήθεια. Οι ορχιδέες στις ρίζες τους συλλαμβάνουν και καλλιεργούν και ελέγχουν μύκητες που παίζουν τον ρόλο των «δούλων». Τους «ταίζουν» τόσο όσο χρειάζεται για να μπορούν να τους ελέγχουν και να τους απομυζούν την ενέργεια που παράγουν (με μορφή πρωτεινών) και να μην έχουν ανάγκη τόσο το χώμα, όσο και το φως (σε μερικά αχλωροφυλλικά είδη) .Δηλαδή την «τροφή» τους οι ορχιδέες την παίρνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό (αυτό διαφέρει από είδος σε είδος) από τους μύκητες που ελέγχουν στις ρίζες τους και το υπόλοιπο ποσοστό από το ηλιακό φως και τη χλωροφύλλη. Το δε νερό που χρειάζονται για την κυκλοφορία των θρεπτικών υλικών το παίρνουν είτε από την ατμοσφαιρική υγρασία (γι αυτό και χρειάζονται ψέκασμα πολλά είδη) είτε από το χώμα αν είναι επίγειες.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι οι ορχιδέες είναι και παραμένουν φυτά, δηλαδή χρησιμοποιούν το ηλιακό φώς για την παραγωγή πρωτεινών με τη βοήθεια της χλωροφύλλης, αυτό σημαίνει ότι οι «δουλοι» στην προκειμένη περίπτωση οι μύκητες χρησιμοποιούνται σε περιόδους όπου η χλωροφύλλη είναι λίγη και δεν φθάνει. Από αυτές τις περιόδους η πιο σημαντική είναι η εμβριακή, και η νηπιακή τους ηλικία . Όσο πιο ενήλικο είναι το φυτό τόσο λιγότερο εξαρτάται από τους μύκητες γιατί μην ξεχνάμε ότι καλοί είναι οι «δουλοι» να σε υπηρετούν αλλά αν δεχθούν βοήθεια από έξω θα κάνουν επανάσταση και θα σε φάνε. Η ζωή μιας ορχιδέας που εξαρτάται από τους μύκητες είναι μια ζωή λεπτής ισορροπίας τρόμου. Ταίζει τους μύκητες τόσο όσο χρειάζεται να τους ρουφάει τις πρωτείνες αλλά όχι περισσότερο γιατί τότε αυτοί θα μεγαλώσουν σε πληθυσμό θα φάνε αυτήν. Αυτό συμβαίνει όταν από εξωτερικούς παράγοντες πχ το πιατάκι με το στάσιμο νερό στη γλάστρα της ορχιδέας πολλαπλασιάζει τους μύκητες χωρίς την θέληση της. Τότε οι μύκητες επικρατούν και το φυτό σαπίζει .
Στη διάρκεια της εμβρυικής και νηπιακής ηλικίας της η εξάρτηση της από τους μύκητες είναι σχεδόν απόλυτη εξαιτίας της επιλογής της να έχει παράξενο είδος σπόρων. Ο σπόρος της ορχιδέας είτε είναι τροπική είτε επίγεια δεν έχει κοτυληδόνες . Για όσους δεν ξέρουν τι είναι αυτό ,φανταστείτε ένα φασόλι ανοιγμένο στη μέση, αυτό αποτελείται από δυο κομμάτια και στη μέση τους είναι το μικρό έμβρυο. Όταν σπαρθεί και υγρανθεί η μεμβράνη που καλύπτει τον σπόρο, το έμβρυο αρχίζει να τρέφεται από τις κοτυληδόνες για να βγάλει μικρά ριζίδια , και μετά οι ίδιες οι κοτυληδόνες μετατρέπονται στα δυο πρώτα φύλλα του μικρού φυτού μέχρι αυτό να πάρει πάνω του .Δηλαδή οι κοτυληδόνες παίζουν τον ρόλο του τροφοδότη τροφής στο έμβρυο έως ότου αυτό να μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί και να τρέφεται μόνο του. Σε όλα τα φυτά του κόσμου(περίπου) όταν σπαρθεί ένας σπόρος αυτή η διαδικασία ακολουθείται. Στις ορχιδέες δεν υπάρχουν κοτυληδόνες άρα δεν υπάρχει χλωροφύλλη άρα ο μόνος τρόπος τροφής είναι οι σύλληψη και εκτροφή μυκήτων από το έμβρυο. Γιατί ακολουθήθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος και όχι ο συμβατικός με τις κοτυληδόνες είναι προϊόν μελέτης και αρκετές φορές εύκολο να εξηγηθεί άλλες όμως όχι. Πχ . όταν έχεις κοτυληδόνες ο αριθμός των σπόρων ανα κάψουλα είναι μικρός(φανταστείτε το φασόλι ποσους σπόρους εχει ; 5 , 6 ) και οι σπόροι είναι πιο βαριοί ,ενώ όταν δεν έχεις μπορείς να παράγεις πολύ περισσότερους (σε μια κάψουλα ορχιδέας μπορεί να υπάρχουν 1000 με 1500 σπόροι) και πιο ελαφρείς. Αυτό είναι χρήσιμο όταν θέλεις να σκαρφαλώσουν με τη βοήθεια του αέρα στα δένδρα ή όταν θέλεις να εξαπλωθούν μακριά .Και όσο πιο πολλούς σπόρους τόσο περισσότερες πιθανότητες κάποιος να επιτύχει να φυτρώσει. Και αν συνυπολογισθεί ότι τα περισσότερα είδη βγάζουν λίγα άνθη τότε η αναγκαιότητα μεγάλου αριθμού σπόρων ανα κάψουλα είναι φανερή. Τελικά το γιατί έχει επιλεγεί αυτός ο τρόπος και όχι ο κανονικός με κοτυληδόνες δεν είναι τόσο απαραίτητο να εξηγηθεί μια και τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όπως ξέρετε το αποτέλεσμα είναι να εξαπλωθούν τα είδη των ορχιδεών σε όλο τον κόσμο άρα είναι πετυχημένος. Όμως αυτό εμάς τους καλλιεργητές και υποψήφιους πολλαπλασιαστές μας δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια, τέτοια που να χρειάζεται τόσο μεγάλη μελέτη και κατανόηση για να μπορέσουμε να τα υπερβούμε.

