Site Announcements
Συγχαρητήρια
Anemona
Anemona


Καλέ, Μαρία, κάνε μπλουμ,
τα φλογισμένα νιάτα να δροσιστούν.
:mrgreen:



NEWS:

Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

και μερικές συνταγές...

Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό Tsouknidas » Δευτ Δεκ 03, 2012 8:31 pm

Καλησπέρα φίλες και φίλοι.

Για άλλη μια φορά με έτρωγε να πειραματιστώ μαγειρικά once more!
το λοιπόν ξετρύπωσα μια συνταγή για παστό χοιρινό ζακυνθινό και είπα να το δοκιμάσω.

Για να μη σας τα πολυλογώ η συνταγή κατα βάση έλεγε οτι πέρνουμε χοιρινό (πανσέτα ή μπουτι χωρίς κόκκαλο) και το βάζουμε σε κοφίνι με αλάτι και μυρωδικά για κανα μήνα περίπου και΄ότι ετσι θα γίνει.

Το κόλλημα τώρα.

Κάνοντας μια συντομη αναζητηση στο νετ, διαπίστωσα ότι σχεδον το σύνολο των συνταγων για παστωμα προτείνει λιγες μέρες σε αλατι και μετά ένα πέρασμα απο το τηγανι με λίπος, ωστε να βρασει το κρέας, εν συνεχεία το παστό διατηρείται σε κιουπι με λαρδί.

Εχει κανεις καμια σχετικη εμπειρια να παραθέσει?
If you have a garden and a library, you have everything you need. CICERO

Προσοχή στις τριχωτές μου Μπάλλες!!!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
Tsouknidas
 
Δημοσιεύσεις: 7292
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 17, 2010 7:36 pm
Cash on hand: 5,280.80
Bank: 60,623.60
Has thanked: 1670 times
Have thanks: 1612 times
Medals: 1
Ιππότης των Ρόδων (1)

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό NikosR » Δευτ Δεκ 03, 2012 8:42 pm

Αυτό με το λίπος κλπ είναι αν δεν κάνω λάθος όπως κάνουν το σύγκλινο (Μάνη κλπ). Το Ζακυνθινό παστό, το λένε χοιρομέρι, είναι αλλιώτικο. Εγώ το θυμάμαι που το είχαν ψιλοκομμένο με δενδρολίβανο και δάφνη. Μάλλον είχε και σκόρδο. Πάνε καμμιά 30ριά χρόνια.. Πως φτιάχνεται δεν ξέρω. Λάδια και λίπη έξτρα δεν είχε πάντως όταν το αγόραζες.
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!

For this message the author NikosR has received thanks:
Tsouknidas(Δευτ Δεκ 03, 2012 9:36 pm)
Rating:5.56%
 
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό maria2512 » Δευτ Δεκ 03, 2012 8:47 pm

Γιωργο αυτο που λες στο πηλινο με λιπος ειναι ο καβουρμας.. Τα λοιπα να ρωτησω την μαδερ να σου πω πως γινονται.
Παστο παντως ηταν κοματι λιπος σε αλατι το οποιο μετα τσιγαριζαμε κυριως σε ομελετες..

For this message the author maria2512 has received thanks:
Tsouknidas(Δευτ Δεκ 03, 2012 9:36 pm)
Rating:5.56%
 
maria2512
 
Δημοσιεύσεις: 9451
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 8:05 pm
Cash on hand: 22,639.60
Bank: 20,008,487.45
Has thanked: 759 times
Have thanks: 305 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό sodia » Δευτ Δεκ 03, 2012 8:52 pm