Δυστυχώς συνεχίζει η θεωρία. Σας προειδοποίησα ότι ο δρόμος αυτός είναι πολύ ανηφορικός. Ξεπερνάει το επίπεδο του χομπίστα γιαυτό και απολογούμαι σε όσους κούρασε το γραπτό μου ,αν κρίνετε ότι σας ξεπερνάει ή αν απλά καλλιεργείτε φυτά για να περνάει όμορφα η ώρα σας ,απλά προσπεράστε το θέμα. Δεν είναι κάτι που θα σας δώσει άμεσα αποτελέσματα (τα πρώτα άνθη στη καλύτερη των περιπτώσεων θα τα δείτε μετά από 2-3 χρόνια) και είναι μια διαδικασία στρωμένη με δυσκολίες και συνεχείς αποτυχίες.

Συνεχίζω απτόητος και ελπίζω κάποιοι να καταλαβαίνουν τους δισταγμούς που εκφράζω που και που μέσα σε αυτό το κείμενο.

Ο σπόρος της ορχιδέας είναι πάρα πολύ μικρός. Δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Αν δείτε το περιεχόμενο μιας κάψουλας ορχιδέας θα δείτε μια πολύ λεπτή σκόνη και τίποτε άλλο. Και όχι μόνον αυτό, η μεμβράνη που περιβάλλει το έμβρυο του σπόρου (όπως είπαμε δεν έχει κοτυληδόνες) είναι πάρα πολύ σκληρή. Αδιαπέραστη από το νερό , και έτσι θα έπρεπε να είναι αφού αν έσπαγε τι να έκανε το έμβρυο χωρίς κοτυληδόνες, θα πέθαινε. Τότε πως γίνεται το φύτρωμά του στη φύση; Απίστευτη ιστορία και όμως μεγαλειώδης. Οταν το περιεχόμενο μιας κάψουλας φθάσει σε κάποιο προορισμό με τον αέρα , όπως τα πάντα σε αυτή τη φύση δέχεται την ανελέητη επίθεση οποιουδήποτε είδους βακτηρίου , μυκητα, μικροβίου ,εντόμου βρεθεί τη δεδομένη στιγμή εκεί με σκοπό την τροφή του. Στο 99,99% των περιπτώσεων ο επιτιθέμενος καταφέρνει να σπάσει την αδιαπέραστη μεμβράνη του σπόρου και να φάει το έμβρυο. Στις 0.01 % των περιπτώσεων τυχαίνει ό μύκητας που επιτίθεται στον σπόρο να μην είναι αρκετά δυνατός. Καταναλώνει όλη του τη δύναμη να σπάσει την αδιαπέραστη μεμβράνη και όταν το καταφέρνει αυτό δεν έχει άλλη δύναμη να φάει το έμβρυο. Τότε το έμβρυο καταφέρνει να τον υποτάξει , δεν τον σκοτώνει, αλλά του δίνει τόση τροφή όση χρειάζεται για να του ελέγχει τον πολλαπλασιασμό του και να του ρουφάει τις πρωτεινες που παράγει έτσι ώστε με τη αθέλητη βοήθεια του να αναπτυχθεί σε φυτό. Όπως καταλαβαίνετε ο τρόπος αυτός φυτρώματος του σπόρου αποκλείει κάθε σκέψη για αναπαραγωγή από τους ανθρώπους. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να ελεγχθεί πληθυσμός μυκητών μια και είναι χαοτικό σύστημα , γιαυτό και μέχρι τις αρχές του αιώνα δεν γινόταν η αναπαραγωγή τους από τον άνθρωπο. Για φανταστείτε το πιο όμορφο λουλούδι του κόσμου και να μην μπορεί ο άνθρωπος να το εκμεταλλευθεί οικονομικά!!
Οι βιολόγοι ομολογουμένως δούλεψαν πολύ στο θέμα , για οικονομικούς λόγους βέβαια , (δείτε πόσες φθηνές φαλαενοψις έχουν τα ανθοπωλεία) και όχι επιστημονικούς αλλα αυτό δεν μας απασχολεί. Ο σκοπός μας είναι να τις αναπαράγουμε και να τις βελτιώσουμε αν μπορούμε με δημιουργία υβριδίων. Από την αρχή οι επιστήμονες σκέφθηκαν ότι πρέπει αν θέλουν να ελέγχουν τη κατάσταση , να απαλλαγούν εντελώς από τον παράγοντα «μυκητας». Πρέπει δηλαδή να αλλάξουμε εντελώς τον τρόπο που φυτρώνει ο σπόρος, να ξεγελάσουμε τη φύση , να γίνουμε οι γιατροί που κάνουν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στους ανθρώπους! .

Πρώτο στάδιο, Πρέπει να σπάσει η προστατευτική μεμβράνη του σπόρου. Πολύ δύσκολη ιστορία. Βασικά όπλα είναι το διάλυμα NaClO (χλωρίνη) η σε άλλες περιπτώσεις KClO .Εμείς χρησιμοποιούμε χλωρίνη. Όμως τι διάλυμα σε περιεκτικότητα; Και πόση ώρα; Αν το διάλυμα είναι πυκνό ή ή ώρα περισσότερο από το κανονικό η χλωρίνη δεν θα σπάσει μόνο τη μεμβράνη αλλά θα καταστρέψει και το έμβρυο, αν είναι αραιό ή η ώρα είναι λίγη τότε δεν θα σπάσει τη μεμβράνη και εμείς θα περιμένουμε να φυτρώσουν σπόροι που δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να το κάνουν (Μην ξεχνάτε ότι δεν μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα γιατί οι σπόροι δεν φαίνονται με γυμνό μάτι , μόνο να υποθέσουμε μπορούμε)
Εστω ότι τα καταφέρνουμε.

Δεύτερο στάδιο. Έχουμε πια σπασμένη τη μεμβράνη , άρα το έμβρυο μπορεί να φυτρώσει αλλά δεν έχουμε τον μύκητα που θα έπρεπε σε φυσικές συνθήκες να έχει για «δουλο» να το τρέφει και να το προστατεύει από τους άλλους μύκητες. Αν το αφήσουμε έτσι μέσα σε λίγα λεπτά το έμβρυο έπεσε βορά των εκατομμυρίων μυκήτων που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Συνεπώς χρειαζόμαστε ασηπτική ατμόσφαιρα χωρίς μύκητες βακτήρια μικρόβια
Εστω ότι τα καταφέρνουμε

Τρίτο στάδιο. Έχουμε ένα γυμνό έμβρυο ορχιδέας(που σημειωτέον δεν μπορούμε να δούμε) μέσα σε ασηπτικό περιβάλλον και πρέπει να το ταίσουμε. Τι χρειάζεται; Αγνωστο. Εξαρτάται από το είδος αλλά μερικά βασικά δομικά υλικά της ζωής τα γνωρίζουμε (οι επιστήμονες) Χρειάζεται πρωτείνες , άνθρακα , και βέβαια αμινοξέα και άλλες χημικές ενώσεις απαραίτητες. Το τι ακριβώς ουσίες είναι αντικείμενο απείρων διδακτορικών διατριβών κατά τον τελευταίο αιώνα που εξαρτώνται άμεσα από το κάθε είδος ορχιδέας και που οι περισσότερες έτυχε να βρεθούν εμπειρικά από τα άπειρα πειράματα που έγιναν ή πολλές δεν έχουν βρεθεί ακόμη γιαυτό και δεν μπορούν να αναπαραχθούν όλα τα είδη ορχιδέας ακόμη. Τέλος πάντων καταλήγουμε σε ένα μίγμα χημικών ουσιών με φυσικές ουσίες ( χυμο ανανα , πολτό πατάτας , γαλα κοκοφίνικα κλπ) που εμπειρικά φάνηκε ότι βοηθούν.
Εστω ότι τα καταφέραμε

Τέταρτο στάδιο Έχουμε μέσα σε ένα ασηπτικό περιβάλλον (μια φλάσκα) γυμνά έμβρυα ορχιδέας , μέσα σε ένα μίγμα από χημικές – φυσικές ουσίες και υποθέτουμε ότι αυτά θα αναπτυχθούν. Σε τι θερμοκρασίες ; σε τι ποσότητα φωτος; Ανάλογα με το είδος , άλλα χρειάζονται μια περίοδο ψυχρής εναποθήκευσης σε ψυγείο και μετά σε ζέστη , άλλα αμέσως σε ζέστη άλλα χωρις καθόλου φως (τα περισσότερα) αλλα χρειάζονται λίγο φως.Παντα προσπαθούμε να μιμηθούμε τη φύση.Πχ αν σπείρουμε Ophrys όπως κάνω εγώ , στη φύση ο σπόρος θεωρητικά πέφτει στο χώμα τον Μαιο και μεσα σε ένα μηνα πρεπει να βλαστήσει άρα η φλάσκα πρέπει να είναι σε ψηλές θερμοκρασίες , αν σπείρουμε Orchis spitzelli που είναι ορχιδέα των βουνών αυτής ο σπόρος πέφτει στο χώμα τον Άύγουστο και βλαστάνει τον Οκτώβρη άρα χρειάζεται τρεις μήνες ψυγείο να μιμηθούμε το χειμώνα και μετά να βλαστήσει.
Εστω ότι τα καταφέρνουμε