Οι Ζακυνθινοί είναι οι μόνοι από τους Επτανήσιους που κάνουν ένα είδος ζαμπόν παρόμοιο με το προσούτο.Δεν νοείται Πασχαλινό τραπέζι στη Ζάκυνθο χωρίς χοιρομέρι.
Υλικά:
• 1 μπούτι χοιρινό έως 10 κιλά περίπου
• 200 gr. ποτάσα ντι νάτριο (νιτρικό αλάτι-συντηρητικό,το γνωστό σαλιμίντριο)
• 150 gr. σκόρδο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρές φέτες
• 150 gr. μπαχάρι μοσχοπίπερο φρεσκοτριμμένο
• 10 κ. περίπου αλάτι χοντρό
• φύλλα δάφνης
Εκτέλεση:
Από το μπούτι αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα,το τρυπάμε κατακόρυφα 5 έως 6 εκατοστά σε όλο το βάθος και το πλάτος.Τρίβουμε το σαλιμίντριο για να μην έχει γλομπαράκια,ρίχνουμε με αυτό σε όλες τις τρύπες και το πασπαλίζουμε ολόκληρο.Ρίχνουμε στις τρύπες το μπαχάρι και το σκόρδο.Τοποθετούμε το μπούτι μέσα σε ένα μεγάλο βαρέλι και το αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι γύρω-γύρω.Μετά από ένα μήνα φτιάχνουμε τη σαλαμούρα (άλμη) και τη ρίχνουμε μέσα στο βαρέλι,μέχρι να τα σκεπάσει.Είκοσι μέρες πριν το Πάσχα,βγάζουμε το χοιρομέρι από το βαρέλι και το πλένουμε με μιά βούρτσα με καθαρό νερό.Το τοποθετούμε μέσα σε βαρέλι με καθαρό νερό και καθημερινά αλλάζουμε το νερό του βαρελιού.Όταν ξαλμυρίσει το κρεμάμε στον ήλιο από τσιγκέλια σε μέρος καθαρό.Το ψήσιμο στον ήλιο γίνεται για να απορροφήσει τα υγρά του και να πάρει την γυαλάδα και το κατάλληλο χρώμα.Η διαδικασία αυτή κρατάει 5 μέρες.Τέλος τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (όπως το μπέικον) και προσθέτουμε φύλλα δάφνης.
Είναι έτοιμο προς κατανάλωση!


http://www.zanteculture.gr/news-details.php?id=42
Σοφία

For this message the author sodia has received thanks: 2
maria2512(Δευτ Δεκ 03, 2012 11:05 pm), Tsouknidas(Δευτ Δεκ 03, 2012 9:37 pm)
Rating:11.11%
 
Άβαταρ μέλους
sodia
 
Δημοσιεύσεις: 7792
Mood: Cool
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 17, 2010 3:23 pm
Cash on hand: 46,742.60
Τοποθεσία: Γαλάτσι - Αθήνα
Has thanked: 1961 times
Have thanks: 1603 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό NikosR » Δευτ Δεκ 03, 2012 8:59 pm

Από την συνταγή παραπάνω, πιθανότατα να είναι αυτό που θυμάμαι. Το θυμάμαι όμως κομμένο ψιλά κομμάτια όχι λεπτες φέτες σαν το προσούτο, και με δενδρολίβανο. Ηταν και κάπως λίγο καυτερό.
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό NikosR » Δευτ Δεκ 03, 2012 9:06 pm

Υπ' όψιν το 'σαλιμίντριο΄ (το 'σαλι' πρέπει να είναι από το sale - αλάτι, ιταλικά λέγεται salnitro - nitrato di potassio) πρέπει να είναι το νιτρικό άλας καλίου (potassium nitrate ΚΝΟ3), αλλά μη σε πάρω και στο λαιμό μου. Αν δε σου πετύχει στο χοιρινό, κάνει και για λίπασμα ή οδοντόπαστα ή για καμμιά τρομοκρατική ενέργεια.. Στα 'Ε' είναι το Ε252.