Πέμπτο στάδιο. Έχουμε μέσα σε ένα ασηπτικό περιβάλλον μικρά βλαστάρια ορχιδέας που σιγά σιγά μεγαλώνουν. Πότε θα τους δώσουμε φως; Ανάλογα με το είδος. Πότε θα τα μεταφυτεύσουμε σε άλλη φλάσκα γιατί οι ουσίες εξαντλήθηκαν και δεν χωράνε τοσα πολλά φυτά και θέλουν αραίωμα; Ανάλογα με τη περίπτωση. Και τι ουσίες θα χρησιμοποιήσουμε τώρα στο μίγμα ανάπτυξης και όχι φυτρώματος όπως πρίν; Εξαρτάται από το είδος.Και πως θα τα μεταφέρουμε σε άλλη φλάσκα έχοντας ασηπτικό περιβάλλον για να μην επιτεθούν οι μύκητες;
Εστω ότι τα καταφέρνουμε

Εκτο στάδιο Έχουμε μέσα σε ένα νέο μίγμα ουσιών ανάπτυξης νεαρά νήπια ορχιδέας που σιγά σιγά δημιουργούν δικά τους υλικά από την χλωροφύλλη που δειλα δειλα εμφανίζουν στα φύλλα τους που γίνονται πια πράσινα και που σιγά σιγά μεγαλώνουν. Πότε τελικά θα τα βγάλουμε στον πραγματικό άτιμο κόσμο(deflasking); Πως θα τα προετοιμάσουμε να αντισταθούν στις επιθέσεις που θα δεχθούν; Εξαρτάται από την εμπειρία μας και το είδος της ορχιδέας.
Εστω ότι τα καταφέρνουμε

Έχουμε πιά μικρά φυτά ορχιδέας σε μικρά γλαστράκια που ανάλογα με το είδος θα μεγαλώσουν κανονικά πιά όπως όλα τα άλλα.

Αυτή ήταν η γενική περιγραφή των διαδικασιών. Εξειδικευμένη περιγραφή για το κάθε στάδιο με αναλυτικές οδηγίες επι του πρακτέου και όχι πια θεωρητικά θα τις δώσω σε άλλα Post σιγά σιγά .Θα προσπαθήσω να είμαι λεπτομερής και στα υλικά που χρειάζονται και στον τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιούνται. Όσο μπορώ θα ανεβάζω φωτογραφίες που θα υποστηρίζουν το κείμενο.
Το καλύτερο από όλα θα ήταν να δημιουργηθεί στο φορουμ ένα καινουργιο section που θα λέγεται In- vitro αναπαραγωγή ορχιδεών και στο οποίο θα δημοσιεύω τα κείμενα και θα απαντώ σε ερωτήσεις που πιθανόν να γίνουν από ενδιαφερόμενους (Αν μετα από όλα αυτά υπάρξει κανείς!)
Δεν ξέρω πως με μπλέξατε και έκατσα και έγραψα όλα αυτά!!! Απίστευτο!!!

Τασος
tkodka
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Δευτ Φεβ 23, 2009 2:06 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό teoiro » Τετ Μαρ 11, 2009 2:43 pm

Ενα απλο ευχαριστω δεν φτανει νομιζω.........εχεις απολυτο δικιο αν θελει καποιος να ασχοληθει με το φυτρωμα των σπορων ορχιδεας θα πρεπει ο στοχος του να ειναι και μονο αυτος..

Π.χ εγω με τοσα φυτα που το καθενα εχει τις δικιες του απαιτησεις δεν μου μενει καθολου χρονος γιαυτο το δυσκολο εργο που κανεις και που απαιτει μεγαλες θυσιες..

Σε ευχαριστω και παλι που μας ανεφερες με λεπτομερειες ολες τις δυσκολιες.....

ολα αυτα τα διαβαζω με πολυ προσοχη και θα ηθελα να συνεχισεις να μας τα γραφεις
Άβαταρ μέλους
teoiro
 
Δημοσιεύσεις: 1118
Εγγραφή: Παρ Οκτ 31, 2008 3:23 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Κερκυρα
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό ven » Τετ Μαρ 11, 2009 2:49 pm

το διάβασα μία φορά, και θα το ξαναδιαβάσω το βράδυ που θα έχω ησυχία. Γιατί θέλει το χρόνο του και θέλω το μυαλό μου στη θέση του, γιατί νομίζω ότι αυτό το κείμενο θα με κάνει να αποφασίσω αν θα ασχοληθώ ή όχι (που μάλλον θα ασχοληθώ, πολύ μου αρέσουν τα δύσκολα).

Τάσο, πολύ καλή δουλειά. Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσε αυτές τις γνώσεις μαζί μας.
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 44227
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,032,679.00
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 948 times
Have thanks: 2484 times

Δημοσίευσηαπό olma156 » Τετ Μαρ 11, 2009 4:54 pm

παρα πολυ καλη δουλεια, ευχαριστουμε.

Ασχοληθουμε ή οχι με την αναπαραγωγη ορχιδεων απο σπορο, σιγουρα θα αποκτησουμε γνωσεις πανω στους σπορους που φυτευουμε και αναπτυξη των σποροφυτων μας.

Γιαννης
Άβαταρ μέλους
olma156
 
Δημοσιεύσεις: 1209
Εγγραφή: Παρ Οκτ 31, 2008 11:59 am
Cash on hand: 65.00
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 7 times

Δημοσίευσηαπό Basscadet » Τετ Μαρ 11, 2009 5:18 pm

Wall Of Text!

Πολύ ενδιαφέρον κείμενο, μια ερωτηση οποιος ξερει: Οι ορχιδέες βρίσκονται τοπικά στη Νοτια Ασία ή υπάρχουν κι αλλού στον κόσμο;
Άβαταρ μέλους
Basscadet
 
Δημοσιεύσεις: 1112
Εγγραφή: Παρ Οκτ 31, 2008 10:22 am
Cash on hand: 15.00
Has thanked: 0 time
Have thanks: 11 times

Δημοσίευσηαπό mario » Τετ Μαρ 11, 2009 6:35 pm

Πάρα πολύ ενδιαφέρον κείμενο.
Είχα διαβάσει για την αρμονική συνύπαρξη ενός είδους μύκητα με τις ορχιδέες και μου είχε μείνει μια απορία γι'αυτή την συμβίωση.
Απορία που μου έλυσες.
Πραγματικά οι ορχιδέες είναι τα πιο πετυχημένα φυτά του πλανήτη, μιας και βρίσκονται παντού πάνω του.
Πάντως, νομίζω, πως το να ασχοληθεί κάποιος με τον πολλαπλασιασμό των ορχιδέων είναι κάτι πολύ δύσκολο που απαιτεί πολλές θυσίες.
Άβαταρ μέλους
mario
 
Δημοσιεύσεις: 642
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:36 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 0 time
Have thanks: 4 times

Δημοσίευσηαπό ÐáíôåëÞò » Τετ Μαρ 11, 2009 8:34 pm

Basscadet έγραψε: Οι ορχιδέες βρίσκονται τοπικά στη Νοτια Ασία ή υπάρχουν κι αλλού στον κόσμο;


Ορχιδέες υπάρχουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Από την Αγγλία έως την Αυστραλία και από την Ασία ως την Αμερική.
Άβαταρ μέλους
ÐáíôåëÞò
 
Δημοσιεύσεις: 378
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:56 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Νέα Ιωνία Αττικής
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό TAKAROS » Τετ Μαρ 11, 2009 9:22 pm

αψογη δουλεια σε ευχαριστουμε που μας αφησες να την μοιαστουμε.
TAKAROS
 
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 16, 2008 5:51 pm
Cash on hand: 0.00
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό elektra » Τετ Μαρ 11, 2009 9:59 pm

Ευχαριστώ πολύ!

Διάβασα το κείμενο με ιδιαίτερη προσοχή, αν και δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με το αντικείμενο. Θα ήθελα να συνεχίζεις να μας ενημερώνεις, αν δεν σου είναι δύσκολο.
Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα!

Ηλέκτρα
Άβαταρ μέλους
elektra
 
Δημοσιεύσεις: 1007
Εγγραφή: Παρ Δεκ 19, 2008 8:37 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό orestis » Τετ Μαρ 11, 2009 10:14 pm

Πολύ καλή παρουσίαση. Μπράβο για τη δουλειά που κάνεις.
Άβαταρ μέλους
orestis
Επίτιμος Γκρινιάρης
Επίτιμος Γκρινιάρης
 
Δημοσιεύσεις: 18091
Mood: Cool
Εγγραφή: Παρ Ιαν 02, 2009 11:15 pm
Cash on hand: 8,418.55
Bank: 100,063,846.85
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 80 times
Have thanks: 992 times
Medals: 1
Ε.Γ. (1)

Δημοσίευσηαπό tkodka » Πέμ Μαρ 12, 2009 10:28 am

Ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια , αλλα η ευχαρίστηση μου θα ήταν να βρεθεί κάποιος να του κολλήσω το μικρόβιο αυτο!!
Θα ακολουθήσουν και άλλα post.

Τασος
tkodka
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Δευτ Φεβ 23, 2009 2:06 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό TAKAROS » Πέμ Μαρ 12, 2009 3:47 pm

να σου πω την αληθεια με κολησες αλλα απο τις ορχιδεες μου εχω απογοητεφτει :cry: τι λιπασματα τι φως τι υγρασια τπτ ακουνιτες!ουτε μεγαλωνουν ουτε ανθιζουν
TAKAROS
 
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 16, 2008 5:51 pm
Cash on hand: 0.00
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό ven » Πέμ Μαρ 12, 2009 4:13 pm

Εγώ το κόλλησα το μικροβιο, και περιμένω τη συνέχεια.