Νομίζω πως πλέον δεν πολυχρησιμοποιείται ουτε και το βρίσκεις νομίζω εύκολα, αντιθέτως χρησιμοποιείται για συντηρητικό το νιτρικο άλας νατρίου (sodium nitrate NaNO3) και μάλλον τέτοιο θα βάζουν πια και στη Ζάκυνθο. Είναι το Ε251 και είναι καλύτερο συντηρητικό από το Ε252.
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό Tsouknidas » Δευτ Δεκ 03, 2012 9:43 pm

βασικα η συνταγη που βρηκα ταιριαζει με την πρωτη απαντηση του Νικου! και ναι η συνταγη χοιρομερι ζακυνθινο το ελεγε! δεν εχω δοκιμασει γευστικα οποτε δεν ξερω τι να περιμενω, Και ναι οι πιο πολλες συνταγες με το λαρδι κλπ κλπ φερνουν σε συγκλινο μανης.
Λοιπον τωρα το χοιρινο το εχω σε κοφινι με χοντρο αλατι σε στρωσεις. Στο αλατι εχω βαλει μεσα μαυρο πιπερι, δενδρολιβανο και δαφνοφυλλα. Τα Χριστουγεννα σκοπευω να το βγαλω και να το λιασω για να το δοκιμασω με το νεο ετος!

τες πα θα ενημερωσω γιασχετικη επιτυχια ή αποτυχια

ευχαριστω για τις απαντησεις
If you have a garden and a library, you have everything you need. CICERO

Προσοχή στις τριχωτές μου Μπάλλες!!!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
Tsouknidas
 
Δημοσιεύσεις: 7292
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 17, 2010 7:36 pm
Cash on hand: 5,280.80
Bank: 60,623.60
Has thanked: 1670 times
Have thanks: 1612 times
Medals: 1
Ιππότης των Ρόδων (1)

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό NikosR » Δευτ Δεκ 03, 2012 9:46 pm

Αν δεν το ξαρμυρίσεις πρώτα, δε θα τρώγεται!
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό Tsouknidas » Δευτ Δεκ 03, 2012 9:50 pm

λογικο ακουγεται, αλλα και παλι θα ξερω μολις δοκιμασω. εχεις να προτεινεις κατι?
If you have a garden and a library, you have everything you need. CICERO

Προσοχή στις τριχωτές μου Μπάλλες!!!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
Tsouknidas
 
Δημοσιεύσεις: 7292
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 17, 2010 7:36 pm
Cash on hand: 5,280.80
Bank: 60,623.60
Has thanked: 1670 times
Have thanks: 1612 times
Medals: 1
Ιππότης των Ρόδων (1)

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό vangelakas » Δευτ Δεκ 03, 2012 10:00 pm

ἄσχετον· κυρ Τσουκνίδα, μόλις ἔφαγα παστουρμαδόπιττα. Γαμεῖ καὶ δέρνει ναοῦμε!
Tsouknidas έγραψε:
κοριτσια ντρεπομαι.......σταματηστε.............. αλλα ευχαριστω για τα καλα σας λογια!

ἀγαπῶ ὀρχιδέεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεαι

For this message the author vangelakas has received thanks:
Tsouknidas(Δευτ Δεκ 03, 2012 10:01 pm)
Rating:5.56%
 
Άβαταρ μέλους
vangelakas
 
Δημοσιεύσεις: 3932
Εγγραφή: Τρί Απρ 13, 2010 5:31 pm
Cash on hand: 2,000.10
Bank: 220,888.15
Τοποθεσία: Ἀγροτικαὶ Φυλακαὶ Τίρυνθος
Has thanked: 325 times
Have thanks: 302 times
Medals: 1
Εκδοροκουρεύς Μουσάτων (1)

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό NikosR » Δευτ Δεκ 03, 2012 10:15 pm

Tsouknidas έγραψε:λογικο ακουγεται, αλλα και παλι θα ξερω μολις δοκιμασω. εχεις να προτεινεις κατι?