Να φέρω τη χύτρα πρώτα :)
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 44227
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,032,679.00
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 948 times
Have thanks: 2484 times

Δημοσίευσηαπό orestis » Πέμ Μαρ 12, 2009 5:51 pm

tkodka έγραψε:Ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια , αλλα η ευχαρίστηση μου θα ήταν να βρεθεί κάποιος να του κολλήσω το μικρόβιο αυτο!!
Θα ακολουθήσουν και άλλα post.

Τασος


Νομίζω οτι σιγά σιγά θα γίνει και αυτό, απλά είναι ένα βήμα στο οποίο δεν περνάς εύκολα, αν δεν έχεις ακολουθήσει πρώτα κάποια άλλα, πιο εύκολα, και πιο παιδικά ίσως.
Το ενδιαφέρον αλλά και η περιέργεια για το πως λειτουργούν και εξελίσονται αυτά τα φυτά είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν κάποιους, με τον καιρό , να μην αρκούνται μόνο σε μια ωραία εικόνα, αλλά να θέλουν να ανακαλύψουν και άλλα πράγματα γύρο απο την πολύπλοκη ζωή αυτών των υπέροχων και μοναδικών φυτών.
Τι ακριβώς εννοώ όταν λέω πιο παιδικά βήματα?
Έχοντας παρακολουθήσει πάρα πολλά ντοκιμαντέρ για τη ζώη και την αναπαραγωγή των ορχιδεων, αποφάσησα για να καταλάβω καλύτερα αυτή την πολύπλοκη και λεπτεπίλεπτη διαδικασία της αναπαραγωγής ,να την προσομοιάσω στο σπίτι μου.
Τι θα χρειαζόμουν λοιπόν?
Μια ορχιδέα και ένα έντομο.
Ορχιδέα είχα, έντομο όμως? Και άντε έβρισκα έντομο. Πως θα το έπειθα να ακολουθήσει τη διαδικασία αναπαραγωγής? Ακατόρθοτο...... :?: :?: :?: :?:
:idea: :idea: :idea:
Και τότε μου ήρθε η εξής ιδέα. Να αντικαταστήσω το έντομο , με κάτι πιο ....πηθίνειο. Τι θα ήταν αυτό? έπρεπε να είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, μαλακό και με τριχίδια, όπως το σώμα των εντόμων. Αποφάσησα λοιπόν το ρόλο του εντόμου να τον παίξει μια......μπατονέτα!!!!!!
Ακολούθησα τα βήματα που είχα δει να κάνουν τα έντομα , και μετά απο μερικές αποτυχημένες προσπάθειες κατάφερα να αποσπάσω ανέπαφο το πολυπόθητο τμήμα του άνθους που θα χρειαζόμουν για να γονιμοποιήσω ένα άλλο λουλούδι.
Η φύση τελικά μπορεί να σε αφήσει άφωνο.
Τοποθετόντας την μπατονέτα στο σωστό σημείο είχα πάρει με πολύ εύκολο τρόπο , αυτό ακριβώς που ήθελα. Το πρώτο στάδιο είχε επιτευχθή.
Τώρα πως θα το τοποθετούσα σε ένα άλλο λουλούδι , και πιο ήταν το σωστό σημείο για το επόμενο βήμα?
Ακολούθησαν πολύ περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες , μέχρι που τελικά τα κατάφερα.
Αν πάλι τοποθετήσεις στο σωστό σημείο την μπατονέτα, το λουλούδι αποσπά αυτό που το ενδιαφέρει και το αιχμαλωτίζει , έχοντας πραγματοποιηθεί το δεύτερο στάδιο της γονιμοποίησης.
Ξέρω, δεν ανακάλυψα την πυρίτιδα, είχα όμως μια εντυπωσιακή εμπειρία για αυτή την πολύ ιδιαίτερη διαδικασία της φύσης.
Θα μου πείτε γονιμοποίησα τελικά το φυτό?
Δεν ξέρω ,και σε αυτό το σημείο δεν έχει τόση σημασία για μένα το τελικό αποτέλεσμα, μιας και στόχος μου ήταν η κατανόηση της διαδικασίας. Εξ άλλου όταν έχεις να κάνεις με υβρίδια, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να καταφέρεις να τα γονιμοποιήσης. Ίσως όμως η φύση να με εφνηδιάση για ακόμα μια φορά.
Έχουν περάσει περίπου 3 εβδομάδες απο εκείνη την ημέρα ,και ενώ η απάνθηση συνεχίζει με τον γνώριμο τρόπο, σε 2 λουλούδια που είχα πραγματοποιήση τη διαδικασία γονιμοποίησης ,η διαδικασία απάνθησης φαίνεται να έχει αλλάξει διαδρομή. Ο καιρός θα δείξει......
Όπως βλέπεις φίλε μου σιγά σιγά μπορεί να βρείς και άλλους που θα σε ακολουθήσουν σε αυτό που κάνεις.
Άβαταρ μέλους
orestis
Επίτιμος Γκρινιάρης
Επίτιμος Γκρινιάρης
 
Δημοσιεύσεις: 18091
Mood: Cool
Εγγραφή: Παρ Ιαν 02, 2009 11:15 pm
Cash on hand: 8,418.55
Bank: 100,063,846.85
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 80 times
Have thanks: 992 times
Medals: 1
Ε.Γ. (1)

Δημοσίευσηαπό ÐáíôåëÞò » Παρ Μαρ 13, 2009 12:39 am

orestis έγραψε: Αποφάσησα λοιπόν το ρόλο του εντόμου να τον παίξει μια......μπατονέτα!!!!!!


Ορέστη το πιο συνηθισμένο εργαλείο για την γονιμοποίηση των ορχιδέων είναι η οδοντογλυφίδα.
Άβαταρ μέλους
ÐáíôåëÞò
 
Δημοσιεύσεις: 378
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:56 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Νέα Ιωνία Αττικής
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό orestis » Παρ Μαρ 13, 2009 1:53 am

Παντελής έγραψε:
orestis έγραψε: Αποφάσησα λοιπόν το ρόλο του εντόμου να τον παίξει μια......μπατονέτα!!!!!!


Ορέστη το πιο συνηθισμένο εργαλείο για την γονιμοποίηση των ορχιδέων είναι η οδοντογλυφίδα.


Βασικά δεν ήξερα τι χρησιμοποιούν, θεώρησα καλύτερο κάτι που μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με έντομο, και έτσι κατέληξα στην μπατονέτα. Πάντως μια χαρά δούλεψε.
Παντελή θεωρείς οτι μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία? Υπάρχει πιθανότητα να δώσουν σπόρους? Να πω οτι οι ορχιδέες που έκανα αυτή τη διαδικασία είναι Phal.
Άβαταρ μέλους
orestis
Επίτιμος Γκρινιάρης
Επίτιμος Γκρινιάρης
 
Δημοσιεύσεις: 18091
Mood: Cool
Εγγραφή: Παρ Ιαν 02, 2009 11:15 pm
Cash on hand: 8,418.55
Bank: 100,063,846.85
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 80 times
Have thanks: 992 times
Medals: 1
Ε.Γ. (1)

Δημοσίευσηαπό tkodka » Παρ Μαρ 13, 2009 9:34 am

Καλημέρα

Συνηθως χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες για την επικονιαση αλλα ότι βολεύει τον καθενα,το αποτελεσμα μετραει.
Ειναι πιθανόν να γονιμοποιηθεί αν ειναι γονιμο το υβριδιο (ολες οι phal που κυκλοφορουν ειναι υβρίδια) και θα ηταν καλυτερο να χρησιμοποιούσες γυρη απο διαφορετικό φυτο και οχι απο το ιδιο .Πάντως η διαδικασία ωριμανσης των σπόρων σε αυτες τις ορχιδέες διαρκεί πολύ, αρκετούς μηνες και βεβαια μετα τι θα κάνεις;Οπως σας έγραψα για να φυτρώσουν χρειάζεται όλη αυτη η διαδικασία.Πάντως καλά έκανες γιατι έδωσες στο φυτό το δικαίωμα να εκπληρώσει το σκοπό της ύπαρξης του, και αυτο είναι το πιό σημαντικό.

Τασος
tkodka
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Δευτ Φεβ 23, 2009 2:06 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό orestis » Παρ Μαρ 13, 2009 2:19 pm

tkodka έγραψε:Καλημέρα

Συνηθως χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες για την επικονιαση αλλα ότι βολεύει τον καθενα,το αποτελεσμα μετραει.
Ειναι πιθανόν να γονιμοποιηθεί αν ειναι γονιμο το υβριδιο (ολες οι phal που κυκλοφορουν ειναι υβρίδια) και θα ηταν καλυτερο να χρησιμοποιούσες γυρη απο διαφορετικό φυτο και οχι απο το ιδιο .Πάντως η διαδικασία ωριμανσης των σπόρων σε αυτες τις ορχιδέες διαρκεί πολύ, αρκετούς μηνες και βεβαια μετα τι θα κάνεις;Οπως σας έγραψα για να φυτρώσουν χρειάζεται όλη αυτη η διαδικασία.Πάντως καλά έκανες γιατι έδωσες στο φυτό το δικαίωμα να εκπληρώσει το σκοπό της ύπαρξης του, και αυτο είναι το πιό σημαντικό.

Τασος


Βασικά ξεκίνησα αυτή τη διαδικασία περισσότερο ως εμπειρία παρά για να πάρω καινούρια φυτά. Σε 2 λουλούδια φαίνεται να έχει πετύχει, άσχετο αν θα δώσουν γόνιμους σπόρους ή όχι.
Άβαταρ μέλους
orestis
Επίτιμος Γκρινιάρης
Επίτιμος Γκρινιάρης
 
Δημοσιεύσεις: 18091
Mood: Cool
Εγγραφή: Παρ Ιαν 02, 2009 11:15 pm
Cash on hand: 8,418.55
Bank: 100,063,846.85
Τοποθεσία: Πάτρα
Has thanked: 80 times
Have thanks: 992 times
Medals: 1
Ε.Γ. (1)

Δημοσίευσηαπό Viperalus » Δευτ Απρ 27, 2009 3:31 am

Δεν αγάπησα άδικα τόσο έντονα τις ορχιδέες... there was something in the air :)