ναι, να το ξαρμυρίσεις :D
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό Tsouknidas » Δευτ Δεκ 03, 2012 10:55 pm

χαχαχαχαχαχαχααχα
If you have a garden and a library, you have everything you need. CICERO

Προσοχή στις τριχωτές μου Μπάλλες!!!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
Tsouknidas
 
Δημοσιεύσεις: 7292
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 17, 2010 7:36 pm
Cash on hand: 5,280.80
Bank: 60,623.60
Has thanked: 1670 times
Have thanks: 1612 times
Medals: 1
Ιππότης των Ρόδων (1)

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό vek » Τρί Δεκ 04, 2012 12:11 am

Πάντως στην Μανη δεν το βαζουν στο αλατι το καπνίζουν πολλές ώρες και μετά το βράζουν με το λίπος του και ολόκληρα πορτοκάλια και μέτά το βάζουν στο λάδι μαζί με κομμάτια απο τα πορτοκάλια μιαμ μιαμ.
και μαζί βάζουν και λουκάνικο που έχουν φτιάξει οι ίδιοι πάλι μιαμ μιαμ
Το σημαντικό είναι ότι όταν το καπνίζουν βάζουν και φασκόμηλο.

For this message the author vek has received thanks: 2
maria2512(Τρί Δεκ 04, 2012 12:13 am), Tsouknidas(Τρί Δεκ 04, 2012 5:20 pm)
Rating:11.11%
 
Άβαταρ μέλους
vek
 
Δημοσιεύσεις: 2246
Mood: Happy
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 29, 2012 2:22 am
Cash on hand: 7,587.60
Has thanked: 876 times
Have thanks: 455 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό DimitrisGr » Τρί Δεκ 04, 2012 10:38 am

Καλη μερα.

Μια κουνιαδα ειναι απο την περιοχη Ηλιας (καταγωγη) και μου ειπε για μια συνταγη η οποια δεν διαφερει και πολυ απο αυτην εδω.
http://www.sintagespareas.gr/sintages/p ... leias.html

Ισως παρεις καποιες πληροφοριες.

Αλλα πολυ λιπος ρε παιδι μου...ειναι καλο για την διατροφη μας;
Η ευτυχία που αισθάνεστε είναι σε άμεση συνάρτηση με την αγάπη που προσφέρετε.

For this message the author DimitrisGr has received thanks:
Tsouknidas(Τρί Δεκ 04, 2012 5:21 pm)
Rating:5.56%
 
Άβαταρ μέλους
DimitrisGr
 
Δημοσιεύσεις: 94
Mood: Cool
Εγγραφή: Τετ Οκτ 10, 2012 4:37 pm
Cash on hand: 570.50
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Has thanked: 4 times
Have thanks: 15 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό maria2512 » Τρί Δεκ 04, 2012 12:57 pm

ήδη βουλωσαν οι αρτηρίες μου...
maria2512
 
Δημοσιεύσεις: 9451
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 8:05 pm
Cash on hand: 22,639.60
Bank: 20,008,487.45
Has thanked: 759 times
Have thanks: 305 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό tasosada » Τρί Δεκ 04, 2012 4:09 pm

Σε λιγο καιρο που θα τρωμε 1 φορα την εβδομαδα κρεας (γιατι τα λεφτα θα πηγαινουν στους τοκογλυφους) μια χαρα θα ειναι το παστο, ασε που θα πινουμε και μπολικο νερο και θα γινομαστε τουμπανο!!!!!!!!!!

For this message the author tasosada has received thanks:
Tsouknidas(Τρί Δεκ 04, 2012 5:21 pm)
Rating:5.56%
 
tasosada
 
Δημοσιεύσεις: 297
Εγγραφή: Τρί Δεκ 13, 2011 3:19 pm
Cash on hand: 1,605.00
Τοποθεσία: ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Has thanked: 68 times
Have thanks: 19 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό Tsouknidas » Τρί Δεκ 04, 2012 5:24 pm

ευχαριστω για τη συμμετοχη μεχρι τωρα. οντως οι πιο πολυ ξερουμε το παστο χοιρινο οπως τα γραφετε (διαδικασια που εινια πιο συνηθισμενη στην πελλοπονησο) εγω μαλλον θα ακολουθησω το δρομο της Ζακυνθου και να δουμε που θα με βγαλει!

....Θελει αρετη και τολμη

υγ. το χοιρινο εινια γενικα λιπαρο κρεας αλλα και παλι επιλεγεις το κομματι του, πχ πανσετα εχει λιπος, μπουτακι εχει λιγοτερο. Το λαρδι ωστοσο ειναι αναγκαιο αν θες να διατηρησεις κατι για πολυ κιρο εκτος ψυγειου. Οπως για παραδειγμα βαζουμε τις ελιες που φτιαχνουμε σε λαδι μεσα. Το τυρι το βαζουμε στην αλμη κοκ

υγ2. Οντως με το νερακι θα γινουμε τουμπανακια.... αλλα κρεας 1 φορα την εβδομαδα? πολυ αισιοδοξος εισαι φιλε μου!
If you have a garden and a library, you have everything you need. CICERO

Προσοχή στις τριχωτές μου Μπάλλες!!!!!!!!!

For this message the author Tsouknidas has received thanks: 4
maria2512(Τρί Δεκ 04, 2012 5:29 pm), tasosada(Τρί Δεκ 04, 2012 10:09 pm), vek(Τρί Δεκ 04, 2012 6:25 pm), ven(Τρί Δεκ 04, 2012 9:06 pm)
Rating:22.22%
 
Άβαταρ μέλους
Tsouknidas
 
Δημοσιεύσεις: 7292
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 17, 2010 7:36 pm
Cash on hand: 5,280.80
Bank: 60,623.60
Has thanked: 1670 times
Have thanks: 1612 times
Medals: 1
Ιππότης των Ρόδων (1)

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό tsakalakos » Τρί Δεκ 04, 2012 10:30 pm

NikosR έγραψε:Υπ' όψιν το 'σαλιμίντριο΄ (το 'σαλι' πρέπει να είναι από το sale - αλάτι, ιταλικά λέγεται salnitro - nitrato di potassio) πρέπει να είναι το νιτρικό άλας καλίου (potassium nitrate ΚΝΟ3), αλλά μη σε πάρω και στο λαιμό μου. Αν δε σου πετύχει στο χοιρινό, κάνει και για λίπασμα ή οδοντόπαστα ή για καμμιά τρομοκρατική ενέργεια.. Στα 'Ε' είναι το Ε252.

Νομίζω πως πλέον δεν πολυχρησιμοποιείται ουτε και το βρίσκεις νομίζω εύκολα, αντιθέτως χρησιμοποιείται για συντηρητικό το νιτρικο άλας νατρίου (sodium nitrate NaNO3) και μάλλον τέτοιο θα βάζουν πια και στη Ζάκυνθο. Είναι το Ε251 και είναι καλύτερο συντηρητικό από το Ε252.
Έχω την εντύπωση ότι για συντηρητικά χρησιμοποιούνται τα νιτρώδη, όχι τα νιτρικά, πχ το νιτρώδες νάτριο όχι το νιτρικό νάτριο.
Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις...

http://www.youtube.com/watch?v=-Z1c-tcZfQs
tsakalakos
 
Δημοσιεύσεις: 3401
Mood: Happy
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 06, 2011 10:05 pm
Cash on hand: 1,971.10
Bank: 16,236.40
Τοποθεσία: Πελλαία Χώρα
Has thanked: 146 times
Have thanks: 799 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό NikosR » Τετ Δεκ 05, 2012 10:05 am

Και τα νιτρικά και τα νιτρώδη και σε συνδυασμό. Π.χ. το νιτρώδες νάτριο είναι το Ε250.