Τα συγχαρητήριά μου Τάσο, πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα με κόπο (πληκτρολογώντας) μοιράστηκες μαζί μας Εικόνα

Όπως είπε και κάποιος άλλος δεν είναι εύκολο να κολλήσει κάποιος το μικρόβιο να "μπλέξει" με όλο αυτό, πρέπει να είναι πολύ ψείρας, να έχει απεριόριστη υπομονή. Αλλά πιστεύω και η ανταπόδωση της επιτυχίας όταν έρθει, θα έχει διαφορετικό άρωμα...
:wink:
Άβαταρ μέλους
Viperalus
 
Δημοσιεύσεις: 1057
Εγγραφή: Παρ Απρ 24, 2009 10:20 pm
Cash on hand: 416.80
Τοποθεσία: Χάγη, Ολλανδία
Has thanked: 8 times
Have thanks: 4 times

Δημοσίευσηαπό meni » Τρί Δεκ 15, 2009 2:59 pm

πω!πω!έχω μείνει άφωνη......

και εγώ θέλω να μάθω περισσότερα αν και δεν μπορώ να ασχολήθω...
παραμένω χομπίστας..
Άβαταρ μέλους
meni
 
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 03, 2008 12:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό biothanasis » Τρί Δεκ 15, 2009 3:27 pm

Με υπομονή και επιμονή όλα γίνοτναι!!!! (και με λεφτά βέβαια γιατί χωρίς αυτά δεν μπρείς να κάνεις σχεδόν τπτ..... τα άτιμα!)


Μπράβο Τάσο!!! Πολύ καλη παρουσίαση!
Άβαταρ μέλους
biothanasis
 
Δημοσιεύσεις: 4149
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 12, 2009 2:15 pm
Cash on hand: 9,359.65
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 0 time
Have thanks: 585 times

Δημοσίευσηαπό Κωστας_2008 » Τρί Δεκ 15, 2009 11:37 pm

Αγαπητέ tkodka
(σε αποκαλώ έτσι διότι δεν γνωρίζω άλλα στοιχεία)

Σύμφωνα με το αρχικό σου post μπορεί κάποιος να παράγει Dactylorhiza fuchsii ορχιδέα απο σπόρο χωρίς βέβαια να απαιτηθεί εξοπλισμος για in vitro πολλαπλασιασμό.

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Άβαταρ μέλους
Κωστας_2008
 
Δημοσιεύσεις: 94
Mood: Sad
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 01, 2009 9:46 pm
Cash on hand: 155.00
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό tkodka » Παρ Ιαν 01, 2010 12:29 am

Γεια χαρα.Συγνωμη για τη καθυστερηση αλλα εχω καιρο να μπω στο φορουμ.Οχι το συγκεκριμενο ειδος δεν μπορει να αναπαραχθει με ξερους σπορους in-vitro .Οι dactylorizes αναραγονται μονον in-vitro και μονο απο ανωριμους σπόρους,δηλαδη κόβεις την κάψα με τους σπόρους προτου ξεραθει και βγαζεις τους σπορους προτου δημιουργησουν σκληρό περίβλημα.Δεν έχω ασχοληθει με αυτο το αντικείμενο και ετσι δεν μπορω να συμβουλέυσω.Βεβαια αν το φυτο περναει καλά τοτε δημιουργει κλώνους αλλα χρειάζονται πολύ καταλληλες συνθηκες και ειδικα στην Ελλάδα με τοση ζεστη δεν ειναι ευκολο.Εγω δεν καταφερα να καλλιεργήσω καμμια dactykorizza

Τασος
tkodka
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Δευτ Φεβ 23, 2009 2:06 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό Κωστας_2008 » Παρ Ιαν 01, 2010 1:36 pm

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά με υγεία κι ευτυχία Τάσο.
Εχιες υπ΄όψη σου να πουλάει κάποιος τέτοιες ορχιδέες -Dactylorhiza fuchsii- από flask. Νομίζω οτι ανήκουν στην κατηγορία hardy.
Άβαταρ μέλους
Κωστας_2008
 
Δημοσιεύσεις: 94
Mood: Sad
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 01, 2009 9:46 pm
Cash on hand: 155.00
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 0 time
Have thanks: 0 time

Δημοσίευσηαπό ven » Παρ Ιαν 01, 2010 2:03 pm

Κώστα,

ριξε μια ματιά σε αυτόν:

http://gx-shop2.gartenorchideen-shop.de ... rhiza.html

δεν έχω ψωνίσει ποτέ από αυτόν, δεν ξέρω αν είναι από φλάσκα. Γενικά δεν ξέρω. Απλά τον έχω στα υπ'όψιν για shopping :D
Άβαταρ μέλους
ven
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 44227
Mood: Cool
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 30, 2008 11:31 pm
Cash on hand: 1,000,032,679.00
Τοποθεσία: Πειραιάς
Has thanked: 948 times
Have thanks: 2484 times

Επόμενο

Επιστροφή στο Ενδιαφέροντα Κείμενα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτεςAds Free Forum Hosting | APAC Free Forum Listing | EUROPE Free Forum Listing | USA Free Forum Listing | Terms of Service | Privacy