BTW Τσουκ, εγώ στη θέση σου με αλλαντικά χωρίς να ξέρω δε θα έπαιζα στα κουτουρού και μάλιστα μόνο με αλάτι για συντηρητικό. Θέλει αρετή αλλά κυρίως τόλμη... οι αλλαντιάσεις παραμονεύουν.
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό tsakalakos » Τετ Δεκ 05, 2012 5:32 pm

Οι αλλαντιάσεις εμπλέκουν αναερόβια μικρόβια και αφορούν κονσερβοποιημένα τρόφιμα κυρίως. Στα αλλαντικά υπάρχουν άλλα παθογόνα, αερόβια. Παλιότερα όταν είχαν ζώα οι γονείς του πατέρα μου κάνανε παστό χοιρινό (άλλο πράγμα ο καβουρμάς), λουκάνικα και "οματιές" (γίδινο αλλαντικό). Από την άλλη πλευρά οι γονείς της μητέρας μου φτιάχναν καβουρμά και τσιγαρίδες. Καλό είναι πριν ασχοληθείς να δεις κάπου πως γίνεται.
Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις...

http://www.youtube.com/watch?v=-Z1c-tcZfQs

For this message the author tsakalakos has received thanks:
Tsouknidas(Τετ Δεκ 05, 2012 8:45 pm)
Rating:5.56%
 
tsakalakos
 
Δημοσιεύσεις: 3401
Mood: Happy
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 06, 2011 10:05 pm
Cash on hand: 1,971.10
Bank: 16,236.40
Τοποθεσία: Πελλαία Χώρα
Has thanked: 146 times
Have thanks: 799 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό NikosR » Παρ Δεκ 07, 2012 8:01 am

tsakalakos έγραψε:
NikosR έγραψε:Υπ' όψιν το 'σαλιμίντριο΄ (το 'σαλι' πρέπει να είναι από το sale - αλάτι, ιταλικά λέγεται salnitro - nitrato di potassio) πρέπει να είναι το νιτρικό άλας καλίου (potassium nitrate ΚΝΟ3), αλλά μη σε πάρω και στο λαιμό μου. Αν δε σου πετύχει στο χοιρινό, κάνει και για λίπασμα ή οδοντόπαστα ή για καμμιά τρομοκρατική ενέργεια.. Στα 'Ε' είναι το Ε252.

Νομίζω πως πλέον δεν πολυχρησιμοποιείται ουτε και το βρίσκεις νομίζω εύκολα, αντιθέτως χρησιμοποιείται για συντηρητικό το νιτρικο άλας νατρίου (sodium nitrate NaNO3) και μάλλον τέτοιο θα βάζουν πια και στη Ζάκυνθο. Είναι το Ε251 και είναι καλύτερο συντηρητικό από το Ε252.
Έχω την εντύπωση ότι για συντηρητικά χρησιμοποιούνται τα νιτρώδη, όχι τα νιτρικά, πχ το νιτρώδες νάτριο όχι το νιτρικό νάτριο.


Ενα πακέτο κομμένο προσούτο Ευρυτανίας που έχω μπροστά μου γράφει χοιρινό κρέας, νιτρικό νάτριο και ασκορβικό οξύ.
Αμα βγείς απ' την ντουλάπα όλα θα γιάνουν. Και οι περισπωμένες!
Άβαταρ μέλους
NikosR
 
Δημοσιεύσεις: 7030
Mood: Angry
Εγγραφή: Τρί Αύγ 31, 2010 1:02 pm
Cash on hand: 0.00
Τοποθεσία: Στο στάβλο
Has thanked: 189 times
Have thanks: 612 times

Re: Γνωρίζει κανείς κάτι για παστό χοιρινό?

Δημοσίευσηαπό Tsouknidas » Σάβ Δεκ 08, 2012 9:00 pm

ασε τα νιτρο-νιτρωση και πιασε το προσιουτο, τσιπουρο και ελα! κερναω το γλυκο (λολ)
If you have a garden and a library, you have everything you need. CICERO

Προσοχή στις τριχωτές μου Μπάλλες!!!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
Tsouknidas
 
Δημοσιεύσεις: 7292
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 17, 2010 7:36 pm
Cash on hand: 5,280.80
Bank: 60,623.60
Has thanked: 1670 times
Have thanks: 1612 times
Medals: 1
Ιππότης των Ρόδων (1)


Επιστροφή στο Κάτι για την Λιγούρα...

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες



Ads Free Forum Hosting | APAC Free Forum Listing | EUROPE Free Forum Listing | USA Free Forum Listing | Terms of Service | Privacy